Katarzyna Rosłaniec

3,2
596 ocen pracy reżysera
powrót do forum osoby Katarzyna Rosłaniec

jezeli uważacie serio, ze to są banalne tematy, to albo sie nie znacie na filmie, albo wręcz przeciwnie i oglądacie dobrych filmów za dużo. Banalne tematy to nieszczęśliwa miłość, która nie ma szans przetrwać i jest taka okropna!!!, albo miłość która trafia się przypadkowo, ale nie ma prawa istnieć,bo...(w miejsce kropek wstaw co chcesz)

rutt_fw

Nie chodzi o to, że topiki jej filmów są banalne - to prawda, prostytucja czy przedwczesne macierzyństwo to poważne tematy. Tu chodzi raczej o to w jaki sposób ona próbuje przekazać swoją myśl, jak kreuje i buduje fabułę. Wydaje mi się, że Rosłaniec marzyło się kino na wzór Xaviera Dolana, gdzie reżyser przejaskrawia i hiperbolizuje swoje historie. Niestety, zarówno "Galerianki" i "Bejbi Blues" nawet nie ocierają się o poziom "Wyśnionych Miłości". Efektem tego jest naiwny, pseudointelektualny bełkot na wzór filmów Szumowskiej. Poziom "Big Love", czyli zerowy.

Gooner94

We wcześniejszych komentarzach było dokładnie: "banalne tematy", więc sobie tego nie wymyśliłam. Według mnie Rosłaniec buduje swoje filmy właśnie minimalistycznie. Nie skupia się na pobocznych tematach, dzięki czemu po wyjściu z kina nie żałuje się, że obejrzało się film. Reżyserka przedstawia fakty bezpośrednio, ale nie omija stanu i uczuć bohaterów.

użytkownik usunięty
rutt_fw

Ja akurat żałowałam, więc mów za siebie.

Gooner94

Jacku, to bardzo cenne i niezwykłe jak na młodego człowieka, że kochasz film "Wjazd pociągu na stację w Ciotat", ale kino poszło do przodu i te trzy Panie reżyserki, które wymieniasz najwyraźniej to zrozumiały przed Tobą. Posługują się nowoczesnym językiem filmowym i może dla Ciebie to hipsterstwo (w przypadku "Bejby Blues" i "BigLove", bo szumowska to raczej nie), ale coś mi się widzi, że możesz sam należeć do tej grupy hipstersów, którzy to nienawidzą hipsterów ale sami nimi są;-) Olej już ten wjazd w Ciotat i zobacz może "babskie", ale b.dobre kino!

Gooner94

Sorry, ale "Big Love" to nie poziom 0, wyższy tylko trzeba się nad filmem zastanowić :P