Nie ma tego w filmografii, może zgodnie z zasadami kwalifikacji tutejszych pozycji, ale to zaniedbanie. ● To niby cykl programów podróżniczo-historycznych, ale tak naprawdę jedno pasno humorystycznego monologu narratora-przewodnika. O wszystkim, nawet o sprawach dla Polaków świętych potrafi dowcipnie i bez deptania świętości mówić. Śmiałem się z jego dowcipnych kwestii czasem tak gwałtownie, że traciłem następny wątek i pojawiła się potrzeba naciśnięcia klawisza STOP, wyszukania tych filmów na VOD, wiec gdy znalazłem cykl na VOD, już mogłem wyśmiac się po poszczególnych wątkach narracji tego Mistrza Humoru. Powiedziałbym, ze w tym akurat cyklu K.Jaroszyński jest bardziej dowcipny niż w np."Daleko od noszy", przypomina mi tu swój poziom z monologów i skeczy z kultowej radiowo-trójkowej "60 minut na godzinę". Odnajdźcie to na TVP VOD! ● Teraz oglądam, odcinek o Malborku. Musiałem przerywac pisanie, bo znów rechotałem, slysząc np.podanie adresu aktualnego mistrza Zakonu, w Wiedniu, gdzie zwiedzajacy zamek nad Nogatem może wnieść skargę. {21.08.2023}