Popieram, bardzo dobry pomysł. Możnaby zrobić listę filmów i seriali, w których był lektorem.
Ja pamiętam na pewno:
Filmy - Hellraiser (vhs, Elgaz), Cobra (ten z M.Dudikoffem, vhs),
Seriale - Wojownicze Żółwie Ninja, Niebezpieczna zatoka
Dopisujcie koniecznie, jeśli ktoś coś pamięta!
Trochę odświeżę temat. Marek Gajewski również przeczytał te filmy:
- Jumpin' Jack Flash (1986) - VHS
- Sukces (1982) - VHS
- Chains (1989) - VHS
Zgadza się. Przez te 5 lat uzbierałem już jak nie trzycyfrową, to solidną dwucyfrową liczbę..Marka Gajewskiego można usłyszeć na kasetach wielu dystrybutorów VHS. Głównie Elgaz (jak np.wspomniane wyżej Sukces, Chains, czy też Hellraiser, Bliźniacy, Anioł śmierci, Miecz Gideona i multum innych filmów Elgaz/ARE), ale też Imperial, NVC, Graf, Lion i sporo innych. Również Polonii 1 rzadko, bo rzadko, ale zdarza się wyemitować film z dialogami czytanymi właśnie przez Gajewskiego. Generalnie jednak warto szukać wśród VHSów, naprawdę dużo można znaleźć.
Jeszcze mi się przypomniało, że przeczytał dla ITI "Nagą Broń 33 i 1/3" z tekstem Magdy Balcerek. Szkoda, że później na DVD tylko lektora zmienili (czytał Janusz Kozioł, też dobry, ale sentyment pozostał). Fragment tej wersji w tym filmiku:
http://www.youtube.com/watch?v=-zAQKVLSEdM
Maciej Gudowski czytał MacGyvera kilka lat temu, Olejniczak chyba nigdy. Mi chodzi o pierwszą emisję MacGyvera z ok 1991 roku. Były to 2 emisje po 5 odcinków i tak mi się kojarzy, że był tam głos pana Marka.
Zrozumiałem, ja też miałem na myśli pierwszą emisję.
Wg mojej wiedzy/pamięci wówczas czytał Maciej Gudowski, zaś Stanisław Olejniczak na pewno był lektorem w co najmniej jednym filmie pełnometrażowym wyemitowanym przez TVP.
Wspaniały pomysł! Problem jednak polega na tym, że Marek wiele filmów czytał na żywo. W związku z tym, nie ma wielu nagrań z Jego niezapomnianym głosem. A głos miał niepowtarzalny, ciepły i miły. Tak jak jego Właściciel, który był jedyny w swoim rodzaju. To wielka radość, że mimo upływu lat (w tym roku minęło 13 lat od Jego śmierci) są osoby, które Go pamiętają i są wierne Jego talentowi. Dziękuję!
Myślę, że ogromne "dziękuję" należy się Panu Markowi. Jego głos to dla mnie nie tylko sentyment do tych filmów, to klasa sama w sobie, coś wspaniałego. Z całym szacunkiem do innych dobrych lektorów, ale takich lektorów jak P.Gajewski już nie ma. Bo w ogóle nie było, nie ma i nie będzie drugiego takiego głosu. I tak jak napisałaś - drugiej tak wspaniałej osoby. Moja mama znała Pana Marka, miała okazję kilka razy z Nim pracować. Mi niestety nie było to nigdy dane, ale cieszę się, że mogę wciąż zdobyć kolejne filmy z Panem Markiem. Po wyżej wspomnianych przybyły do mojej kolekcji ostatnio kolejne filmy wydane przez Elgaz/Studio ARE (w filmach wydanych przez to przedsiębiorstwo bardzo często czytał Pan Marek), a są to "Hellgate: Brama piekieł" i "Winnica". Oba filmy to horrory z lat 80. Mam nadzieję, że wkrótce zdobędę kolejny unikat. Warto szukać..dla mnie to niesamowite, bo dzięki temu Marek Gajewski wciąż jest wśród nas, mogę oglądać film którego wcześniej nie widziałem, a w którym mogę usłyszeć tego wspaniałego lektora.
Pamiętajcie, poszukajcie w swoich zbiorach, w swojej pamięci - jeśli pamiętacie o jakimś filmie, gdzie czyta Marek Gajewski, dajcie znać!!!
Pozdrawiam wszystkich, którzy wciąż pamiętają o P.Marku i jego głosie!
eNeR - wiem, że odpowiadam na wpis z 2008 roku, ale może kiedyś tu zajrzysz..., no dobra, do rzeczy: w 90% identyfikuję się z tym co napisałeś. To niepowtarzalny głos, ciepły i miły. Wyjątkowy. Ale (na szczęście!) nie mogę zgodzić się z tym, że innych "takich lektorów nie ma i nie było". Owszem byli i są. Doceniajmy to co (Kogo) mamy.
Aby daleko nie szukać: A Kto Ci przychodzi na myśl, jak pomyślisz o lektorze filmu przyrodniczego? Lektor (czy lektorka, jak wolą niektórzy) genialny, głos niesamowity. Krystyna Czubówna. Nie wartościujmy tych najlepszych. Oni są i będą.
Pan Marek niewątpliwie do nich należał.
P.S.
Wiecie, że to był jeden z częstszych lektorów niezapomnianej "SONDY"? Do oglądania na TVP Historia od 2 września. Tak, to sprawdzona wiadomość ;)
Witaj :) Jak wiesz, nie miałem na myśli, że nie ma teraz dobrych lektorów, ale że nie ma takich jak pan Marek Gajewski :) Ja uwielbiam słuchać Tomasza Knapika, Janusza Szydłowskiego, lubię też, kiedy w filmie czyta Janusz Kozioł czy Maciej Gudowski, lubię też wielu innych lektorów, czasem dziś już zapomnianych. Ale będę się upierał przy tym, że głos Marka Gajewskiego to głos niepowtarzalny oraz niepowtarzalny, specyficzny sposób czytania, czy może intonacji, choć nie do końca to mam na myśli. O lektorach mógłbym rozmawiać długo, interesuję się wszystkim, co ich dotyczy (zapraszam do stworzonego przeze mnie tematu - wpisz w google "Najsłynniejsi polscy lektorzy" i kliknij na pierwszy wynik, z Forum Knight Rider Polska), ale od dziecka to właśnie Marek Gajewski był tym lektorem, którego głos podobał mi się najbardziej i nawet jeśli jest to subiektywna ocena (choć jak wiem zdecydowanie więcej jest miłośników głosu Pana Marka) to przecież każdy ma ulubionego lektora ;) Jednak o ile niekórzy pozostali lektorzy mają jakieś swoje bliższe lub dalsze odpowiedniki, tak nie potrafiłbym wskazać lektora, który czytałby podobnie jak Marek Gajewski. Zaś co do Krystyny Czubówny - wiadomo, klasa sama w sobie i nasz kobiecy fenomen wśród polskich głosów :)
- Duch (Uwierz w ducha) / Ghost
- Hardware
- Wojownicze żółwie Ninja II
- Huragan ognia / Rapid Fire
Breathing Fire -VHS zawsze gdy slysze nazwisko Gajewski kojarzy mi sie z tym filmem jak czytal nazwiska aktorow z czolowki
Martwe zlo 2 VHS tylko z tego co pamietam czytal go pod innym tytulem chyba Ksiega demonow.
Czytał również takie filmy:
Harem(1986) Omar Sharif, Art Malik
Niebiański pies(1980) Jane Seymour, Omar Sharif
Na fali(1991) Patrick Swayze, Keanu Reeves
Tak, po latach oceniam Go najwyżej z lektorów,
choć zaznaczam nie do wszystkiego pasuje.
Dzięki. Pamiętasz może jakie to wydania filmów?
Co do tego, czy dany lektor pasuje do każdego gatunku filmu, to po części rzecz gustu,
choć rzeczywiście niewielu jest lektorów, którzy sprawdzają się zarówno w komediach jak i kinie akcji.
Generalnie nie pamiętam, w napisach końcowych nie są podane.
Oczywiście wydania VHS oryginalne.
Albo Elgaz, albo Guild Home Video
"Na fali" jeszcze mam kasetę, w tłumaczeniu T. Beksińskiego - Guild HV
Przypomniałem sobie jeszcze:
Twoja niewierna(1984) Dudley Moore
Grzechy(1986) Joan Collins
no i oczywiście
Rok w piekle(1987-90) 6 części z których po 3 czytali Gajewski z Suzinem.
Zgadza się. Marek Gajewski przeczytał bardzo dużo filmów dla Elgazu (mam ich już spokojnie kilkadziesiąt),
również sporo dla Guild a także dla Imperiala, NVC, ITI i innych, mniejszych dystrybutorów, m.in. Silesia, Graf, Ars Video.
Z oferty Guild warto wymienić np. Enemy mine - "Mój ukochany wróg" (znany później z tv jako "Mój własny wróg"),
z Imperiala zaś dobrym przykładem jest Zombie 2. Jednak ile gustów tyle można by wymieniać filmów, więc na razie na tym zakończę :)
Uwaga - właśnie sprzedaję na popularnym portalu aukcyjnym (na literę A ;)) kilkadziesiąt kaset z filmami czytanymi przez Marka Gajewskiego. Szukajcie pod hasłem ELGAZ. Polecam!
Zgadza się. Akcja GI Joe w wydaniu ITI Home Video, zaś Winnica to kultowy (przynajmniej dla mnie) Elgaz, dla którego Marek Gajewski przeczytał chyba najwięcej (i chwała mu za to) :)