Massimo Bottura 

9,3
10 ocen występów osoby
Massimo Bottura
Massimo Bottura urodził się 30 września 1962 roku w Modenie, we Włoszech. Od wczesnych lat przejawiał zainteresowanie gotowaniem, głównie ze względu na rodzinne umiłowanie do tradycyjnej kuchni włoskiej. W 1986 roku porzucił studia prawnicze i zainwestował w upadającą restaurację na przedmieściach Modeny, gdzie wprowadził do menu miks kuchni z całego regionu Emilia Romagna oraz kuchni francuskiej. W latach 90. współpracował z najwybitniejszymi kucharzami globu - Alainem Ducasse oraz Ferranem Adrià. W 1995 roku otworzył restaurację "Osteria Francescana", która po początkowych problemach, wynikających z ostracyzmu wobec Bottury i jego nowoczesnej ingerencji w tradycję, ostatecznie dorobiła się trzech gwiazdek w "Przewodniku Michelin" oraz tytułu najlepszej restauracji świata 2016 w rankingu "World's 50 Best Restaurants". Bottura aktywnie działa na rzecz promocji włoskiej kuchni w świecie; pomagał także producentom sera Parmiggiano Reggiano uporać się ze skutkami trzęsienia ziemi, które nawiedziło północne Włochy w 2012 roku i przyniosło duże straty lokalnym producentom żywności. Jak przystało na jednego z najlepszych szefów kuchni na świecie, stał się celebrytą. Poświęcono mu w całości film dokumentalny "Teatr życia" oraz premierowy odcinek nagradzanego serialu Netflix "Chef's Table".
więcej

Dane personalne:

wiek:

data urodzenia: 30 września 1962

miejsce urodzenia: Modena, Włochy

żona Lara Gilmore
Jest autorem następujących książek:
- 2005 r. - "Acceto Balsamico";
- 2006 r. - "Parmiggiano Reggiano"; "PRO. Attraverso tradizione e innovazione";
- 2014 r. - "Never Trust a Skinny Italian Chef";
- 2017 r. - "Bread is Gold".
Na razie nikt nie dodał wątku na forum . Spróbuj swoich sił i podziel się opinią. Możesz być pierwszy!
Dodaj wątek na forum

Pobierz aplikację Filmwebu!

Odkryj świat filmu w zasięgu Twojej ręki! Oglądaj, oceniaj i dziel się swoimi ulubionymi produkcjami z przyjaciółmi.
phones