Wielki reżyser. Jeden z najlepszych w historii.
no potrafi i zawsze jak oglądam jakiś jego film, to ubolewam nad tym że tak mało jest reżyserów którzy potrafią połączyć akcję z dobrą historią :/
Mój ulubieniec, też miał słabsze produkcje, ale ogólnie to większość jego filmów oglądałem po kilka razy. Grunt to oglądać w oryginalnej wersji, wszystkie lektory/dubbingi/napisy z reguły zabijają humor w jego filmach.
Jestem ciekawy czym kierowałeś się w wyborze jego 12 filmów? bo jeśli brałeś pod uwagę filmy które nie tylko reżyserował,ale był również ich producentem to ok.Jednak jeśli brałeś pod uwagę filmy których był reżyserem to zdecydowanie coś tutaj nie pasuje w Twoich obliczeniach,nawet jak się wliczy do listy jego dawa filmy dokumentalne z przed jego rezyserskiego debiutu,to za nic nie wyjdzie 12 filmów.Bay wyreżyserował (skończonych)jak dotąd 9 filmów fabularnych:Bad boys,Twierdza,Armageddon,Pearl Harbor,Bad Boys 2,Wyspa,Transformers,Transformers:Zemsta upadłych,Transformers:Dark of the Moon.Natomiast jego 10 film który czeka na swoją premierę ciagle jest w montażowni,czyli na etapie postprodukcyjnym,a ten film to Pain and Gain i jego premiera będzie w maju 2013 roku.
W takim razie wymień filmy w jego reżyseri które ogladałeś,bo mi za nic nie wychodzi aby było ich 12.
Efekty specjalne to on potrafi zrobić trzeba przyznać, choć wpadł w monotonnie, utrzymać tempo akcji też. Ale oprócz tego to klapa, zwykle film opiera się co najwyżej na jakimś zarysie fabuły, wszystkie scenariusze to niedorzeczny, oderwany od rzeczywistości ser szwajcarski (przykłady w każdym filmie można mnożyć). Oczywiście w końcówce musi być solidna dawka patosu, happy end i z kina prosto na hamburgera. Filmy nie są tragiczne, ale ja już chyba wyrosłem z tak prymitywnej rozrywki. Osobiście uważam że jak nie przestanie opierać filmów tylko na efektach specjalnych, nałapie więcej malin niż Zmierzch, a że kiedykolwiek dostanie Oscara to wątpię w ogóle. Arcydzieło to on nie nakręcił żadnego i wątpię żeby kiedykolwiek mu się udało. Z gatunku filmów jakie on kręci ciężko zrobić arcydzieło. Osobiście uważam że T4 biorąc pod uwagę tendencję spadkową dobije dna. W kinach na dzieciarni zarobi tego jestem pewien, wyłapie kilka malin tego jestem na 90% pewien.