Miloš Forman

Jan Tomáš Forman

8,7
4 288 ocen pracy reżysera
powrót do forum osoby Miloš Forman

Nie znam innych filmów tego człowieka, ale to musi być geniusz żeby stworzyć takie arcydzieło....

Filmweb A. Gortych Spółka komandytowa
dr_E__Brown

to jest geniusz. Choc rzadko umieszcza sie go w gronie rezyserow takich jak Ingmar Bergman, Luis Bunuel, Woody Allen czy Martin Scorsease . Nie nakrecil on moze az TYLU wybitnych filmow co oni , ale nakrecil 3 filmy , ktorych nie sposob zapomniec. I pomimo wszytsko jest on moim ulubionym rezyserem , wlasnie ze wzgledu na "Lot" , ze wzgledu na "Hair" , czy "Amadeusza"

heart_phoenix

heh wydaje mi sie ze troche na wyrost ztawiasz martina i allena obok bunuela i bergmana

galopujacy_jelen

A dlaczego niby na wyrost ? Tak tylko pytam ( choć nie ja ich tam "postawiłem"). Jest wielu reżyserów których można by pokazać w gronie "Wielkich".

lihol

no odpowiedz dla mnie jest banalnie prosta - B i B stworzyli dziela wysoce wybitne, a M i A - niekoniecznie.
oczywiscie mozna kazdego wrzucic do grona "wielkich"...

galopujacy_jelen

Ambitność nie zawsze znaczy "lepiej". Fktycznie staworzyli świetne filmy i Bergman i Bunuel , ale także straszne szmiry , i nudne "smuty" choć to raczej pod Bergmana podchodzi.Scorsese tworzy kino mimo wszystko komercyjne i chwała mu za to. Bo za dużo już statycznych ujęć w kolejnych psychologicznie wybitnych arcydziełach. Ile można?
Kurosawa też tworzył filmy dla ludzi i jakim geniuszem był. Tak Samo Hichcock , Ford i jeszcze wielu by się znalazło. Więc nie trzeba wciąż katować się arcydziełami Bergmana czy Antonieniego tylko obejrzeć coś "lżejszego".

dr_E__Brown

Do autora tematu: No to obejrz pozostałe filmy Formana - zapewniam cię, że ,,Lot..." to nie jedyne arcydzieło jakie stworzył:)

Pzdr