Orson Welles

George Orson Welles

8,4
5 057 ocen gry aktorskiej
powrót do forum osoby Orson Welles

Orson Welles jest super. Pierwszy raz usłyszałem o nim w ,,Transformers- The Movie'' gdzie dawał głos siejącemu zniszczenie, pożeraczowi planet, Unicronowi. Szkoda że nie długo po nakręceniu Transformersów umarł.

Filmweb A. Gortych Spółka komandytowa
Galvatron

Ja równierz po raz pierwszy zetknąłem się z Wellesem przy okazji oglądania transformersów, dziwi mnie jednak jak to jest możliwe ,że powstały rok po jego śmierci... mało to, zagrał w jeszcze jednym filmie a w 2003 podkładał głos do Apple Jack.....

Galvatron

"Mało kto wie, że w 1944 r. Welles bardzo poważnie rozważał możliwość nakręcenia "Batmana". W tym celu zebrał ekipę, z którą pracował przy "Obywatelu Kane'ie". Roztoczył przed nią wizję widowiska - jak mawiał - godnego Goi, w zupełnie nowym stylu, niepodobnego do czegokolwiek, co powstało w amerykańskim kinie do tej pory. Film miała otwierać scena śmierci rodziców przyszłego Batmana, a kończyć - scena walki o życie w więzieniu odartego już z maski superbohatera. Grać mieli m.in. Humphrey Bogart i Marlena Dietrich. Projekt ten był efektem fascynacji Wellesa kolejnym źródłem artystycznego wyrazu, jakim stawał się wówczas komiks."

grzegorz_cholewa

http://www.batcave.com.pl/old/index2.php?id=zawieszone_orsonwelles

użytkownik usunięty
grzegorz_cholewa

To chyba zdementowany mit.