Roman PolańskiI

Raymond Roman Thierry Liebling

8,3
15 633 oceny pracy reżysera
powrót do forum osoby Roman Polański

Mówię o filmie i o życiu. Nie licząc nieszczęść jakie tego człowieka spotkały w młodości, to ciężką pracą wyrobił sobie opinię znamienitego twórcy oraz poczucie spełnienia jako człowiek. Można dywagować na temat fiurgania po nastolatce, jednak wszystkie wściekłe istoty w tedy zrobiły by to samo...
Jest artystą, ma ciekawy życiorys, a szare mychy z polskich domów, pracujące od 8.00 do 16.00 opluwając go będą mu zazdrościć, że umrą tak jak ich sąsiedzi bez oryginalnego życia jakie bez wątpienia miał i ma Polański.
Artysta - nie karierowicz.

Zapraszam na mój blog.

MatiBanas

"Mówię o filmie i o życiu. Nie licząc nieszczęść jakie tego człowieka spotkały w młodości, to ciężką pracą wyrobił sobie opinię znamienitego twórcy oraz poczucie spełnienia jako człowiek."

Artystą jest świetnym to fakt

"Można dywagować na temat fiurgania po nastolatce, jednak wszystkie wściekłe istoty w tedy zrobiły by to samo..."

Rozumiem że mówisz o sobie bo wyobraź sobie że np. ja nigdy, powtarzam jeszcze raz głośno i wyraźnie NIGDY!!! nie poszedł bym do łóżka z dzieckiem i nie wyobrażam sobie nawet jak ci wszyscy pedofile mogą w ogóle myśleć o takich rzeczach dla mnie to jest po prostu zboczone i tyle

"Jest artystą, ma ciekawy życiorys, a szare mychy z polskich domów, pracujące od 8.00 do 16.00 opluwając go będą mu zazdrościć, że umrą tak jak ich sąsiedzi bez oryginalnego życia jakie bez wątpienia miał i ma Polański.
Artysta - nie karierowicz."

Niczego mu nie zazdroszczę nie mam potrzeby być sławny, Jestem szczęśliwy z tym co mam. Po prostu mam swoje zdanie na temat tego co zrobił polański przed laty w stanach uważam że powinien za to odpowiedzieć jak każdy normalny obywatel i nie powinno się go w tej sprawie ulgowo traktować tylko dla tego że jest wybitnym artystą

MatiBanas

Dla mnie sprawa jest prosta.
Jeżeli ktoś jest dojrzałym, dorosłym człowiekiem, to musi brać
odpowiedzialność za swoje czyny.
Nie pamiętam już, czy Polański był/jest oskarżony za pedofilię (choć seks z
13o latką to chyba pedofilia już nie jest... to się nazywa chyba hebefilia,
zakładając, że pan Roman mając do wyboru 13stkę, i powiedzmy 23y latkę
wybrałby tą pierwszą... pedofilia to jest seks z dziećmi przed okresem
dojrzewania), czy za gwałt, w każdym bądź razie zrobił to co zrobił i
powinien wziąć za swoje czyny odpowiedzialność.

Dura lex, sed lex.

spiwi

Jeśli nie wiedział ile ma lat (a tak twierdzi w swej autobiografii), to wiadomo że nie ma mowy ani o pedofilii, ani o żadenj innej -filii, zwłaszcza że dziewczyna na 13 lat zdecydowanie nie wyglądała (niektórym chyba wydaje się, że pedofilów pociąga metryka). Poza tym badali go lekarze i żadnych odchyleń na tle seksualnym sie nie dopatrzyli...

"w każdym bądź razie zrobił to co zrobił i
powinien wziąć za swoje czyny odpowiedzialność."

OK, ale chyba słyszałeś o tym co wyprawial sędzia Rittenband w 1977?

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
użytkownik usunięty
MatiBanas

"wtedy", a nie "w tedy"

ok łał, myślę, że po takim szoku zapamiętam...

MatiBanas

To że ty chciałbyś być jakims mierny rezyserem to nie znaczy że KAŻDY by chcial. Spytaj sie Małysza czy chciałby byc rezyserem.

użytkownik usunięty
bigBangTheory

Nigdy nie wiadomo co jest obiektem marzeń danej osoby. Może Pan Małysz marzył kiedyś o innej drodze kariery, ale akurat w tym co robi jest najlepszy.Nie zmienia to faktu, że artyzm Polańskiego może być powodem zazdrości, każdego, kto ma się za estetę i aspiruje do znawcy sztuki filmowej.

bigBangTheory

Ogólnie rzecz biorąc WielkiBang, to mówiłem o osiągnięciu czegoś o czym się marzy, ale nie każdy jednak to ma. Taki zarys, nic konkretnego. Przytoczone jest życie Polańskiego, bo akurat na forum dotyczącym jego osoby się znajdujemy.
Nie wiem czy nie rozumujesz od zawsze czy teraz, ale odsyłam do książek i programów edukacyjnych.
Druga sprawa jest taka, że i Małysze i inni ludzie popularni mogą mieć naprawdę zwyrodniałe marzenia, jednak czepiasz się Palańskiego bo wyszło to na jaw...
Taaa...

MatiBanas

Śmieszą mnie obrońcy autorytetów którym się wali grunt pod nogami. Hitler też był autorytetem dla większości Niemców - dlatego nie zwracali uwagi na to co robi złego. Bo był dobrym mówcą i rozwijał kraj ekonomicznie.

bigBangTheory

Faktycznie Kochany, siła zła bijąca od Polańskiego jest porównywalna do Hitlera - nie ma co, intelektualista z ciebie...
Mi jedynie chodzi o to, że wrogowie Polańskiego dzielą się na tych, którzy potrafią rozpowiadać jaki to pedofil z niego wielki, lub na takich którzy zazdroszczą mu kariery.
Żaden z jego przeciwników merytorycznie nie przedstawia swoich negatywnych poglądów na temat jego prac.
Gdy o aferze nie było słychać, wszyscy zachwalali wielkiego reżysera.
Sytuacja, którą tu przytoczyłem to FAKT, co udowadnia tutejsze forum.
Jak macie żale to zapraszam na Fronde - takie katolskie Forum i róch społecznościowy ciemnoty wolskiej.
Tutaj jest filmweb, nazwa zobowiązuje.

MatiBanas

ruch* pisane w pośpiechu do pracy, teraz się zacznie nagonka na mnie... zapraszam.

MatiBanas

Mati, bardzo ładnie to ująłeś!

Zloty_Deszcz

Się wie... Możemy wyskoczyć i do rzeczy wymieniać plusy i minusy;P

MatiBanas

Ja tam żadnych minusów w twórczości Polańskiego nie widzę:)

Zloty_Deszcz

W sumie racja, nie ma co. Mimo, że jest (był) twórca holiłódzkim, niezwykle popularnym, nie dawał odczuć widzowi, że ogląda film z tamtych stron. Zachował europejskość a w dalszych, właśnie europejskich poczynaniach, tworzył dzieła które pamiętane są do dzisiaj - nie ze względu na negliż czy makabrę lecz polot i rozmach.

MatiBanas

Piękne uzasadnienie zła: jak wszyscy robią, to i mnie wolno! Gratuluje, za Hitlera Niemcy myśleli tak samo. Może mu zazdrościsz tych jego seksualnych ekscesów, i tego, że uchodzą mu one płazem - jeśli tak, lecz się! I nie, nie jestem na tyle zboczony - jak i większość ludzkości - , że przespał bym się z nieletnią.

Picard

Zależy jak na to spojrzymy,bo jeśli miała 13 lat to trochę może szokować,ale z drugiej strony była nad podziw dojrzała na swój wiek bo wyglądała na około 17-18 latek.W jednym państwie jedna rzecz jest zakazana w drugim natomiast nie.Tak jest np w Ameryce w różnych stanach co innego jest zakazane,taka mała hipokryzja prawa.Następna sprawa czy był pedofilem?My

aronn

myslę że nie,bo by to robił do dnia dzisiejszego..

aronn

Na ile ona wyglądała to nie ważne - ważne ile w istocie miała latek i ważne, że gdyby Romek trzymał interes w spodniach, to nie miał by teraz problemów.