Sam Raimi stworzyl specyficzny klimat, zaczynał od horrorów, które zapisały sie jako kultowe. O gustach sie nie rozmawia, ale demokratycznie Sam Raimi to dobry reżyser. Serie Herculesa i Xeny, Evil Dead, nawet po wielu latach potrafil tworzyc nowe produkcje o zupelnie innym charakterze. Wracajac do Evil Dead majac taki budzet niski stworzyl swietny film, trzeba patrzec na to z tej strony. Po latach milo sie oglada nawet takie produkcje gdzie $ nie sa na pierwszym planie.
Filmy o mniejszym budżecie powalają na łeb Evil Dead pod względem aktorstwa i chociażby efektów... Więc nie wmawiaj mi, że mało kasy to wymówka dla słabego scenariusza i kiepskich aktorów :P Klimat podobał mi się w Drag me to Hell gdzie Raimi był producentem o ile pamiętam...
http://www.filmweb.pl/user/Aragorn88/reviews/Od+zera+do+bohatera-7701
Evil Dead stało się częsciowo wyznacznikiem gatunku i wielu reżyserów wzorowało się na tym filmie, możesz poszukać jeśli chcesz ale w wielu grach/filmach są odniesienia do Evil Dead. Należy też zwórcić uwagę, że Evil Dead było jednym z nielicznych filmów w tamtych latach, który był w klimatach fantasy. Poza tym gdyby to był kiepski film to dość szybko by był zapomniany, a już sporo lat mineło a wciąż ludzie go oglądają, niektórzy po raz pierwszy i większości się podoba (swoją drogą zauważyłem, że komuś albo bardzo się podoba albo uważa to za kompletne dno, rzadko widuje oceny pośrednie).
A, właśnie znalazłem też to: http://www.filmweb.pl/film/Evil+Dead-2013-629476
Słusznie, Bracie prawisz. Martwe Zło nigdy nie miało być prawdziwym horrorem. Pokazuje tylko to jaką Sam ma wyobraźnię. Jak potrafi żonglować gatunkami, nie wybijając z ciągłości obrazu. Wielki szacun za dobre słowo dla filmu, który naprawde trzeba zrozumieć!
Za martwe zło powinien pójść do nieba .Przy nim wszystkie horrory(poza Lśnieniem i Omenem) i ich twórcy wyglądają jak amatorzy
zgadzam sie ale nie z tobą martwe zło to klasyk jak na tamte czasy genialny film za tak niski budżet gdybys widzial making off martwe zlo to napewno zmienil bys zdanie zobaczyl bys ile trudu sprytu i pomyslow zostalo wlozone w ten film , a co do Spider Mena ktos tu pisal to uwazam ze jest lepszy od nowej wersji i to jest moje zdanie
widzialem making off, ale również widzialem filmy o MNIEJSZYM BUDŻECIE z tamtych czasów, których nie warto nawet porównywać do tego szajsu...