Tomasz Knapik

7,8
478 ocen gry aktorskiej
powrót do forum osoby Tomasz Knapik

Bardzo lubię głos Pana Tomasza. Przypomina mi ono czasy młodzieńcze gdzie niemal każdy film jaki można było dorwać w wypożyczalni czytał Pan Knapik (VHS to były czasy). Ostatnio rzadko czyta, ale ucieszyłem sie gdy znowu można usłyszeć jego głos w RMF gdzie jest narratorem "dom nad wysypiskiem". Jednak jedna rzecz mnie denerwuje, a raczej program w którym Pan Knapik użycza swojego wspaniałego głosu, mianowicie chodzi mi o program "uwaga pirat". Nie mam nic przeciwko temu programowi, wręcz uważam ze spełnia pozytywną rolę bo może paru osobom obniżyło "temperament" na drodze a przez to uratowało im czy innym życie, jednak serial ten spokojnie obył by sie bez tych debilnych komentarzy które Pan czyta. Nie wiem kto pisze te idiotyczne komentarze czy to jest pana inwersja twórcza ale robienie mordercy z kierowcy który przekroczył dozwolona prędkość o 10km/h czy ludobójcy gdy zdarzy mu sie przekroczyć o te 30km/h i wyprzedzić na podwójnej ciągłej jest śmieszne. Każdy jest człowiekiem i czasem się zdarza naciągnąć bo różne są sytuacje szczególnie jak ktoś większość swojego życia spełnia w „trasie”.
Pozdrawiam i życzę samych sukcesów w wielu wspaniałych projektach.

lpalka

Kochany, to sie nazywa inwencja tworcza, a nie inwersja! Inwersja to (łac. inversio- odwrócenie) , ogólnie, zmiana zwykłego układu na odwrotny, pewnych cech na im przeciwne.

lpalka

Tak samo uważam. Tymi durnymi komentarzami wiele traci w moich oczach

lpalka

To trochę tak jakbyście oceniali kucharza że gotuje zupe której akurat nie lubicie... To jego praca i czyta to co podadzą mu na kartce. Lektor nigdy nie ma inwencji twórczej bo dostaje gotowy tekst. A to że czyta to a nie co innego ma sie nijak aby oceniać tego człowieka, notabene wspaniałego lektora...

koneser

Czy ja napisałem ze to zły lektor? Wręcz całkiem przeciwnie. Rozumiem że p. Knapik musi zarobić na kawałek chleba, dlatego życzyłem mu i dalej życze wielu wspaniałych projektów, aby nie musiał uczesniczyć w takiej szopce. Wiem że źle zadresowałm ten apel ale nie wiem kto pisze te durne teksty, bo to o ich autora mi chodziło, dlatego wpisałem to na jego konto troche go tym krzywdząc. W tej chwili na TV 4 leci uwaga pirat i jakoś nie moge się przezwycieżyć, choć z dziką chęcią obejżałbym film z p. Knapikiem jako lektorem.

PS. Jolinae chodziło oczywiście o inwencję, dzieki za poprawienie literówki.

lpalka

To Ty oglądasz jeszcze TVN i ich programy?? Ja już dawno przestałem i wcale nie przerzuciłem się na żadne TV Trwam, bo nawet nie odbieram tej telewizji. Mnie też wkurzały te debilne komentarze i podsumowania. Wiadomo że Knapik tylko je czyta, a pretensje mamy rzecz jasna do tych, co je piszą. W ogóle coś ostatnio nie słychać nigdzie Knapika, czytał tylko starsze filmy z lat 80-90, no i filmy na VHS. Z filmów po 2000 roku to słyszałem go tylko w "MIlczenie 2001" i "Podróż Przedślubna". Co on teraz czyta? Tylko Uwaga Pirat i nic poza tym? Aha i byłbym wdzięczny za linka do Terminatora 2 z Knapikiem, nigdzie nie mogę znaleźć tej wersji :)

trancefan1986

Jest kilka nowych filmów które Tomasz Knapik przeczytał. Mam tu na myśli wersje DVD. Oto one:
-2 młode wina (2009)
-Kocham cię od tak dawna (2008)
-Sekret Saszy (2010)
Głównie teraz czyta starsze filmy dla telewizji MGM lub TCM. Czasami (ale bardzo rzadko już niestety) można go usłyszeć na Polsacie. W zeszłym roku przeczytał liste dialogową do filmu Cobra ze Stallonem w roli głównej na Blu-Ray.

bozo777

Dzięki :D A czy to prawda, że on czyta także serial Kroniki Sary Connor?

trancefan1986

Tak. Przeczytał 2 sezony dla AXN i później w tej wersji wyszło na DVD jeżeli dobrze pamiętam.

trancefan1986

Obecnie czyta serial "Dwie spłukane dziewczyny" ("2 Broke Girls") na Comedy Central.

trancefan1986

Akurat leci to na TV4. Na której ogladam tylko gallileo. Pozatym wogóle nie oglądam TV chyba że leci jakiś dobry film. Pozdrawiam

trancefan1986

Tomasz Knapik jak sam ostatnio w jakimś wywiadzie przyznał, ze co raz mniej czyta list dialogowych do filmów fabularnych. Woli lżejsze formy, gdzie dialogu jest mniej. Co się dziwić przepracował głosem pół wieku :) Szkoda, ze czyta co raz mniej ale na swoim koncie ma dziesiątki tysięcy (jak nie ponad sto tysięcy licząc seriale) tytułów. Pewnie chciałby już odpocząć na emeryturze :) Ja nadal mam nadzieję, że jakiś mądry człowiek zatrudni wszystkich czołowych lektorów aby wystąpili w jakimś krótkometrażowym filmie fabularnym. Lektorzy jako aktorzy do tego mówiący swoimi niskimi głosami... Coś na wzór tego amerykańskiego video :) http://www.youtube.com/watch?v=DSLqZbSrnIQ

lpalka

Zwróć uwagę, że w tym programie w 90% przypadków nie pokazują ludzi, którzy przekroczyli prędkość o 10km/h, tylko o dużo dużo więcej lub popełniają równie poważne wykroczenia. Komentarze mi się podobają, bo może jak taki delikwent obejrzy sobie odcinek, to głupio mu się zrobi i coś zrozumie. A pan Knapik - klasa!

e_w_a_

Może inne odcinki ogladaliśmy. Przeważnie są drobne kolizje i jak frajerzy nie umią się dogadac to wzywaja policje i dodatkowo płacą mandat. Pamietam odcinek jak kobieta wywróciła się na bok samochodem i zniknęła. Później przez pół odcinaka dzielne chłopaki szukali ją aż znaleźli gdzieś u koleżanki bo sie bała męża. Albo jak złapali księdza co sie spieszył na msze i przejechał na .....żółtym swietle. Dostał mandat za prędkośc i słusznie, ale za żółte to istny debilizm.
Delikwentowi się głupio nie zrobi bo raz zamazuja jego twarz, a dwa zniekształcają jego głos.

lpalka

Mnie też zawsze denerwowały te jego komentarze, wyglądało to jakby się ciągle wymądrzał i sam był nieomylny - a takich kierowców raczej nie ma. No, ale on tylko czyta co mu dadzą. Ostatnio nawet w jednym z odcinków jakiś zatrzymany koleś chwalił program, ale stwierdził, że lektor to porażka i niech się sam nauczy. Na to Knapik odpowiedział coś w stylu "nie bardzo wiem czego mam się nauczyć, wydaje mi się, że czytam głośno i wyraźnie, a że prawda w oczy kole..." Rozbawiło mnie to.