Vangelis

Evángelos Odysséas Papathanassíou

8,8
2 066 ocen muzyki
powrót do forum osoby Vangelis

Jest wiele ciekawych płyt Vangelisa, nie tylko filmowych ("Private Collection"), ale mnie i tak najbardziej zapadła w pamięć niesamowita ścieżka dźwiękowa "Blade Runnera"..

użytkownik usunięty
gw1azdeczka

do Gwiazdeczki
Mi najbardziej podobały się płyty "Private Collection" i "Friends of Mr.Cairo".Kocham piosenki"Deborah", "Polonaise"oraz"Outside of this".
Chciałabym poznać kogoś takiego,jak Deborah.
Kiedyś wyobrażałam sobie tą kobiete jako anioła.Nieasmowite jest usłyszeć od kogoś "You have a hearth like an open door" czy "It seems as tho' you have lived before".Nie uważasz?

anioł..
Tekst nie jest mi aż tak dobrze znany, mnie zawsze porywają melodie. Z "Private Collection" najbardziej do mnie trafił "Horizon". Jestem fanką zespołu Yes, dlatego odpowiadają mi te bardziej dynamiczne utwory duetu J&V. Dynamika w połączeniu z instrumentami muzycznymi wynajdywanymi przez Evangelosa.. marzenie :D Jednocześnie te spokojne, bardzo melodyjne utwory też chętnie słucham.

Vangelis nagrał solowo taką płytę.. "Voices" bodajże. Ona w całości jest tak nastrojowa.. że nic, tylko słuchać.. słuchać.. słuchać.. słuchać.. słuchać..

użytkownik usunięty
gw1azdeczka

Evanghelos
Muzyka z Blade Runnera jest niesamowita..szczególnie świetny jest saxofon w wykonaniu Toma Scotta Jeśli spodobał ci się ten album..to polecam inne wspaniałe jego kompozycje takie jak Vangelis Voices..Oceanic,TheCity, L'apocalypse des animaux ,Myślę że szczególnie album oceanic powinien zrobić na Tobie duże wrażenie...

melodie.. melodie.. melodie.. i głos Jona!
Z płyt wymienionych przez ciebie znam właściwie tylko "Voices". Za to znam bardzo dobrze :) Vangelisa poznałam właściwie dzięki Yes (płyta ABWH), a także ze współpracy z Jonem Andersonem (głównie płyta "Private Collection" i fenomenalna suita "Horizon"!). Od Vangelisa już tylko krok do Pink Floyd i całej reszty..

Spróbuję dotrzeć do tej oceanicznej płyty.

użytkownik usunięty
gw1azdeczka

Vangelis
To co wysłuchałaś do tej pory to tylko tylko kropla w morzu.Radzę Ci wysłuchać albumy Vangelisa bez obecności pana Andersona.Vangelis to także piosenki ale przede wszytkim wspaniała muzyka.Poszukaj albumów Oceanic,Blade Runner,Antartica,City.Pozdrowienia.

użytkownik usunięty

muzyka!
Specjalnie użyłam zwrotu "z tych płyt, które wymieniłeś". Byłam ciekawa, czy zauważysz tę subtelną różnicę.

Znam wiele płyt Vangelisa, nie tylko te, które ty polecasz. Ponieważ jednak kocham Yes i jest to mój ukochany zespół, z oczywistych względów najbardziej lubię płyty Vangelisa z Jonem Andersonem, robiąc jedyny wyjątek dla "Voices".

użytkownik usunięty

Vangelis
Jeszcze raz kochanie polecam Vangelis Oceanic ....Pozdrowienia!!!