Xavier Dolan

8,4
7 454 oceny gry aktorskiej
powrót do forum osoby Xavier Dolan

Znacie innych reżyserów takich jak Dolan? Mam na myśli tutaj takich, których filmy pod względem
formy (kadry, kolory itd.) są inne, lepsze rzecz muszę niż typowo hollywoodzka komercja. :)

eternalsmiles_2

Samotny mężczyzna jest bardzo dobrze zrobiony, trochę kradziony pomysł, ale zabawa barwą piękna.

edi_nie_oglada_filmow

Oglądałam, ale dziękuję!

eternalsmiles_2

To może z nowych i lekko hipsta Drive i Only Lovers Left Alive. Filmy zrobione w niezły sposób.

edi_nie_oglada_filmow

Oo,dziękuję bardzo. :))

edi_nie_oglada_filmow

O ,,Kochankach (...)'' słyszałam, w Tygodniku Kulturalnym w TVP Kultura była o nim mowa.. Chociaż nie padły zbyt pochlebne opinie.

eternalsmiles_2

Film jest z kategorii "dziwne kino artystyczne". Aż trudno powiedzieć co się może w nim podobać, jednak ogląda się go z przyjemnością.

edi_nie_oglada_filmow

Bardzo lubię takie kino! Obejrzę na pewno. :)

eternalsmiles_2

Jeśli będziesz znała podobne filmy, które warto polecić nie krępuj się :)

edi_nie_oglada_filmow

Dobrze, niestety nie mogę trafić na takie..
Słyszałam, że "Niebiańskie żony Łąkowych Maryjczyków" i "Scena zbrodni" są bardzo, użyję delikatnego słowa, alternatywne; ale nie oglądałam, więc ciężko mi się wypowiadać. :)

eternalsmiles_2

Ja akurat uważam, że Dolan w swojej estetyce ma coś wyjątkowego. Na początku miał etykietkę Wong Kar Waia, więc można śmiało całość jego filmografi polecić, ale to pewnie znasz od dawna. Natomiast "Niebiańskie" są bardzo fajnym i zaskakująco zabawnym filmem, ale ich forma nie jest wyszukana, a tym bardziej w jakikolwiek sposób kojarząca się z Dolanem, bardziej obserwacyjna, z kadrami szerokim planem, surowa. "Sceny zbrodni" jeszcze nie widziałem, ale odnośnie filmów dokumentalnych i tematyki Dolana, to zawsze mi się kojarzy "Tarnation" i Van Sant z "Restless", "Paranoid Park" itd. Z interesujących , a mniej znanych wizualnie polecam Ayoade - "Submarine" i "The double" i klimatem Warmerdama np. "Ober", "De Noorderlingen" na początek.

tocomnieinteresuje

Bardzo pomocny komentarz.. Dziękuję po stokroć!

eternalsmiles_2

Łyknij sobie Rozmowy z innymi kobietami, albo ten film z Carey Mulligan An Education czy jakoś tak. I oczywiście cały Almodovar.

eternalsmiles_2

Kar Wai Wong "Spragnieni miłości".

eternalsmiles_2

Jeśli szukasz inności, to polecam Siergieja Paradżanowa. Jego filmy (te późniejsze) są absolutnie jedyne w swoim rodzaju.

eternalsmiles_2

Filmy Wesa Andersona są dość nietypowe. Charakteryzują się oryginalnym, charakterystycznym humorem, piękną głębią kolorów, zbliżeniami i ślicznymi, niemal "obrazkowymi" kadrami.

eternalsmiles_2

Myślę, że godne polecenia są filmy Viscontiego. I Bertolucciego.