Znacie innych reżyserów takich jak Dolan? Mam na myśli tutaj takich, których filmy pod względem
formy (kadry, kolory itd.) są inne, lepsze rzecz muszę niż typowo hollywoodzka komercja. :)
O ,,Kochankach (...)'' słyszałam, w Tygodniku Kulturalnym w TVP Kultura była o nim mowa.. Chociaż nie padły zbyt pochlebne opinie.
Film jest z kategorii "dziwne kino artystyczne". Aż trudno powiedzieć co się może w nim podobać, jednak ogląda się go z przyjemnością.
Dobrze, niestety nie mogę trafić na takie..
Słyszałam, że "Niebiańskie żony Łąkowych Maryjczyków" i "Scena zbrodni" są bardzo, użyję delikatnego słowa, alternatywne; ale nie oglądałam, więc ciężko mi się wypowiadać. :)
Ja akurat uważam, że Dolan w swojej estetyce ma coś wyjątkowego. Na początku miał etykietkę Wong Kar Waia, więc można śmiało całość jego filmografi polecić, ale to pewnie znasz od dawna. Natomiast "Niebiańskie" są bardzo fajnym i zaskakująco zabawnym filmem, ale ich forma nie jest wyszukana, a tym bardziej w jakikolwiek sposób kojarząca się z Dolanem, bardziej obserwacyjna, z kadrami szerokim planem, surowa. "Sceny zbrodni" jeszcze nie widziałem, ale odnośnie filmów dokumentalnych i tematyki Dolana, to zawsze mi się kojarzy "Tarnation" i Van Sant z "Restless", "Paranoid Park" itd. Z interesujących , a mniej znanych wizualnie polecam Ayoade - "Submarine" i "The double" i klimatem Warmerdama np. "Ober", "De Noorderlingen" na początek.
Łyknij sobie Rozmowy z innymi kobietami, albo ten film z Carey Mulligan An Education czy jakoś tak. I oczywiście cały Almodovar.
Jeśli szukasz inności, to polecam Siergieja Paradżanowa. Jego filmy (te późniejsze) są absolutnie jedyne w swoim rodzaju.
Filmy Wesa Andersona są dość nietypowe. Charakteryzują się oryginalnym, charakterystycznym humorem, piękną głębią kolorów, zbliżeniami i ślicznymi, niemal "obrazkowymi" kadrami.