To nielada wyczyn mając 20 lat wyreżyserować pełnometrażowy film , napisac do niego scenariusz i zagrac główna role.
Widziałem jego " Zabiłem swoja matke" film mnie wciągnal od pierwszej minuty, fascynujący,
Zgadzam sie z Toba w 100%, ja akurat poznałam tego rezysera ogladajac Wysnione milosci, ale z cala pewnoscia moge powiedziec, ze on jest juz pewniakiem:) To znaczy, ze mam pewnosc, ze film ktory wyjdzie spod jego lapek bedzie uczta kinomaniaka. Wlasnie ogladam zwiastun Na zawsze Laurence i juz nie moge sie doczekac, az bedzie mozna go obejrzec w calosci. To moj ulubiony mlody rezyser:)
Ja też go uwielbiam,właściwie to mógłby być moim synem,ale zdolny to jest,aktor ,reżyser i scenarzysta i do tego taki zdolny i utalentowany.Jego filmy kocham:)!!!
Podzielam te słowa, dla mnie jego twórczość tez robi ogromne wrażanie mimo tak młodego wieku, detalista najwyższej jakości;)
czekam na jego najnowszy film z niecierpliwością, w lato niby premiera;))
Oczywiście biorąc pod uwagę jego wiek to jest to wyczyn, ale ciężko nazywać kogoś geniuszem kto pełnymi garściami czerpie od innych twórców. Jego sposób reżyserii, wypełnianie "akcji" muzyką, spowalnianie niektórych ujęć jest "żywcem" ściągnięte od Kar Wai Wonga...
Wyczynem można by było nazwać to, że robi coś całkowicie nowego, a to że koleś ma względne pojęcie o estetyce (W końcu jest gejem, większość gejów ma we krwi zmysł estetyki) nie powoduje specjalnych uniesień, bo oglądając wyśnione miłości miałem wrażenie, że po prostu zostawiłem załączony komputer. Jak dla mnie, to nic takiego "WOW!"
Geniusz to nie jest, jego ujęcia mi się podobają, ale tematyka odrzuca. Za dużo gejostwa; rozumiem, że pan ten jest pedałkiem, i w końcu tak modne jest trzymanie się takich alternatywnych tematów, ale myślę, że z czasem dorośnie i weźmie się za coś lepszego. Ma potencjał.
Za "pedałków" grozi sąd, więc trzeba uważać, co się mówi, nawet w necie. Co do Dolana - szacun za wiek i realizowanie filmów, które w pewien sposób są interesujące, choć mają tez artystyczny patos, który przeszkadza.
PS. Homoseksualizm nie jest modny.
To prawda. Dolan tworzy jak dla mnie niesamowite, głębokie filmy. On je tworzy, realizuje, wciela się w główne role... Młody, zdolny i z dużym potencjałem. Nie mogę się doczekać tego, co jeszcze stworzy.
Homoseksualizm nie jest modny. Był jest i będzie zawsze. Po prostu ludzie zaczynają współcześnie wychodzić z ukrycia i walczyć z prawem do równości, z homofobią, dyskryminacją, a kiedyś w takim stopniu tego nie robili. Dlatego może się wydawać, że jest modny. To jednak nieprawda. Po prostu jest o nim teraz głośniej Dobrze, że pojawiają się osoby, które tworzą np filmy w tej tematyce, bo dzięki temu przybliżają nam ją. Dla niektórych to coś całkiem nieznanego, ale i tak wydają osądy...
Jestem zdziwiona, że dopiero teraz Go odkryłam, jest niesamowity ;-)
Co do jego filmów, to dla mnie są to istne dzieła sztuki, perfekcja w każdym aspekcie.
Od jakiegoś czasu film jest zaliczany do jednej ze sztuk, jak muzyka czy malarstwo, o ile oglądając takie American Pie można mieć co do tego wątpliwości, to oglądając dzieła Dolana ja wątpliwości nie miałam.
Może się komuś dana historia nie podobać, ale trzeba przyznać że facet dba o każdy szczególik, kreacje muzyka, zdjęcia. Istna uczta. Gorąco polecam wszystkim i z niecierpliwością czekam na jego dalsze dzieła, bo jak napisał rightway ten człowiek to pewniak, a ja mam takich jak na razie zaledwie dwóch, on i DiCaprio ;-)