Xavier Dolan

8,4
7 476 ocen gry aktorskiej
powrót do forum osoby Xavier Dolan

stworzył pełnometrażowy film? Przecież nie ukończył żadnej szkoły filmowej...

Jachu95

bo jest zajebisty i już. :D

pomidorowyorgazm

Typowa wypowiedź, typowego fana Dolana. + gimbonick.

Jachu95

to już Twój problem Jachu :)

Jachu95

Dobra, ja odpowiem sensownie, skoro nikogo na to nie stać. Dolan od początku był związany z branżą filmową, jako dziecko grał w kilku filmach, co w jakiś sposób na pewno mu pomogło. Mając 16 lat napisał "Zabiłem moją matkę", kilka osób przeczytało tekst i otrzymał wsparcie od nich. Obraz się spodobał w Cannes, a że Xavier ma oryginalne pomysły to udało mu się zajść tak daleko.

Savio_Dan

W Polsce mało możliwy taki obrót spraw :P

Jachu95

W Polsce nie mamy twórców.

Savio_Dan

Smutna prawda.

Savio_Dan

a Tomasz Bagiński?

nieznajomy43

Bagiński zostając w Polsce nie będzie miał szans się wykazać.

Savio_Dan

a jego krótkometrażówki? Ambition jest według mnie bardo dobry. :)

nieznajomy43

Deszcz, Katedra (najlepszy), Sztuka spadania, Kinematograf. Mimo wszystko brakuje mu w filmografii filmów pełnometrażowych. Hardkor 44 miał realizować i widać efekty dzięki dofinansowaniu.

Savio_Dan

wiedźmin dostał.

nieznajomy43

Na waciki.

Savio_Dan

z przykrością przyznaję ci rację. Bagiński super, ale w Polsce jest "zbyt super", żeby mu dali kasę.
Tłumaczenie jest takie: skoro jest taki zajebisty, to niech sam skombinuje kasę".
PISF daje tylko na historyczne, albo buro-mdłe dramaty.
No dobra daje czasem Smarzowskiemu, ale tylko pod warunkiem, że robi kino historyczne.

clavier

Nie że historyczne, nie że mdłe tematy. Film dostaje pieniądze, jeśli jest pewność, że się sprzeda - tak jak Drogówka.

Savio_Dan

Właśnie problem w tym, ze PISF w olbrzymiej większości daje pieniądze na filmy, które się nie sprzedają, Potem dokładają nawet do dystrybucji. Niestety wiem coś na ten temat.

clavier

Według zamierzeń producentów - dostanie kasę film ten, który powinien się sprzedać. W ten sposób.

Savio_Dan

no tak, "powinien" to bardzo dobre słowo. Zabawa z cyferkami, prognozami i prezentacjami ;) Czy te oczy mogą kłamać, chyba nie ... itpe ;))

Jachu95

ukończenie szkoły to tak naprawdę żaden wyznacznik. Jeśli ktoś ma talent, a Dolan niewątpliwie go ma, szkoła właściwie wiele nie pomoże, a czasem wręcz i zaszkodzi - będzie kazała mu zwracać uwagę na "prawidłowe techniki", na warsztat, na wszystko to, co człowiek utalentowany robi za pomocą intuicji, która przeważnie prowadzi do ciekawszego i bardziej nowatorskiego finału. :)

ola_cp

Nie talent, tylko dostał 450,000 tyś, dolców na film. Pokaż mi jakiegoś 20-latka,który dostanie taką kasę choćby nie wiem jaki był genialny. Znajomości.Wiele genialnych scenariuszy leży po szufladach i czeka latami na realizacje,bo potrzebne są znajomości.Na sam "talent" nikt niczego nie da.

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
Borysa

Hah, bzdura. Xavier robi dobre filmy, które podobają się nie tylko 'hipsterom'. Mogę się założyć, że za rok, o którym mówisz, będzie o nim jeszcze głośniej, nie wspominając o dalszej przyszłości.

Borysa

Za rok to chcę iść na jakiś jego nowy film do kina. ;)

Borysa

Dolan od najmłodszych lat grał w filmach - stąd miał pieniądze na swój debiut. Pomogli mu rodzina oraz znajomi. Film sprzedał się w Cannes, stąd znalazł się producent na drugi film. Znajomości? Owszem. Leone też miał znajomości, i co z tego?