Gry przygodowe to współcześnie najczęściej interaktywny film, bądź serial. Kilka tytułów idzie temu pod prąd. Do jednych z nich należy zaliczyć produkcję studia Daedalic Entertainment "Anna's Quest", która wyróżnia się jeszcze kilkoma innymi elementami ponad panującą konkurencję. Nie zawsze takie zabiegi wychodzą grze na dobre, zarówno od strony finansowej jak i finalnej jakości.
Daedalic Entertainment
Osobiście jestem wielkim fanem wszelkich gier przygodowych bazujących na koncepcji interaktywnego filmu. Uważam, że w połączeniu z kilkoma pasującymi rozwiązaniami (np. "quick time event") i świetną fabułą są w stanie konkurować z gigantami o tytuł gry roku.
Daedalic Entertainment
"Anna's Quest" pod względem fabularnym jest dość ciekawym tytułem. Pomysł opowieści dotyczącej małej dziewczynki, jej chorego dziadka i podłej wiedźmy nie wydaje się powalać koncepcją na kolana. Jednak styl narracji nadaje temu uroku. Wątki, które starają się wywołać u gracza uczucie smutku faktycznie działają dobrze. Natomiast od strony humorystycznej jest troszkę inaczej. Należy podkreślić, że "Anna's Quest" operuje dość specyficznymi żartami, które nie każdemu trafią do gustu. W końcu sama sztuka śmieszenia ludzi nie należy do najłatwiejszych. Do mnie niestety, ale nie przemówiły. Problem może też leżeć w kreacji protagonistki, która jest dla mnie zbyt obsceniczna. Na początku trudno było mi się z nią identyfikować i sympatyzować. Dodatkowo historia w "Anna's Quest" jest za krótka. To chyba jej największy minus.
Daedalic Entertainment
Sposób prowadzenia rozgrywki nie jest skomplikowany i dobrze, gdyż nie to ma być sednem tej gry. Jednak mógłby być nieco bardziej urozmaicony, gdyż po pewnym czasie niektóre mechaniki nużą. Można takie elementy przysłonić, jednak potrzebny do tego jest scenariusz z pobocznymi postaciami na poziomie zbliżonym do gry "The Walking Dead: Season One".
Daedalic Entertainment
Rysowana grafika podoba mi się z samego faktu, że właśnie na taką się zdecydowano przy tworzeniu tej gry. Pozwoli to grze pozostać dłużej na półce grywalnych tytułów, gdyż takie gry po prostu później się starzeją, jeśli w ogóle to kiedyś następuje. Jednak styl do mnie już tak bardzo nie przemawia. Bije dla mnie zbyt dużą prostotą rozwiązań. Muzyka świetnie gra do ucha, ogólnie pasuje do klimatu tej produkcji. W kwestiach technicznych jest dobrze, a sam tytuł został świetnie zoptymalizowany. Warto dodać, że "Anna's Quest" jest produktem ekskluzywnym dla komputerów osobistych.
Daedalic Entertainment
Suma sumarum, "Anna's Quest" to ciekawa przygotówka, świetna do zapoznania się z całością materiału nie więcej, niż jeden raz. Dobry tytuł i nic ponadto.