PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=204768}

Święta wojna

1999 - 2008
5,1 10 tys. ocen
5,1 10 1 10292
4,5 2 krytyków
Święta wojna
powrót do forum serialu Święta wojna

Wiele analogii pomiędzy tymi serialami. Akcja to czy się w mieszkaniu. W jednym przypadku są to Katowice, a w drugim Wrocław. Pokazuje życie codzienne Polaków.
Zaczęły powstawać w tym samym czasie. Ferdek Kiepski powstał bo zaczął powstawać Bercik??

slawek80_2

No tak oba seriale powstały w 1999 roku, są to 2 moje ulubione polskie seriale komediowe, szkoda tylko że Świętej wojny nie ma na Ipli.
Ferdek i Bercik rządzą!

sebastian22221

Ostatnio na YT oglądnąłem sobie jeden odcinek DERBY ŚLĄSKA. Widziałem tam też że inne odcinki są

slawek80_2

Derby śląska są właśnie też na chomiku u użytkownika na chimek111, mam go już z resztą na płycie nagrany :-)

użytkownik usunięty
slawek80_2

Tyle ze na tym analogie się kończą. W kiepskich fabuła oparta jest na chlaniu piwska i dość tendencyjnych dialogach spod budki z piwem, zaś Świętej Wojnie historie są zdecydowanie ambitniejsze.

ocenił(a) serial na 10

Szkoda że nie krencą już tego serialu.

użytkownik usunięty
jarek1990

Nie jest to możliwe dzisiaj gdyż:
1) Ernest nie żyje
2) Karlikowa nie żyje
3) producentowi chyba skończyły się pomysły co widać było po ostatnich kilkudziesięciu odcinkach
4) dzisiaj serial nie byłby poprawny POlitycznie bowiem nie chcą puścić nawet jego powtórek

ocenił(a) serial na 10

A nie wiedziałe że pan Józef Polok i pani Gertruda Szalsza nie zyją.

ocenił(a) serial na 6

Uważam, że tu i tu problemy załatwiane są przy piwie (mocny full i u Alojza), a pomysły opierają się na życiu i "mONdrości" zwykłego prostego człowieka. Poza tym obaj główni bohaterowie nie mają pracy, nic specjalnego w życiu nie osiągnęli, a uważają się za nie wiadomo kogo i wymyślają przeróżne zajęcia i interesy, które maja doprowadzić ich do fortuny, a wszystko i tak kończy się kiepsko ;)

Maciors

Z tym wyjątkiem że Ferdynand Kiepski jest bezrobotny a Bercik jest na rencie!

slawek80_2

Nienawidzę tego serialu, suchy humor i denerwująca slązocka gwara. Z czystym sumieniem daję 1/10 a zapewniam że jestem wesołym romkiem i wszystko mnie śmieszny, tutaj raczej tak nie było.

Reynald

No właśnie, nie każdemu ten typ humoru podchodzi a co do śląskiej gwary jo lubia naszo godka i nie ma to tamto!

sebastian22221

oczywiście szanuję zdanie innych i nic do nikogo nie mam :D

ocenił(a) serial na 10
slawek80_2

Bercik Dworniok, Korfantego trzynaście mieszkania sześć ;D extra sprawa. Ciężko ten serial znaleźć w sieci. Troszkę jest na YouTube ale mało.

Whitemanbig

Na chomiku znajdziesz wpisz na google "święta wojna chomikuj", nie ma wszystkich odcinków ale jest ich trochę, pzdr :-)

ocenił(a) serial na 10
sebastian22221

dzięki ;D

użytkownik usunięty
Whitemanbig

Na YT są w częściach bo tvp pokasowała, aktualnie tylko jeden user dodaje nowe odcinku na chomiku
Dodam od siebie że kompletność serii wynosi na chwilę obecną 55%

ocenił(a) serial na 8

Najwięcej miała chimek111 - 169 odcinków ale musiał się znależć jakiś debil, pieruński hapol i hahor i zadenuncjował ją do TVP. założę się ze to był gorol z sosnowca, Bercik to by się z nim rozprawił, lepiej niż z listonoszem :) . Ale może skoro teraz kasują wszystkie chomiki z psychopatą przodowym to może jednak prawda ze wydadzą serial w kwietniu.
W końcu po co mają dbać o prawa autorskie takiego "niskobudzetowego gniota" skoro tyle jest innych "cennych seriali", a jakoś ich nie kasują i nie dbają o swoje prawa.