Jestem spod Mikołowa w tym regionie i ten serial jako hanysa mnie obraża. Stworzono w nim obraz hanysa jako niezbyt mądrego robola skontrastowanego z cwanym warszawiakiem. Jako serail może i zasługuje na 5/10 ale że jestem Z Górnego Śląska, daję 3/10.
Jo tyż jestem ze Śląska z Bytomia i dałem 10/10 bo uwielbiam ten serial, Wrocławianie też by musieli obrazić na Ferdka Kiepskiego bo w końcu jest bezrobotnym, człowieku to tylko serial komediowy, skończcie już narzekać na tego Bercika.
Człowieku, ogarnij się - opatrzność chyba cię opuściła. Na innym forum, gdzie skończony (na szczęście dosłownie, bo już go skasowali) debil rocky_woj_balboa gnoił "Licencję na wychowanie" pisałeś: "Co do Licencji mogę się zgodzić ale wara od Świętej wojny". Nie dość, że zgadzałeś się z totalnym imbecylem balbołą, to jeszcze nie raczyłeś zauważyć, że Bercik to mógłby najwyżej buty czyścić "Licencji...". To był znakomity serial dla ludzi inteligentnych a "Święta wojna" jest po prostu słaba. Piszę to jako rodowity Górnoślązak, nie tylko dlatego, że mnie głupota Bercika obraża, a bardziej z tego powodu, że jest mało śmieszny. Tu porównujesz go z innym gupielokiem - Ferdkiem Kiepskim - to też nie arcydzieło, ale jednak zawiera wiele zabawnych sytuacji.
Weź się sam ogarnij, nikt Ci nie każe tego oglądać, to jest serial komediowy i było tam wiele zabawnych sytuacji a jak tego nierozumiesz to twoja sprawa.
Dzizys, toż to tylko komedia. W tym serialu przedstawiono Ślązaków w krzywym zwierciadle. Główny bohater zachowuje się tak jak typowy mieszkaniec Śląska wyimaginowany przez większość Polaków. Tutaj wytykane są wszelkie stereotypy na ten temat. To trzeba zrozumieć.
Ja też jestem z Górnego Śląska - Ruda Śląska. I szczerze mówiąc nie lubie Bercika ale za to Andzia wymiato! ;p
Serial w sumie nie jest taki zły, ale czasami mnie wkurza zachowanie Bercika. ;p
Co to znaczy "nie oceniajcie na podstawie filmu"? Jestem rodowitym Warszawiakiem, bez tego serialu nie wyobrażałem sobie wieczoru. Ja kocham prawie bohaterów tej produkcji, każdy jest niepowtarzalny i niesamowity, Bercik to prawie mój bohater. A mową śląską się wprost upajam. Czekam na decyzje mądrej osoby, która wreszcie wyda ten serial na dvd. Tyle idiotycznych produkcji można dostać a takiej perełki jak Święta Wojna nie ma ;/
I to twoje spostrzeżenie: "niezbyt mądrego robola skontrastowanego z cwanym warszawiakiem" - o czym ty mówisz w ogóle??