Ale napiszę po Polsku;)
Przyznaję, że ten serial robi ze Ślązaków strasznych kretynów, a tak nie jest. Ja go od czasu do czasu oglądam, bo mieszkam na wsi na Śląsku i na co dzień gadam w gwarze, czyli po ślonsku;) To chyba jedyny powód. Bo serial rzeczywiście denny. Nawet trudno mi go obiektywnie ocenić, bo powinienem dać 1, ale że to jedyny serial, w którym gadają w gwarze, to się wstrzymam od oceny.
PS. Większość programów TV Silesii pokazuje, jakoby na Śląsku nadal nosili tradycyjne stroje i słuchali żenujących piosenek. Czasami mnie to wkurza:/
"Przyznaję, że ten serial robi ze Ślązaków strasznych kretynów, a tak nie jest." - nie wiem skąd u Ciebie taki wniosek.Ja jestem urodzonym Warszawiakiem,jestem wprost fanatykiem tego serialu a Bercik to mój bohater.Uważam ,że ten serial właśnie pokazuje Ślązaków jako fantastycznych ludzi absolutnie nie jest denny tylko fantastyczny (wreszcie odskok od debilnych "Niań" itp. produkcji na licencjach).I wcale nie sądzę ,że w tym serialu tak strasznie używają gwary.Właściwie jej nie używają bym powiedział i to jest jedyny minus tej produkcji...więcej gwary!!!