PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=622177}

Świat bez końca

World Without End
2012
7,3 5,6 tys. ocen
7,3 10 1 5627
Świat bez końca
powrót do forum serialu Świat bez końca

Mieszane uczucia 

ocenił(a) serial na 8

Bardzo długo czekałam na ten serial, długo i w napięciu. Po obejrzeniu pierwszego odcinka
właściwie nie wiem co myśleć. Zmiany między powieścią a scenariuszem są wręcz rażące!
Oczywiście spodziewałam się tego, ale kiedy doszło do zderzenia z faktem to zwątpiłam...
Mimo tych różnic sam serial jest ciekawy i klimatyczny(podobnie jak Filary Ziemi) .
Atmosfera jest intrygująca, spiski, zdrada, miłość i krew. Muzyka i scenografia też niczego
sobie. Tak więc nie pozostaje mi nic jak tylko czekać na następne odcinki:) Ale póki co
wstrzymam się od oceny;)

ocenił(a) serial na 10
Garita

Mam takie same odczucia. Nie rozumiem poco zmieniano tyle rzeczy. Wątki serialowe są ciekawe ale po co robi się ekranizację skoro tyle się zmienia. Można zrobić oddzielny serial a równie ciekawy. Ale tak samo bylo z Filarami które były wspaniałe.

ocenił(a) serial na 8
emillo97

Hmm... Sądzę, że twórcy obu seriali mieli zamiar tylko oprzeć się na motywach powieści i przedstawić ja w inny sposób tak, żeby przyciągnąć wszystkich widzów zainteresowanych gatunkiem. Może uznali, że akcja w powieści się się zbyt wolno rozkręca i trzeba dodać jej dramatyzmu? Nie wiem, dla mnie książka sama w sobie jest wspaniałym dziełem, niepotrzebującym zmian i poprawek. Mogliby tylko skrócić niektóre wątki, ewentualnie pominąć te mniej istotne i wszyscy byliby zadowoleni.

ocenił(a) serial na 8
Garita

Ale jedno przyznac Filarkom trzeba - Trevor Morris skomponował cudną muzykę już w pierwszym odcinku były porywające kawałki - King Dies, The Anarchy, liczyłam, że WWE porwie mnie też boskimi kawałkami, a niestety nie.
I zpomnieli o ciekawym openingu!
Dobra koniec z narzekaniem, ogląda się całkiem przyjemnie :)

ocenił(a) serial na 8
ladyanna_filmweb

Tak, masz całkowitą rację co do wszystkich wymienionych kwestii :) Muzyka w Filarach była cudowna w WWE jest tylko dobra.

ocenił(a) serial na 8
Garita

Ech...
A Ralph nigdy nie dorówna Williamowi Hamleighowi ( mogłam się machnąc w pisowni ).

ocenił(a) serial na 8
ladyanna_filmweb

Owszem, ale za to Merthin jest fajny xD

ocenił(a) serial na 8
Garita

Uroczy, czarujący itd. itp.
Ceris mogła za niego wyjśc za mąż a nie za tamtego dziada.
Podejrzewam, że cała seria zakończy się ich ślubem , mam rację Garito?
:) xD

ladyanna_filmweb

Jak będą się wzrorować na książce, to możesz mocno się zdziwić. Ta część byłą niestety o wiele bardziej bezwzględna dla bohaterów niż poprzednia. Chociaż i w Filarach śmierć Toma, który był moim ulubionym bohaterem była niezłym szokiem. Bo taka to jest książka - traktuje o tym szarym, śmierdzącym, średniowiecznym życiu. Zaczynam po pierwszym odcinku jednak łapać klimat książki i to jest super.
Tego typu pozycje pokazują jak gigantyczny krok naprzód wykonała ludzkość. Kiedyś życie ludzkie nie było nic warte. Ktoś, kto twierdził że z woli boskiej jest władcą wydawał rozkazy, a ludzie ginęli tysiącami. Na chorobę upuszczali Ci krwi, a jak umierałeś z wycieńczenia, to mówili że tak Bóg chciał. Zaś za praktyki lekarskie posądzano o czary.
Teraz każdy jest równy, teraz możesz podejść do drugiej osoby i powiedzieć "nie pozwalam" i ona to musi respektować, teraz każdy człowiek ma prawa i jest równy. No może nie do końca i nie każdy, ale i tak jest o wiele lepiej. Małe przetasowanie na dworze nie powoduje że wioski są zmiatane z powierzchni ziemi.
Z socjologicznego punktu widzenia jest to ciekawy proces - przecież ludzie wtedy akceptowali ten stan rzeczy, ba nawet burzyli się przeciwko jakimkolwiek zmianom.

ocenił(a) serial na 8
Bartes123_2

Bardzo dobrze to ująłeś. Acz nie do końca się z Tobą zgodzę odnośnie wartości ludzkiego życia, niegdyś a teraz.
Dzisiaj ludzie mają dostęp do wszystkiego, a mimo to ciągła za czymś latamy, tęsknimy, to nas boli, tamto koli a jak się noga podwinie to zaraz depresja. Nie żyję 1000 lat, ale wydaje mi się, że przeciętny człowiek średniowiecza bardziej cieszył się z daru życia, a już na pewno z kawałka czerstwego chleba.
Jedno na pewno się nie zmieniło, uczucia - tak samo kochamy, nienawidzimy, pragniemy, zazdrościmy.

ocenił(a) serial na 8
ladyanna_filmweb

No cóż, mam taką nadzieję...;) Na pewno zanim to się stanie czeka ich jeszcze długa droga.

Garita

No drugi odcinek za mną. Nie jest tak tragicznie, ogólnie trzymają się fabuły. Natomiast nie wiem jak wy, ale na mnie wielkie wrażenie zrobiła scena z wieszaniem wiedźmy oraz katastrofa - muzyka, napięcie, oprawa - naprawdę miałem wypieki na twarzy.
Jest nieźle. Na szczęście ja ksiażkę czytałem dobre 3 lata temu, więc wielu rzeczy nie pamiętam za dokładnie - w związku z tym bawię się świetnie oglądając serial.

ocenił(a) serial na 10
Garita

Zabieram się za 3 odcinek :) Jak pojawiają się na hataku napisy to oglądam :)

ocenił(a) serial na 8
emillo97

Na hataku są już do 3 i 4 odcinka. Ja już jestem po 4;)

ocenił(a) serial na 10
Garita

są do 4 już? o fajnie

ocenił(a) serial na 10
Garita

Jak zwykle dużo zmian ale odcinek świetny :)

ocenił(a) serial na 8
emillo97

Który odcinek?Ja jestem po 5 i powiem Ci ze już tak bardzo nie zmienili fabuły. Ogólnie to jestem zadowolona:)

ocenił(a) serial na 10
Garita

ja po 4

ocenił(a) serial na 8
emillo97

Odcinek 6 świetny:)

ocenił(a) serial na 10
Garita

Obejrzałem i potwierdzam xD

ocenił(a) serial na 10
Garita

A 7 odcinek mimo ogromnych zmian w stosunku do książki [samobójstwo Philippy, Ralph synem {etranilli która powinna umrzeć, Philemon jest dobrym bratem a nie sługusem Godwyna] ale po filarach wiadomo, było że tak będzie i mimo ogromnych odstępstw serial jest nadal genialny.

emillo97

Ja pierniczę, gościu - dzięki za te rewelacyjne wiadomości... Mam nadzieję że następny odcinek też w miarę szybko streścisz i nie będę musiał już oglądać!!!

ocenił(a) serial na 10
Bartes123_2

To po co czytasz komentarze?

ocenił(a) serial na 8
emillo97

Powinieneś ostrzec, że spoilerujesz . Mi się 7 odc. nie podobał tak bardzo. Głupia jest ta opcja z Caris przeorem i nie podoba mi się to, że uszli z życiem ci którzy nie powinni :/

ocenił(a) serial na 10
Garita

Ja szybko zapominam książki wbrew pozorom. SPOJLER A czasami w książce Caris tymczasowo też nie była przeorem? Ale tak tylko tymczasowo krótko nie tak na stałe jak wydaje się zostać w serialu? Bo za nic nie mogę sobie przypomnieć.

ocenił(a) serial na 8
emillo97

Ja też już nie pamiętam tak dokładnie, ale jeśli coś takiego było to bym to zapamiętała. Chyba było coś, że ona przejęła obowiązki przeora, ale to jednak nie to samo.