czy ta część ma powiązanie z pięrwszą? czy coś ją łączy z "filarami"?
Zapewne jest powiązane tak jak obie książki. World Without End dzieje się o ile mnie pamięć nie myli dwieście lat później i mamy do czynienia z potomkami bohaterów znanych z The Pillars of the Earth.
dokładnie mówiąc to książka jest chyba 20 lat później a nie 200 i w książce jest potomek tego rudego rzeźbiarza( nie pamiętam imienia)
Za wikipedią:
:World Without End takes place in the same fictional town as Pillars of the Earth — Kingsbridge — and features the descendants of some Pillars characters 157 years later.:
Tak. Jest to 4 generacja potomków hrabiego Thomasa (syna Jacka i Allieny, brata Sally). Bezpośrednimi potomkami są hrabia Roland i jego synowie (Richard, William( a także sir Gerald i Maud (rodice Merthina budowniczego i jego brutalnego brata Ralpha). Ponadto niespodzianka - okazuje się, że Martha (sistra Alfreda) zapoczątkowała dynastię handlarzy wełną i Edmund Woller *ojciec Caris (ukochanej Merthina) i Alice jest jej potomkiem... Akcja dzieje się ok 200 lat po "Filarach..." Bardzo polecam książkę, bo jest porostu przepiękna i oddaje realia tamtych czasów w każdej postaci, a serial... mogą skopać tak jak "Filary..."
Skoro mam fanów pod ręką;) zapytam się kim jest "matka Cecilii"? i czy może mieć dużą rolę w serialu. Jeżeli miałabym oglądać to tylko dla Mirandy:D
Sorry, sorry, to jest Mother Cecilia a nie Cecilia's Mother - głupi ten Filmweb. Nadal chodzi o tę sama rolę:) Duża?
W książce bardzo ciekawa ale czy wiem czy duża? Raczej drugoplanowa ale postacie drugoplanowe mogą stać się pierwszoplanowymi w serialu jak to było z Matką Jacka- Ellen w Filarach.
Proponuje przeczytać "Filary Ziemi" i "Świat bez Końca"
W serialu jest wszystko prawie zmienione [chodzi o powstałe już Filary Ziemi]