PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=10047791}

Świt Ameryki

American Primeval
2025
7,6 14 tys. ocen
7,6 10 1 13567
7,0 5 krytyków
Świt Ameryki
powrót do forum serialu Świt Ameryki

Opis bez spoilerów.
Obejrzałem pierwszy odcinek zachęcony pozytywnymi opiniami. Był naprawdę świetny. Byłem więc nastawiony bardzo pozytywnie do serialu. Pomysł na osadzenie historii w momencie wojny mormonów z rządem USA, pokazanie konfliktu z punktu widzenia osadników, mormonów, Indian i traperów, doskonale dobrani, charakterystyczni aktorzy, wspaniałe sceny strzelanin i klimat Dzikiego zachodu - wszystko tu było.

Drugi odcinek był już słabszy, ale tak często jest, byłem dalej nastawiony na to, że dalej będzie lepiej.
Niestety, nie było.
Po 4 odcinku straciłem nadzieję, że serial wróci jakościowo do 1 odcinka, ale skoro zabrnąłem tak daleko to chciałem go dokończyć.
Finałowy odcinek był kliszowy do tego stopnia, że byłem bardzo rozczarowany.

Moje ogólne wrażenia są takie:

Po pierwsze, to mógłby być film. Pozwoliło by to usunąć wiele niepotrzebnych wątków i scen.

Po drugie, świetne tło historii i świetni aktorzy z jednej strony, a kiepski scenariusz z drugiej.

Po trzecie, główny wątek jest dużo nudniejszy niż wątki poboczne.

Po czwarte, przez cały serial postaci zostają ranne tylko po to by potem nie miało to żadnego znaczenia, pod koniec w serialu jest za dużo patosu, a końcówka to już w ogóle tani melodramat.

Po piąte, postać przywódcy Mormonów powinen zagrać bardziej charyzmatyczny aktor. To był jedyny nieudany wybór castingowy w tym filmie. Aktor grający brata Wolesleya znacznie lepiej by się sprawdził jako gubernator Young, on kradł każdą scenę w której się pojawiał.

Ogólnie, to byłby dobry serial gdyby jego głównym wątkiem był konflikt z mormonami, był bardziej realistyczny i mniej melodramatyczny. Świetne strzelaniny, świetne pejzaże, świetni aktorzy, ale słaby scenariusz i zbyt dużo klisz.