Szukam innych seriali, podobnych do "Wire in the blood", ale przede wszystkich takich, których przewodnim motywem jest praca profilera.
Możecie również wymienić ciekawsze seriale kryminalne, z chęcią się z nimi zapoznam :)
Z góry dziękuję i pozdrawiam serdecznie!
Polecam Criminal minds i Criminal minds suspect behavior. To seriale o całej grupie profilerów, którzy jeżdżą po USA i tropią morderców.
Mam nadzieję, że sie spodoba:)
Nie wiem czy podobny do 'wire' (jeszcze nie oglądałam), ale dobrym kryminalnym serialem jest Luther. Również klimat brytyjski, więc może ci się spodobać.
http://www.filmweb.pl/serial/Luther-2010-548378
Może nie jest to film dokładnie o pracy profilera, ale jest mocno pogłębiony psychologicznie i polecam go z pełną świadomością: świetny miniserial brytyjski z 1997 r. pt. "Touching evil" również z Robsonem Greenem w roli głównej (kolejne dwie części wyszły w 1998 i 1999). (W 2004 roku Amerykanie oczywiście zrobili remake "Touching evil" o tym samym tytule, ale oczywiście była to straszna szmira...).
Poza tym "The killing", ale tym razem polecam wersję amerykańską (pierwotna jest duńska) bo bardzo jest udana i wyjątkowo ciekawsza od pierwowzoru.
może jeszcze Wallander - wprawdzie o szwedzkim detektywie ale w wersji brytyjskiej z Kennethem Branaghiem w roli tytułowej. Również polecam.
mi się szwedzka wersja bardziej podobała. Za to Branagh zanudził mnie na śmierć, ale miał też kilka walorów, np. ładne zdjęcia, plenery i scenografie.
Nie zgadzam się że "The killing" - amerykańska wersja jest lepsza od oryginału. "Forbrydelsen" jest o wiele ciekawszy i wciąga jak rzadko który serial. Polecam!!!
polecam również Whitechapel, który może nie jest tak mroczny jak Żądza krwi, jakkolwiek fajnie się go oglądało, ponieważ również posiada ten angielski specyficzny klimat
Ja polecam "Pułapki umysłu" o genialnym neurobiologu-schizofreniku z przywidzeniami, który świetnie czyta w ludziach. "Portret mordercy" też był ciekawy, chociaż motyw związku między poszukiwanym psychopatą a profilerką trochę oklepany.
A orientuje się może ktoś, czy powstał film/serial o Stowarzyszeniu Vidocqa? Czytam właśnie Klub koneserów zbrodni o jego założycielach i tam wspomina się, że Hollywood chce coś nakręcić. Zważywszy na sprawy, jakie prowadzili i wciąż prowadzą jego członkowie, mogłoby to być coś naprawdę niezłego.
Jeśli podobała ci się "Żądza krwi" to zdecydowanie polecam miniserial "Mesjasz" - nie zawiedziesz się !
zgadzam sie z Toba w 100% ale z tego co szukalam troche ciezko znalezc ten serial z lektorem i napisami ale szukalam juz dawno temu wiec moze cos sie zmienilo.
Wiadomi może po tylu latach gdzie zdobyć serial Meszjasz z polskimi napisami lub lektorem ???
Obejrzyj OZ - najlepszy serial jaki widziałem.Obejrzałem już 2 razy.Trzeci raz obejrzę juz bez napisów:) Zajebisty pod kątem psychologicznym.POLECAM!
Kochająca się para zamarza w tirze, rano się okazuje iż facet był cyborgiem. To w tym serialu coś takiego było ?? Kto kojarzy ??
no to może zacznij czytać książki Val McDermit bo to na jej podstawie jest nakręcony ten serial o profilerze Tonym Hillu - polecam, cudownie się czyta.