PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=103173}

Żony i córki

Wives and Daughters
1999 -
7,5 1,4 tys. ocen
7,5 10 1 1441
Żony i córki
powrót do forum serialu Żony i córki

Jak dla mnie niezbyt porywający. Jednak miałam ochotę obejrzeć angielski film kostiumowy, bez krwawych intryg, wojen i królów. Opowieść toczy się spokojnym rytmem i mnóstwo tu angielskiej powściągliwości. Dla mnie to zaleta tego filmu. Postać Molly, jak na mój gust, za bardzo święta i przez to trochę nudna. Dobrze oddany klimat angielskiej prowincji i życia zubożałej szlachty. Odwieczne dylematy, za kogo wydać córki, żeby podratować budżet rodzinny. W sumie spokojnie można obejrzeć, jeżeli jest się w nastroju. Nie powala praca reżysera i gra aktorska. Pod tym względem nie jest to jakaś wybitna produkcja, lecz na pewno kawał przyzwoitej, europejskiej roboty.

dollores_jarex

Postać Molly w Twoim odczuciu jest zbyt święta, a ja się cieszyłam, że w serialu i tak ma ona nieco więcej "pazura", niż w powieści :) Elizabeth Gaskel opisała Molly jako dobrą, serdeczną i uczuciową, ale niestety też zbyt uległą i łagodną. Twórcy serialu i tak wprowadzili delikatne zmiany w tej postaci. Moim zdaniem na plus. Ale to oczywiście moja subiektywna opinia :)