PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=10042364}

1670

2023 -
8,0 118 tys. ocen
8,0 10 1 117538
7,5 70 krytyków
1670
powrót do forum serialu 1670

Moja ocena.

ocenił(a) serial na 8

Fenomenalnie się bawiłem. Bardzo ciekawa konwencja, aby problemy współczesne problemy oraz postawy społeczne przenieść do roku 1670. Niesamowicie dobrze wykreowane postacie. Najbardziej oczywiście podobała mi się postać Jana Pawła oraz jego syna Jakuba. To właśnie ta dwójka najczęściej mnie rozbawiała. Początkowo bałem się za to zabierać, bo nie byłem przekonany czy mi się spodoba. Jednak po obejrzeniu całości sam polecam ten serial każdemu. Moje ulubione odcinki z 1 sezonu to: Marsz równości, Dżuma, Pojedynek i chyba najlepszy jak dla mnie POLOWANIE. Odcinek pierwszy oraz ostatni najmniej mi się podobały, ale ogólnie serial trzyma bardzo dobry poziom. Mam nadzieję, że twórcy pomyślą nad 2 sezonem, bo pierwszy na pewno okazał się sporym sukcesem. Ciekawy jestem tylko, jak serial poradzi sobie globalnie. W końcu większość nawiązań dotyczyła Polski jako kraju. Tak czy owak, mam nadzieję zobaczyć jeszcze losy bohaterów z Adamczychy.

Patryk23678990

Postaci Jana Pawła i Jakuba to zwyczajni idioci, z których pośmiać się można najwyżej przez 2 minuty, a później zaczynają się robić po prostu irytujący. Z ważniejszych bohaterów jedyną dobrze wykreowaną postacią i jedyną, którą można naprawdę polubić jest Aniela. Po pierwsze jest niezwykle inteligentna. Jest pracowita i uczynna - mogłaby nie pracować, ale woli pomagać chłopom w pracach na folwarku. Jest empatyczna - przejmuje się losem chłopstwa, zwierząt, Rzeczpospolitej i środowiska. Widzi dobro w ludziach, których ja bym już dawno skreślił. Jest bardzo odważna i zadziorna w taki niesamowicie uroczy sposób. A poza tym - co nie wpływa na mój odbiór tej postaci, ale i tak to napiszę - jest piękna.
Natomiast łączy Nas upodobanie co do poszczególnych odcinków. Dla mnie też "Dżuma" jest jednym z najlepszych. A "Wesele" uważam za najgorszy odcinek ze wszystkich. Odcinek 8 zawiera w sobie wszystko co najgorsze w tym serialu.
A skoro już rozmawiamy o odcinku finałowym, to chciałbym Ci zadać jedno pytanie. Czy Twoim zdaniem na jego końcu Aniela współżyła seksualnie z Maciejem (odgłos splunięcia)?