PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=873567}

1899

2022
6,6 25 tys. ocen
6,6 10 1 25351
5,8 11 krytyków
1899
powrót do forum serialu 1899

Nie wiem jak bardzo Maciej Musiał był zdesperowany. Rola Olka jest typowo narodowościowa. Musiał dorzuca węgla do kotła, zasuwa po drabinie jak trzeba coś naprawić i wyrzuca trupy jako ostatni z ostatnich. W następnym sezonie o ile ten się pojawi Musiał będzie mył kible i mówił do wszystkich guten tag. Niestety rola palacza w 1899 to nie to samo co rola palacza w ArchiwumX. Może aktor sobie nie doczytał scenariusza a może przycisnęła go inflacja PISowska w Polsce i bierze już każde role. A rola w której Musiał gada coś po polsku do ludzi, którzy go nie rozumieją jest boska. Mógłby tak rozmawiać z kominem (jest tam cztery kominy - materiał na 4 epizody) W serialu zabrakło mi jeszcze Rumuna i Albańczyka - byliby szefami Olka, przynajmniej by sobie pogadali.... /Jeżeli ktoś rozumie co to jest Jałta kulturowa to właśnie jest to/

magnum33

Każdy tam rozmawia w swoim języku, pokazana jest bariera językowa jaka wtedy istniała.

magnum33

niezły trolling. Tak jest jak się innych języków nie zna, ogląda się z lektorem, a następnie się myśli, że wszyscy mówią w tym samym języku, tylko nie Musiał haha

grumars

No niestety, pudło. Zawsze oglądam z napisami i w orginale, szwedzkim, niemieckim, francuskim etc. To nie trolling ale krytyczna ocena. Opadają mi ręce jak po raz kolejny wyczekujemy wielkiej roli polskiego aktora a wychodzi z tego jedno wielkie G.

ocenił(a) serial na 6
magnum33

Yyy gdyby tak było to byś zauważył, że KAŻDY tam mówi głównie w swoim języku, nie tylko Olek.

KejJej

Czy to trudne do zrozumienia? Olek jest jedynym Polakiem - reszta gada przynajmniej w parach lub w grupach jak skandynawowie, sceny wtedy są logiczne.

ocenił(a) serial na 7
magnum33

Musiał nie zagrał źle, ale sceny w których naiwania po polsku do Chinki/Japonki faktycznie są z deka bezsensowne... co nie jest winą Musiała tylko scenariusza ;)