PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=804769}

1983

2018
6,2 38 tys. ocen
6,2 10 1 37689
4,6 34 krytyków
1983
powrót do forum serialu 1983

Tak jak dobry scenariusz może położyć marna realizacja, tak zły scenariusz może położyć dobrą realizację. Gdybym spotkał producenta tego serialu zapytałbym go na początku "o Panie a kto Panu tak sp***ił ten scenariusz?". Joshua Long i Maciej Musiał? Rozumiem, że ten serial był robiony pod widza amerykańskiego, stąd mogę wybaczyć łopatologię dotyczącą naszej historii, serwowaną w co drugim monologu, mogę też wybaczyć, że na końcu serialu okazuje się, że dalej jesteśmy na jego początku. Nie mogę jednak zrozumieć, dlaczego postacie są tak papierowe i nie do zapamiętania, dlaczego dialogi są tak mizerne, że niektóre sceny stają się nieznośne w odbiorze, dlaczego cała intryga jest tyleż skomplikowana co niewiarygodna, dlaczego motywacje poszczególnych bohaterów są wyjątkowo nieprzekonywujące...Coraz częściej mam wrażenie, że Netflix stał się takim Ubisoftem, który wypluwa z siebie co rusz to nowe gry, choć efektownie zrealizowane to bez pomysłu...W 1983 r powstała Akademia Pana Kleksa i jeśli w 2018 r. miałby powstać jej remake to Maciej Musiał idealnie nadawałby się do roli Adasia Niezgódki...gwiazda rządowej TVP nie przekonuje w roli neofity wolności...