PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=804769}

1983

2018
6,2 38 tys. ocen
6,2 10 1 37689
4,6 34 krytyków
1983
powrót do forum serialu 1983

Nie jest to sci-fi ale momentami tak jakbym oglądał nowego Blade Runnera. Chodzi o niektóre ujęcia. Jestem dopiero po pierwszym odcinku, np. Jazda samochodu w tunelu. Widać inspirowane amerykańskim kinem ale nawet źle im to nie wyszło. Ale dopiero jestem po pierwszym odcinku więc może sie mylę.

ocenił(a) serial na 9
marcus_fenix

Oglądaj dalej. Pierwszy dla mnie nie bardzo zrozumiały. Typowe PRL-owskie gadanko kinowe. Potem jest MEGA jazda bez trzymanki. Oj wciąga ta historia. Mam nadzieję że nie spojleruję ;)

stanleystawecki

Ok to dobrze wiedzieć. Nie byłem pewien tej produkcji, zwłaszcza że są różne opinie na jej temat. Pierwszy odcinek mi sie nawet podobał a jeśli mówisz ze później jeszcze lepiej to super. Dzięki

ocenił(a) serial na 5
marcus_fenix

To jest science-fiction.

https://pl.wikipedia.org/wiki/Historia_alternatywna

Nie chcę tu nikogo obrażać, ale poziom wykształcenia i oczytania niektórych ludzi w XXI wieku jest skandaliczny.

per333

A gdzie pisze jakie mam wykształcenie panie magistrze?

ocenił(a) serial na 5
marcus_fenix

Swoimi postami pokazujesz jakie masz faktyczne wykształcenie, jaką masz wiedzę i jak jesteś oczytany. Zaczynasz zdanie od kompletnego nonsensu. Tak jakbyś napisał: "Warszawa co prawda nie jest stolicą Polski, ale..."
Ludzie w ten sposób wypowiadający się uważani są za niedorzecznych.

To jest serial sf, bo to historia alternatywna. Zatem skoro to historia alternatywna, to z założenia jest to sf. Fantastyka naukowa bierze na tapet nie tylko nauki ścisłe, ale także nauki humanistyczne, w tym przypadku historię i socjologię, w pierwszym rzędzie. W zalinkowym tekście już w pierwszym zdaniu definicji znajdziesz zaprzeczenie Twojej rewelacji, jakoby ten serial, to nie bylo sf.

"Historia alternatywna – gatunek literacki lub filmowy zaliczany do fantastyki naukowej,"

per333

Nie ma to jak się dowartościowywac w internecie na forum filmowym...
Bardziej chodziło mi o to że nie jest to sci-fi typu
Blade Runner. Ale i tak napewno Cię to nie interesuje, chyba że można to użyc aby pokazać twoją wyższość nad innymi.
Jednak twoje wykształcenie oraz oczytanie w dziedzinie sci-fi oraz zaczynaniu zdania w poście, jak i napewno w wszystkich naukach i tematykach świata robi powalające wrażenie.
Też chciałbym się czymś pochwalić. Moje przyrodzenie jest rozmiarów twojego ego ;)
A teraz zmykaj zmykaj się mądrzyć przy posiłku rodzinnym ty mój kujonku słodki

marcus_fenix

Obejrzałem kilka pierwszych odcinków i miałem bardzo podobne wrażenia. Postać Anatola inspirowana Deckardem - podobny wygląd i wątek postaci. Motyw Azjatów w "wielkim klimatycznym mieście" też zaciągnięty. Za to niektóre sceny to już absolutna kopia z Blade Runnera - na przykład przejazd rowerzysty wąskimi uliczkami China Town czy rozmowa Anatola z Wujkiem przy złotym świetle wpadającym z zewnątrz.
Muszę przyznać, że wizualnie serial trzyma wysoki poziom. Szkoda tylko, że dialogi jakieś takie sztuczne i póki co trochę wieje nudą. Zobaczymy jak będzie dalej :)

ocenił(a) serial na 3
marcus_fenix

Nawiązania do BR są oczywiste. Sam serial choć znakomicie zrealizowany wizualnie, leży i kwiczy jeśli chodzi o aktorstwo i dialogi. Sama historia jest ukazana w tak nudny i chaotyczny sposób, że absolutnie mam gdzieś jak serial się skończy. Jak dla mnie wszystko mogłoby wybuchnąć w cholerę ;) Jestem na odc. 5 i obejrzę tylko z poczucia konsekwencji.