Bardzo lubię temtykę historii alternatynwej itp, jednakże musi ona opierać się na wiarygodnych założeniach. Świat stworzony w 1983 ma jednak dość dużo dziwnych zabiegów, które ja tratuje jako błędy. Poniżej kilka tego typu rzeczy.
1. Całe złożenie opiera się na megalomańskim założeniu, że komunizm upadał dzięki wydarzenią w Polsce, co nie do końca prawdziwe. Przez konsolidacje naszego narodu, powstrzymnie solidarności itp, nagle Regan przestłby walczyć z ZSRR? Gorbaczow nie został przywódca? Może przemieny wyglądały by inaczej ale myślę że komuna i tak by upadła.
2. Kojny błąd to to, że wszystko w świecie dzieje sie identycznie mimo że zimna wojna trwa, zamach na WTC, inwazja na irak. Myślę, że to wszystko mogłoby się w ogóle nie wydarzyć.
3. Wojna w Czeczeni? Przecież jej wybuch był konskwencją między innymi rozpadu ZSRR, więc gdyby Sajuz nie upadł to pewnie nie byłoby tam wojny.
4. Nie jest powiedziane jaki system gospodarczy funkcjonował w latach 1983-2003 ale mozna założyć, że nadal pozostało dużo socjalizmu, niewydolnych przedsiębiorstw państowych itp. A kraj wygląda lepiej pod wieloma względami niż miało to miejsce w rzeczywistym 2003. Wiele urzedów i prywantych osób posiada komputery, nowczesne telewizory, czy „traszki” oraz wszyscy sie na nich dobrze znają, pamiętam już dośc dobrze 2003 rok i wtedy mało kto miał komputer czy telefon komórkowy, a jak juz to była to stara nokia lub coś w tym stylu. Samochody po za paroma przypadkami są podobno do tych jakim jeźdzli polacy w 2003 roku, a przecież większość z tych maszyn była używna sprowadzana z niemiec itp, takżę jesli granice PRL są zamknięte to chyba nikt nie można sciągać tych aut. Powinno być zanacznie wiecej maluchów, fiatów, polonezów może w jakiś ulepszonej wersji.
5. „Traszka”-dotykowy ekran niemal smatrfon w 2003 roku i to w komunistyczny kraju, które zawsze były zacofane technologiczie w stosunku do zachodu czy Japoni...
6. „Inspektor” w milicji. Milicja używała stopni jak w wojsku „kapian, pułkownik, porucznik itp. Dalczego mieliby to zmienić po wybuchach?
7. Dziwne mundury wojska i SB, wyglądają jak z jakiegoś filmu o superbohaterach albo fikcyjnego państwa totalitarnego i nie jak maja się do polskiej tradycji mundurów czy to przedwojnnej czy LWP.
W trakcie seansu nasuwały się jeszcze inne kwestie ale teraz wypadły mi z głowy. W serialu podobał mi się z kolei wątek walki wojska z partią, Oraz pomysł z Wietnamczykami.