PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=804769}

1983

2018
6,2 38 tys. ocen
6,2 10 1 37633
4,6 32 krytyków
1983
powrót do forum serialu 1983

Jestem po drugim odcinku. Bardzo pozytywnie zaskoczony poziomem produkcji. Naprawde dobra robota. Montaz, ten surowy klimat, scenografia robia swoje. Dla odmiany ogladam serial z moim kolega z Holandii, ktorego fascynuje historia Polski wlasnie z lat 80-90. I niestety po drugim odcinku jest juz lekko zagubiony...
Ze smutkiem musze stwierdzic,z e we wszystkich niepochlebnych recenzjach odnajduje elementy, ktore mnie rowniez raza.
Jestem przekonany czy ilosc trzecioplanowych bohaterow jest przesadzona. Brakuje mi napiecia. Jak jeden z recenzentow napisal: "Nie mam ochoty zobaczyc kolejnego odcinka". Czuje to samo. Nie wciaga mnie historia na tyle, ze bede ogladal po 4 odcinki dziennie. Dialogi sa faktycznie momentami dretwe... zbyt nadmuchane, sztuczne. Brakuje mi szkicu przestrzeni, czasow w ktorych zyja bohaterowie. Nie skupiono sie przez kilka minut na tym, aby pokazac jak panstwo kontroluje swoich obywateli, jak trudno sie w tym panstwie zyje. Bohaterowie o tym mowia, ale na ekranie tego nie widac. A z powodu dialogow, ciezko jest mi uwierzyc, ze faktycznie jest im tak zle.
Jednakze to prawdziwa przyjemnosc, widziec na tak wielkiej platformie internetowej pierwsza polska produkcje, ktora pod wzgledem technicznym nie odbiega od innych wielkich seriali Netfliksa. Jestem pewny ze dopiero sie rozkrecamy i za rok, dwa powstanie prawdziwa perla wsrod polskich seriali:)