W średniowieczu publiczność była w stanie wkroczyć na scenę i zaszlachtować osoby grające czarne charaktery. Dzisiejsi Polacy jak widać wciąż mają problem w odróżnieniu realiów od fikcji. Nie chcę używać epitetów ale o ile serial nie jest idealny, ma całkiem spore wady, to mimo wszystko jest dobrą produkcją. Mam wrażenie, że gdyby nie był Polski to by zebrał w naszym kraju dużo przychylniejsze recenzje. Naprawdę osoba której przeszkadza, że wizja przedstawiona w serialu w rzeczywistości jest nierealna jest ostatnią osobą która powinna zabierać głos w sprawie oceny serialu. Po prostu nie jest obiektywna, najlepiej niech ogląda dokumenty a nie filmy fabularne które służą głównie do miłego spędzania czasu. Serial zrobiony jest porządnie, nie ma większych problemów z grą aktorską, ma swój własny klimat i na początku mnie wciągnął. Potem zaczął nużyć i stał się zbyt pogmatwany, ale i tak oceniłbym go na plus. Szkoda, że każdy kto chce coś zrobić w tym kraju, spotyka się z takim betonem. Więcej tu opinii frustratów nie potrafiących odróżnić serialu od fikcji niż konstruktywnej krytyki. Może i nie jest to arcydzieło, ale jak na polską produkcję to tylko pogratulować bo trzyma poziom. A hejterom i pseudo inteligentom analizującym z linijką każdy kawałek fabuły polecam zająć się matematyką albo tworzeniem filmów dokumentalnych. Będą mieć dużo przestrzeni dla samorealizacji w której ten serial im widocznie nie pomógł. Pozdrawiam.