PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=804769}

1983

2018
6,2 38 tys. ocen
6,2 10 1 37633
4,6 32 krytyków
1983
powrót do forum serialu 1983

Kilka słów od zwykłego widza:
Pomysł (podobnie jak Człowiek z Wysokiego Zamku) dobry. Niestety leży realizacja. Musiał jest bardzo słabym aktorem, wielokrotnie byłem aż zażenowany jego grą w 1983. Dialogi drętwe, Wujek mówi, jakby czytał i nie rozumiał co mówi. Gra aktorów także drętwa. sorry, brakuje mi slów, ale oceniam serial na 3, bo jest zwyczajnie stratą czasu

ocenił(a) serial na 1
tomashec_2

Scenariusz zostal napisawny po angielsku przez amerykanskiego zyda i potem przetlumaczony (zapewne przez jakas studentke) na polski.

ocenił(a) serial na 8
tomashec_2

Ja tylko w sprawie Wujka. Mam kontakt z wieloma Wietnamczykami właśnie w tym wieku i jeśli mówią po polsku (często nie) to mówią dokładnie tak jak Wujek. Melodia języka Wietnamczyka (przeciętnego, nie-lingwisty) w średnim wieku mówiącego po polsku jest uchwycona idealnie. Młode pokolenie to co innego, oni mówią swobodnie po polsku i bez akcentu.

ocenił(a) serial na 9
tomashec_2

Musiał jest współpomysłodawcą filmu, dlaczego miałby więc w nim nie zagrać? Cały film stylizowany jest na trochę drętwy sposób gry aktorów PRL. Taki miał być cel, taka stylówa. Oglądałeś Orwellowski "Rok 1984"? Co sądzisz o grze aktorów? Podobnie drętwy?