PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=804769}

1983

2018
6,2 38 tys. ocen
6,2 10 1 37633
4,6 32 krytyków
1983
powrót do forum serialu 1983

Na zachodzie porownuja go do Czlowieka z Wysokiego Zamku, i sie broni w tym porownaniu ich zdaniem, co jest wielkim komplementem dla naszego serialu, nasi krytycy za to wylali na niego caly kontener pomyj, nie rozumiem tego.

Mnie sie serial bardzo spodobal, jedynymi jego "wadami" byl moim zdaniem niepotrzeby watek rodzicow Kajetana, przynajmniej ojca, rozbuchany na kilkanascie retrospekcji w ktorych lepiej bylo pokazac polityczne skutki zamachów, czy budowe broni nuklearnej i proby przeprowadzone w gorach, dzieki ktorym PRL uniezaleznil sie od ZSRR, no ale moze w drugim sezonie to pokaza, bo mam nadzieje ze bedzie.

Btw. Fajnie sie teraz przechodzi obok budynku CSK w Lublinie, ktory zagral Kwatere Główna SB :D

Garrus27

Nie, to tworcy i zachodni odbiorcy nie zrozumieli na czym polegaja ich bledy w tak zrobionej alternatywnej wersji. Nie zrozumieli dlaczego jest to glupie lub bezsnsowne i nie mogloby zaistniec nawet jako fikcja, ktora podpiera sie przeciez jakims watkiem przyczynowo-skutkowym. Dick tez pokazal nieporawnie i plytko te okupacje, nie przygotowal sie do tematu od strony realnej, bo interesowal go tylko aspekt swiatow alternatywnych jako takich oraz to, ze Amerykanom jest odebrana wolnosc, ze sa pod rzadami i ograniczeniami innego narodu i musza zmierzyc sie z tym, do czego ta nacja jest kompletnie nieprzyzywczajona tak naprawde. Wybral sobie do tego Niemcow, bo najlatwiej, ale chyba bardziej powinien Japonczykow, bo co do nich i ich obozow oraz ogolnie co do niewoli Azjatyckiej Amerykanie maja wieksza wiedze. Gdyby zadal sobie trud i przedstawil realistyczniej okupacje Niemiecka, pewnie by tej ksiazki nie skonczyl albo czytelnicy nie zaakceptowali. Juz mieli trudnosci z Rzeznia nr 5. Moga sobie porownywac, trzeba byc debilem skonczonym, ktory nie przeczytal zadnej ksiazki SF czy lektury, zeby nie zalapac do czego ten serial moze nawiazywac.
Gwarantuje ci, ze ludzie krytykujacy bardzo dobrze wiedza w wiekszosci do czego te nawiazania i co to mialo byc. A krytykuja zmarnowanie pomyslu, slabe wykonanie, zla gre aktorksa, niespojnosc tla fabularnego. To raczej swiadczy o tym, ze sa madrzejszym, dojrzalszym widzem niz widz zachodni.
A tutaj razi, ze zrobiono to rownie plytko, a zaraz potem niechlujnie, w momencie kiedy ci wszyscy ludzie powinni pamietac tamte czasy i nie robic z tego sztucznej laurki. Czy naprawde ogladaja to 20 letnie dzieci, ktore nic nie wiedza, nic nie pamietaja, czy dorosli, ktorzy maja skleroze? Narod owiec, no naprawde...
To mogla byc naprawde fajna rzecz, ale zle to zrobili. Za daleko w przyszlosc i glupie wsadzanie tych starych samochodow.
Moze nie byc Solidarnosci, moze nie byc stanu wojennego, moze byc inny rozwoj wydarzen, ale wtedy powinni zaczac od tego, ze zaczyna sie to w roku 80, ze nigdy nie dochodzi do zalozenia zwiazku i strajkow, pokazac co sie stalo, ze byl mozliwy ten rozwoj technologiczny, pokazac dlaczego ZSRR nie ma czasu ani sily na pacyfikowanie nas.
Poza tym uwazam taki serial za niebezpieczny w dzisiejszych czasach. Pokazuje, ze mozna u nas przeprowadzic zzmachy bombowe i ze ich skutki to bedzie zastraszenie nas, wymuszenie, zachowanie zupelnie inne niz realnie. Kogos moze to zachecic. Tak samo jak zachecilo z WTC, ktore niejeden przedstawial jako miejsce ataku terrorystycznego. Smieszne? No nie wiem.

ocenił(a) serial na 8
alisspl

No jestem ciekaw dlaczego ten scenariusz Twoim zdaniem nie moglby zaistniec nawet jako fikcja, szczegolnie ze nie tak dawno mielismy podobny przyklad w Turcji, gdzie lipny zamach stanu posluzyl do utrzymania i nadania sobie przez Erdogana wladzy absolutnej. To jest 1 sezon, najprawdopodobniej te wybuchy byly na zlecenie rzadu polskiego a przeprowadzone przez IRA, wlasnie po to aby zmiesc opozycje w tym Solidarnosc ze sceny (najprawdopodobniej ja obwiniajac za te wybuchy) i zjednac sobie narod, ale to pewnie bedzie powiedziane wprost w kolejnym sezonie, urwanie ze smyczy ZSRR i rozwoj technologiczny masz powiedziany wprost, Swietobor zbudowal atomowke i ja przetestowal w gorach, Moskwa siadla na tylku bo nagle sie okazalo ze mozemy im zdmuchnac stolice w krytycznej sytuacji, a rozwoj to prosta droga Chin z naszej rzeczywistosci. Czlowiek z Wysokiego Zamku nie pokazal okupacji, szczegolnie japonskiej? To chyba ogladalismy dwa inne seriale, no chyba ze jako "swiadomy" widz porownujesz ksiazke do serialu :) A twierdzenie ze do zamachu na WTC zachecily seriale, no "ryli"? Witki opadaja :)

To tyle co moglem sie odniesc, bo reszta Twojej wypowiedzi, wybacz za stwierdzenie ale jest belkotem i rzucasz jakimis pustymi ogolnikami, nie wiem, napisz to na spokojnie czy cos.