PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=644133}

22.11.63

11.22.63
2016
7,6 19 tys. ocen
7,6 10 1 18959
6,7 10 krytyków
22.11.63
powrót do forum serialu 22.11.63

Jakie twarze chcielibyście ujrzeć ekranizacji najnowszej powieści Kinga ?
Niech każdy podaje swoje typy
Jake Epping aka George Amberson - Christian Bale
Al Templeton - Jack Nicholson
Frank Dunning - Russell Crowe
Deke Simmons - Anthony Hopkinhs / Bruce Willis
George de Mohrenschildt - Al Pacino (?)
Lee Harvey Oswald - Mark Wahlberg
Propozycje do pomniejszych ról dodam później

MartinV

Ciekawa obsada - zaproponowani przez Ciebie aktorzy świetnie pasowaliby do tych ról.
Poniżej moje prywatne preferencje:
Jake - John Cusack, ewentualnie Bradley Cooper,
Lee Oswald - Christian Bale, Ben Whishaw.
Człowiek z Żółtą Kartką - Tom Waits.

ocenił(a) serial na 8
MartinV

O ile wiem Sadie Dunhill była kobietą i zajmowała miejsce wśród głównych ról zresztą wraz z George`m (vel. Jack`em) tworzyła ważny wątek poboczny który stał się w pewnym momencie ważniejszy od ratowania Kennedy`ego, wiec nie rozumiem dlaczego ją pominąłeś?? no chyba że wg Ciebe to pomniejsza rola ale tu bym polemizował tak czy siak:)poza tym w książce było masę rożnych ciekawych epizodów epizodzików ale wtedy film musiałby trwać z jakieś 5 godzin aby je z grubsza pomieścić:) no ale jeśli reżyser upakuje film w 1,5 godziny to nie widzę sukcesu... taki film winien trwać nie mniej niż 2 godziny, optymalnie było by koło 3:)ciekawe czy będzie poruszony wątek Harry’ego Dunninga??? czy po prostu będzie skrócony do jednego podejścia??najbardziej intrygujące będzie pościg z Forth Worth do Dallas w dniu zamach Sadie i George`a no i ostatnie wydarzenia:) bo akurat te 2sceny są najważniejsze z całego filmu, no może jeszcze spotkanie z mężem Sadie.....no cóż zobaczymy za rok:)

mitre

Miałem nadzieję że reżyserem będzie Frank Darabont,który już sprawdził się w ,,epickich,, wersjach powieści Kinga,no ale Demme może też da rady :)

ocenił(a) serial na 8
MartinV

Poza tym co do obsady Bale`a jako Jake/George`a to jest on za niski do tej roli o ile kojarzę to bohater miał kolo 190 cm, więc jeśli reżyser będzie szedł w szczegóły to na pewno nie będzie brał go pod uwagę poza tym Sadie miała 180 czy 182 cm wzrostu, więc nawet aby efekt miał być jak w książce to reszta aktorów to musiały by być kurduple:) co do Decon`a "Deke" Simmons to jako Hopkins może być zbyt zdziadziały(może 10 lat wcześniej) a jako Willis zbyt młody(poza tym Willis ma za krótkie włosy do tej roli a w peruce wyglądał by komicznie), co George`a de Mohrenschildt`a to najlepszy to byłby właśnie Hopkins ale z jakieś 15-20 lat wcześniej, jeśli chodiz o Oswalda to trafiłeś dość dobrze tylko że aktor troszkę za wiekowy, Oswald podczas zamachu miał 24 lata, także pana koło 40stki trudno by było zamaskować z wiekiem no chyba że cuda FX zmażą mu parę lat z oblicza:) Al`em Templeton`em może być w sumie każdy aktor koło 60-70tki mógłby go zagrać nawet Hopkins, Frank Dunning jako Crowe też nie byłby najgorszy, mógłby nawet zagrać jego syna Harry`ego w teraźniejszości, taka podwójna rola tez nie wyszła by najgorzej:) co do propozycji Eskimo z Człowiek z Żółtą Kartką jako Tom Waits, niezła propozycja, ale tu wystarczy aktor koło 40-50 który dobrze by z pyska odwzorował typowego menela:) poza tym był jeszcze drugi z tego co pamiętam to chyba murzyn??a co do tych mniej ważnych epizodów to i tam są ważne postacie które dobrze dobrane dadzą smaczek całemu filmowi, liczę że się nie zawiodę:) w sumie jak dla mnie znani aktorzy wcale nie muszą być wykorzystanie w filmie bo natłok gwiazd powoduje wzrost budżetu więc pewnie będą się ograniczali tylko do kilku, bądź zagrają epizodyczne role, liczę że pojawią się mniej znani ale równie ciekawi aktorzy :)

mitre

Co do roli Człowieka z Żółtą Kartką, to moim zdaniem Nick Nolte pasowałby jak ulał (a jeśli miałby zarost tak jak w serialu Luck to już w ogóle)
George de Mohrenschildt - Steve Buscemi
Matka Oswalda - Melissa Leo
Marina Oswald - Kerry Condon
Mąż Sadie - Leonardo DiCaprio

ocenił(a) serial na 8
MartinV

Co do DiCaprio to nie głupi pomysł, co do George`a de Mohrenschildt`a to raczej postać epizodyczna ale Steve Buscemi bylby ok, heg widze ze liczysz ze bedzie sporo scen inwigilacjo Oswalda skoro wziąłeś się do przymierzania członków rodziny, nie zapomnij w takim razie o jego bracie Robercie i o gen. Edwinie A. Walker`ze, no i najistotniejsza rola to dla Kennedy`ego i jego żony Jacqueline no i paru innych:)

ocenił(a) serial na 6
MartinV

Amberson/Epping - George Clooney (dobrze gra gości po przejściach, niby przystojny, a może zagrać everymana)
Sadie - Kate Winslet - obecnie najzdolniejsza z amerykańskich aktorek swego pokolenia, od Titanica niezwykły postęp
Al Templeton - Gary Oldman (po "Szpiegu" pasuje)
Frank Dunning - Leonardo DiCaprio (dla zaskoczenia)
Oswald - Christian Bale (nie trzeba tłumaczyć)
mąż Sadie - Philip Seymour Hoffman (tylko on zagra genialnie nieatrakcyjnego, zakompleksionego psychopatę)

belmont33

Z premedytacją nie napisałem propozycji do obsadzenia roli Sadie. W tym momencie, (niedawno skończyłem lekturę "Dallas '63") nie przychodzi mi na myśl żadna aktorka pasująca do tej postaci. A będzie (jest) to spore wyzwanie aktorskie - osoba Sadie prezentuje spory wachlarz emocji i zachowań. Nie chcę tutaj pisać dokładnie o co chodzi, by potencjalni czytelnicy, widzowie nie mieli "zepsutej" przyjemności seansu/ lektury.

ocenił(a) serial na 8
belmont33

Clooney jest za stary(i za niski, musieli by kombinować zęby reszta obsady była o wiele niższa)...w książce ma 35-40 już się bardziej Bale`a nadaje on ma 38 lat, co do Winslet wszystko ok poza wzrostem ona ma tylko 169 cm a nawet w książce była mowa że zawsze miała problemy żeby znaleźć odpowiednich partnerów przez wzrost:)nie no ja tak po cichu wierze że zrobią coś w stylu seriali HBO mało znani aktorzy a produkcje naprawdę udane:)

ocenił(a) serial na 6
mitre

Masz rację. Sadie i jej mężczyźni byli wysocy. A wysokich dobrych aktorów chyba niewielu w Hollywood. Proponuję więc zmienioną obsadę:
Jake/George - Tim Robbins (oczywiście odmłodzony trochę), z młodszych, choć nie znam ich wzrostu, może Hugh Jackman lub Michael Fassbender
Sadie - Charlize Theron lub Uma Thurman (byłe modelki, ale też dobre aktorki)
Al Templeton - Gary Oldman (po "Szpiegu" pasuje)
Frank Dunning - Leonardo DiCaprio
Oswald - Christian Bale
mąż Sadie - Billy Bob Thornton (a co?!) (też trochę odmłodzony)

ocenił(a) serial na 8
belmont33

Dobry aktor nie znaczy że ma być z najwyższej półki, w "Zielonej mili" tylko Hanks był gwiazdą światowego formatu, a w "Skazanych na Shawshank" tylko Robbins i Freeman ( w adaptacjach jego horrorów tym bardziej gwiazd nie było a filmy się jakoś przyjmowały), na pewno nie będzie budżetu na plejadę gwiazd, w dalszym ciągu stoję za tym by tych najdroższych było może kilkoro, bo budżet nie wytrzyma:)jest na pewno na świecie wielu zdolnych aktorów którzy zagrają za mniejszą kasę a i tak wypadną całkiem nieźle, poza tym są castingi a na pewno King jako producent wykonawczy będzie miał swoje zdanie:) Co do Sadie to wybrał bym opcje z Charlize bo akurat ona ma typowe kobiece kształty Uma jest zbyt "sucha" zresztą w tamtym okresie figura "Anemiczki" nie była zbyt modna zresztą nie przykładano do tego aż tak wielkiej wagi, co do Tim`a Robbins`a to oczywiście pełen szacunek dla jego dokonań aktorskich zwłaszcza w innej ekranizacji Kinga "Skazani..", tyle że Jake/George miał 35 lat i w końcowej fazie 40 (akurat Sadie jak poznał w 1962 miała 28 lat), a jak sam siebie opisywał to po powrocie to miał tylko trochę zmarszczek i lekką siwiznę po bokach.

ocenił(a) serial na 8
belmont33

Ale tak czy siak aktorzy grający Sadie i Jake`a/George`a będą musieli poza aktorstwem wykazać się umiejętnościami tanecznymi przynajmniej na przyzwoitym poziomie muszą tańczyć lindy hop do In the Mood orkiestry Glen`a Miller`a:) :) muzyka znana chyba każdemu, ale umiejętności potrzeba by to zatańczyć;)ale jak ktoś potrafi dobrze tańczyć Rock`n`Roll`a to sobie poradzi :) hehe

ocenił(a) serial na 8
MartinV

Jake/George - Matt Dillon
George de Mohrenschildt - Mel Gibson
Sadie - Maggie Gyllenhaal
Deke - Robin Williams
Al - Jack Nickolson
Ellie Dockerty - Helen Hunt
Frank Dunning - Robert Downey Jr.
Oswald - Quentin Tarantino
mąż Sadie - Kevin Bacon

MartinV

Jake/Goerge - Christian Bale albo Edward Norton
Al Templeton - Bill Murray
Oswald - John Malkovich
de Mohrenschildt - Sam Neill
Człowiek z żółtą kartką - do takiego żula najbardziej mi pasuje Morgan Freeman, ale chyba nic nie było wspomniane, że był murzynem
Sadie - Naomi Watts albo lepiej Kristen Bell

ocenił(a) serial na 8
Pwoper_Fish

Drugi Człowiek z żółtą kartą był murzynem (o ile dobrze pamiętam).

użytkownik usunięty
MartinV

Jako Jake - Bradley Cooper - on poprostu wyglada na nauczyciela kolo 30, jako Al'a widzialbym Ciaran'a Hinds'a, jako Oswalda Shia Le Bouf'a, a jako Franka - koniecznie Jean'a Djaurdin'a

użytkownik usunięty
MartinV

Kiedy czytałam książkę, wyobrażałam sobie Sadie z twarzą Zooey Deshanel. A Christian Bale faktycznie pasowałby na Jake'a :)

Tylko właśnie problem, że Zoey Deshanel nie ma takiej urody amerykańskiej blondynki z lat 60. I było chyba też wspomniane, że kościotrupem nie była;p

użytkownik usunięty
Pwoper_Fish

Ja wiem, ja wiem, że w ogóle nie pasuje, ale i tak dla mnie zawsze pozostanie idealną Sadie :)

Wiem coś o tym, czasami zapomnę jakąś główną cechę postaci i kreuję własny wizerunek, który kompletnie odbiega od rzeczywistości, ale nie chcę go odrzucić, bo już mi się wyrył w głowie jako ten idealny;D

MartinV

Na Oswald'a zdecydowanie Bradley Cooper http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/northamerica/usa/4797812/Ownership-of- Lee-Harvey-Oswald-sniper-window-through-which-he-shot-JFK-contested.html#, Jake to mógłby być Hugh Jackman:), Sadie - Michelle Dockery

MartinV

Goerge/Jake- Chrystian Bale
Al Templeton- Oldman/Nicholson
Dunning- Hanks/Robins
Oswald- Bradley Cooper(nikt tak go nie zagra)
Sadie- Natalie Portman albo Gylenhal
mąż-psychopata(nie mogę przypomnieć sobie imienia:))- Robert Downey Junior/Jackman
jeszcze wcisnąłbym gdzieś hugh laurego bo lubię gościa

kokok2000000001

Natalie Portman jako Sadie? Bardzo ja lubię ale ona ma 160 cm wzrostu.
Po "wejściu" do powieści Sadie od razu pomyślałem ze King pisze role dla Umy Thurman (182 cm).
Co do Lake`a to do tej roli pasuje chyba John Cusack.
Lee Oswald to wizualnie pasowałby Edward Norton albo Christian Bale.

marek_cisakowski

Jak dla mnie Thurman byłaby idealną kandydatką do roli Sadie. Nikogo innego sobie nie wyobrażam,ale to tylko moje zdanie :)

marek_cisakowski

Dokładnie to samo pomyślałam, Uma Thurman jak dla mnie była by świetna, nadal wygląda jak 30-latka, poza tym jest szczupła wysoka i ma duże stopy jak Sadie, ma miłą twarz i tak właśnie mniej więcej widziałam Sadie, o Christianie Bale nie myślałam, aż do momentu kiedy założyciel tematu o nim wspomniał, w sumie pasował by świetnie, albo może Michael Fassbender ;) Natalie Portman może bym umieściła w roli Mariny, Oswalda czyli człowieka o przeciętnej urodzie, niskiego i niezbyt charakterystycznego jakoś ciężko wybrać, Deke- Gainey (szeryf z Happy Town), matka Oswalda Kathy Bates ;)

MartinV

Odkąd pomyślałam o Chastain jako potencjalnej Sadie, nie wyobrażam sobie kogokolwiek innego w tej roli.
Jako Goerge/Jake widzę Gyllenhaal'a.
Mimi - mimo że niewielka rola - ale postać niezwykle charyzmatyczna - Patricia Clarkson.
Do tego Człowiek z żółtą kartką - Nolte.
Na pozostałe postaci nie mam póki co pomysłu.

MartinV

Ja właściwie mam tylko jeden typ... Jake/Goerge- Tom Hanks a reszty jakoś nie widzę

ocenił(a) serial na 8
Kometaaaa

dlaczego typujesz faceta po 50tce??przeciez Jake/George jest od niego 20 lat młodszy??rozumiem że masz sentyment do Zielonej Mili i talentu aktorskiego, no ale bez przesady:)

mitre

Jako Jake/George najbardziej mi pasuje David Giuntoli lub John Cusack
Deke - Robin Williams, w tej roli byłby po prostu idealny
Clayton (mąż psychopata) - DiCaprio
Kennedy - John Travolta ? (a skoro o nim mowa, fajnie by było w niektórych scenach z Kennedym - jego przemówienia itp. - wykorzystać jakieś oryginalne nagrania z lat 80., co o tym myślicie?)
Co do innych ról nie mam pomysłów; miałem kilka aktorek na oku do roli Sadie, ale wszystkie są zdecydowanie za niskie.

ocenił(a) serial na 8
Tom_96

Wg mnie nie ma co polemizować bo jak widać pomysł zwiędł trochę, a szkoda...trzeba jednak liczyć że ekranizacja powstanie za jakiś czas:)

MartinV

Jake - Jude Law albo Michael Fassbender