PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=644133}

22.11.63

11.22.63
2016
7,6 19 tys. ocen
7,6 10 1 19101
6,4 12 krytyków
22.11.63
powrót do forum serialu 22.11.63

To w jaki sposób King zbudował w książce klimat lat 50tych i 60 tych to prawdziwe mistrzostwo. Brud, tytoń,degeneracja, ogromne krążowniki szos, podziały rasowe no i muzyka... Nie słyszałem żadnego z utworów, w rytm których tańczyli Jake i Saidi, ale to nic - wyobraźnia zadziała. Brawo Mistrzu!

Jeżeli film będzie przynajmniej w 80% tak dobry jak książka, to czeka nas proszę Państwa duże wydarzenie kinowe!

Nie mogę się już doczekać.

tomyc

Podpisuję się pod tym co napisałeś:) Ta książka to prawdziwe arcydzieło:)

andrewalex

koncowka jest wedlug mnie nieciekawa - popsula cala recepcje ksiazki
ps. alternatywne zakonczenie napisane przez Kinga: http://www.stephenking.com/other/112263/112263.html

bielsko

Mnie właśnie zakończenie najbardziej urzekło;) Ale to już kwestia gustu;)

ocenił(a) serial na 9
andrewalex

za sprawą końcowki uznałem Dallas 63 za jedna z najlepszych powieści Kinga ,

marcin724

Jestem wielkim fanem twórczości Kinga, niestety dość często moim zdaniem, średnio bądź nawet kiepsko wychodzą mu zakończenia. Mam wrażenie, że pomimo dobrych pomysłów na fabułę, niekoniecznie ma pomysł i wyczucie jak je umiejętnie zakończyć. Przykładem może być Pod kopuła, książka dla mnie osobiście genialna, jednak zakończenie mocno średnie i raczej rozczarowujące. Jeżeli chodzi o Dallas 63 uważam, że King kapitalnie poprowadził końcówkę, więc zgadzam się z poprzednikami ;) nie muszę chyba wspominać, że powieść jest bardzo dobra i z chęcią zobaczyłbym dobrą ekranizację :)

Mlox

Dokładnie;) Pod kopułą nie czytałem,ale bardzo rozczarowała mnie końcówka Ręki Mistrza:/ Książka świetnie napisana,ale końcówka,moim zdanie,,spartolona,a szkoda,bo sam pomysł z przewijającym się motywem obrazu był genialny i troszkę King chyba zmarnował potencjał...

marcin724

Potwierdzam, mnie końcówka bardzo zaskoczyła - pozytywnie - ojej, no: łzy mi kapały przez ostatnie rozdziały ;d Myślałam, że skończy się to wszystko happy endem, ale jednak nie całkiem - Jake stracił 5 lat życia i w sumie nie zmienił nic - więcej, misja okazała się niewypałem - poza tylko tym, że dowiedział się, że jego miłość była nieosiągalna, smutne :< Ale moim zdaniem w dobrych książkach tak ma być, końcówka ma zaskoczyć i sprawić, żeby cała książka zapadła czytelnikowi w pamięć - ze mną tak było. No ja też czytałam Rękę Mistrza, Pod Kopułą i potwierdzam, końcówki w sumie się domyśliłam, była bardzo prosta, poza tym czytałam też Misery, jednak nie dokończyłam, bo w połowie uznałam, że zrobiło się nudno - a szkoda, wcześniej bardzo mnie wciągnęła.
Mam nadzieję, że film Dallas '63 będzie tak samo genialny jak książka..

ocenił(a) serial na 9
tomyc

Jak pomyślę o tej książce, to nie wyobrażam sobie, żeby stworzyć do niej dobry film, który może się zmieścić np. w 2 godzinach. A jeśli ktoś to uczyni to jest prawdziwym mistrzem. Wolałbym coś rozłożonego na kilka części tak jak np. Bastion i ze współczesnymi możliwościami mogłoby wyjść miażdżąco. Dla moich wyobrażeń zasmucające są jednak dwie kwestie:
- skąd budżet?
- wynik analizy producenckiej: czy ogół publiki to kupi?
Z tego drugiego prawdopodobnie wyjdzie, że nie ma co rzucać się na kilka części i lepiej wszystko upchnąć w jednej.

Co do zakończeń książek Kinga - trudno mi powiedzieć czy są dobre czy złe. Ująłbym to tak: kończą się tak, jak mają się kończyć. Choć u Kinga zdarzają się nagłe, nieoczekiwane zwroty w akcji, to w przypadku zakończeń żadnych niespodzianek sobie nie przypominam - jakby na nie nie spojrzeć są one konsekwencją wcześniejszych zdarzeń. Zresztą to i tak bez znaczenia, bo u Stefana najważniejsze to co między początkiem a końcem.

tomyc

Zgadzam się, ta powieść to mistrzostwo, aż boję się ekranizacji, ale mimo to, czekam na film z niecierpliwością.

ocenił(a) serial na 7
Johny_93

Obecnie kończę czytać SK "Ręka Mistrza i po nim biorę się za czytanie Dallas 63.
Zobacze czy taka fajna jak piszecie :)

bobas1989

Jak przeczytasz Rękę Mistrza to napisz w kilku zdaniach jak wrażenia:) Mnie osobiście niestety rozczarowała, za to Dallas - jak już wspominałem - mistrzowska:)

ocenił(a) serial na 8
tomyc

Zgadzam się :-) Książka nawiązuje do wszystkich moich ulubionych klimatów "Kingowskich" :-) Rewelacyjnie się czytało, jednym tchem, jedną nocą :-) Zeby tylko filmu nie spieprzyli... :-((((((((((((((((( Ekranizacja Ręki Mistrza też mogłaby stanowić nie lada pokusę :-)

mpp2

Filmu nie będzie - zrezygnowano z ekranizacji (póki co).

bielsko

Ooo szkoda, ja właśnie miałam zamiar poczytać właśnie co z ekranizacją, czytam pierwsze posty i myślę: o spoko, będzie film, a tu na końcu taka nowina...

kora_

Tutaj można przeczytać więcej na ten temat: http://blogs.indiewire.com/theplaylist/exclusive-jonathan-demme-exits-stephen-ki ng-adaptation-11-22-63-20121206#

Trzeba usunąć spację z powyższego linku.

tomyc

Najlepsza książka Kinga! Genialne zakończenie, dzięki niemu książka zapadła w moją pamięć. Dawno nie ryczałam przy Kingu ;)

kora_

Książka ma też alternatywne zakończenie - napisane przez Kinga: http://www.stephenking.com/other/112263/112263.html