PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=38548}

24 godziny

24
2001 - 2010
7,4 19 tys. ocen
7,4 10 1 18624
7,4 8 krytyków
24 godziny
powrót do forum serialu 24 godziny

24 S09E02

ocenił(a) serial na 10

Dobra premiera, odcinki trzymają poziom, tylko jedna scena wzbudziła we mnie niesmak. Akcja dzieje się w czasie rzeczywistym, a zastosowano tani chwyt przy otoczeniu vana Chloe przez CIA. A mianowicie widzimy jak Chloe siedzi w ciężarówce, dostaje cynk o tym, że nadjeżdżają agenci, którzy otaczają vana po pięciu sekundach. Dramaturgia, o mój boże co to będzie, a tu Chloe nie ma w ciężarówce... Trochę się zażenowałem, w 5 sekund nie mogła opuścić tego miejsca, zwłaszcza, że została otoczona ze wszystkich stron.

ocenił(a) serial na 9
JackBauer

To drobiazg, w każdym filmie czy serialu sensacyjnym taka scena musi się zaleźć ;)

Zarówno pierwszy jak i drugi odcinek trzymają poziom, praktycznie nie można się nudzić. Dobrze znowu widzieć stare twarze po tylu latach. Nowa agentka Morgan też jest całkiem spoko choć trochę przypomina Renee Walker, ona też najpierw ścigała Bauera a potem mu pomagała, obstawiam że tym razem będzie podobnie. Co ciekawe jednym z czarnych charakterów jest Catelyn Stark ;) Czekam niecierpliwie na następne odcinki.

ocenił(a) serial na 10
_mastermind_

No właśnie jak dla mnie nie taki drobiazg, bo do tej pory 24 godziny dobrze przestrzegało zasad czasu rzeczywistego, a tu taka absurdalna scena.

No ale całokształt oczywiście świetny, niesamowite uczucie przy oglądaniu, jak spotkanie starego kumpla po latach :)

edit: A, jeszcze podoba mi się odświeżone intro, w końcu, po ośmiu sezonach :)

ocenił(a) serial na 10
JackBauer

Nie zawsze przestrzegali zasad czasu rzeczywistego - choćby scena seksu między Loganem, a jego żoną w 5 sezonie. Na końcu odcinka się rozbierają, a na początku kolejnego już ubierają.

ocenił(a) serial na 10
Charlie_TSW

No faktycznie było coś takiego, ale to nie wpływało na akcję tak jak ten motyw w nowym sezonie.

ocenił(a) serial na 10
JackBauer

Oj więcej takich smaczków było. Np w 2 sezonie Jack leci i leci samolotem z bombą na pokładzie, dobre pół odcinka i nagle w następnym wraca helikopterem w 10 minut.

ocenił(a) serial na 10
reese

Nie pamiętam tego, ale być może. Coś kojarzę, że był motyw z jakąś starą awionetką i lotem na pustynię, a takie samoloty osiągają nawet mniejsze prędkości, niż helikoptery. Oczywiście na pewno nie 3 razy mniejsze, ale jednak.

Zdaję sobie sprawę, że w przeciągu tych 8 sezonów były lekkie odchyły od czasu rzeczywistego, zapewne głównie przy szybkim poruszaniu się po mieście, ale do tej pory nie było takiej sceny, żeby się oszukiwało widza na przestrzeni sekund, zwłaszcza, że przy każdym odcinku jest informacja o akcji w czasie rzeczywistym i serial jest promowany z tą informacją jako atutem.

ocenił(a) serial na 10
JackBauer

Należy tylko jeszcze uwzględnić fakt, że musieli po niego polecieć ;) Ale żeby nie było ja się o to nie czepiam w serialach występują dużo większe babole a przy 24 montaż musi być prawdziwą torturą żeby to wszystko posklejać żeby pasowało pod zegarek więc to wcale nie jest nic niezwykłego, że czasem taki cukierek się pojawi.

JackBauer

Odcinek drugi za mną i potwierdza się stara przepowiednia, że kobietom nigdy nie należy ufać, a już w szczególności jeżeli chodzi o kasę i władzę :)

ocenił(a) serial na 10
JackBauer

A może były dwa wozy i jeden był na przyńęte?. A co odcinka to fajny, nieźle namieszali, dobry zwrot akcji pod koniec...