Mam tui parę ciekawostek związanych z tym serialem...mam mnadzieje, że jeszcze ich nie znacie...a o to pare z nich:
*Podczas kręcenia serialu w drugim sezonie, Elisha Cuthbert została ugryziona przez pumę, która zagrażała jej w jednej ze scen. Przed kręceniem tej sceny treser zwierzęcia zaproponował aktorce, aby "spotkała się" z pumą zanim zaczną filmować. Kiedy Elisha poszła pogłaskać zwierzę, ta ugryzła ją w rękę. < to mi się podoba>
*reżyser kazał aktorom każde ujęcie kończyć podejrzanym i podejrzliwym jednocześnie spojrzeniem. Miało to budować atmosferę odpowiednią do sytuacji, w której ktoś w CTU jest zdrajcą. <no fakt>
*Michelle i ta kobitka-informatyczka, która ginie w 2 sezonie podczas wybuchu CTU miały początkowo być jedną postacią.
Scenarzyści chcieli też wprowadzić wątek lesbijski do 2 sezonu, mianowicie Michelle miała mieć kiedyś romans z Carrie (widać to w początkowych odcinkach - Carrie puszcza nawet oko do Michelle), jednak jako że ją odrzuciła - Carrie była tak nagatywnie do niej nastawiona. Z wątku zrezygnowano, chociaż widać go odrobinę, gdy Carrie pojawia się po raz pierwszy <bym się uśmiała>
*Większość aktorów, gdy dostaje scenariusz nowego epizodu od razu przegląda jego kartki końcowe, by sprawdzić, czy dożyje następnego odcinka
*pierwszym sezonie Leslie Hope (Teri Bauer), gdy dostaje broń od Ricka, chowa ją za spodnie, co okazuje się błędem - w trakcie kręcenia sceny broń wypadła i utknęła jej gdzies w okolicy pośladków ;) Leslie musiała przerwać scenę, bo nie mogła wytrzymać ze śmiechu.
*W scenie, gdy Kim jest przetrzymywana przez Drazenów w porcie, Dennis Hopper (Victor) jest w trakcie posiłku. Hoppera tak zaabsorbowało jedzenie, że zapomniał swojej kwestii. ;)
*W trakcie 2 sezonu Kiefer skręcił kostkę, więc dodano scenę ze szrapnelem wbitym w nogę, żeby usprawiedliwić jego utykanie
*Alberta Watson, grająca Erin Driscoll, miała poczatkowo dostac rolę Alberty Green (1 sezon). Musiała czekać na swoją szansę aż do 4 sezonu, ale za to Green otrzymała jej imię
* w pierwszej serii Jack spotyka koleżankę ze szkoły Jessicę Abrams, która mówi, iż od Tracy Zigler usłyszała, że Jack rozwiódł się z Teri. W rzeczywistości Jessica Abrams i Tracy Zigler zajmują się pracą nad scenariuszem;
* Alberta Green ma imię po aktorce Albercie Watson, która ubiegała się o tą rolę, ale w końcu została szefową CTU, Erin Driscoll;
*Wszyscy aktorzy musieli podcinać włosy co 5 dni;
*W ostatnim odcinku pierwszej serii, w laptopie Niny można zobaczyć zdjęcia ekipy filmowej;
*oprócz tego, że na komputerze Niny kradnącej informacje w 1x24 pojawiają się zdjęcia ekipy, jest też zdjęcie Kiefera całującego misia
*
No fajne te ciekawostki, niektórym to się nawet wierzyc nie chce np.to:
"*W ostatnim odcinku pierwszej serii, w laptopie Niny można zobaczyć zdjęcia ekipy filmowej;
*oprócz tego, że na komputerze Niny kradnącej informacje w 1x24 pojawiają się zdjęcia ekipy, jest też zdjęcie Kiefera całującego misia"
Myślisz ze reżyserowie i scenarzyści dopuściliby się takiego zaniedbania?
Jednakże dzięki, bo lubie poczytać coś interesującego o tym serialu.
A ty ile sezonów już obejrzałaś?
Ja wczoraj skończyłam oglądać 3 i przyznaje ze świetny, nie ogę się doczekać 4;>:)
narazie obejrzałam 5 i stwierdzam, ze to najlepszy serial jaki kiedykolwiek widziałam :)
wiesz co??.... każdy popełnia błedy nawet i scenarzyści :)
Pozwólcie, że się wtrącę...
Nie wydaje mi się, żeby scenarzyści mieli cokolwiek wspólnego z tym, co pojawia się na monitorze w ujęciu. To najpewniej jeno żart ekipy.
A tak na przyszłość, uprzejmie proszę nie zamieszczać w komentarzach bezczelnych spoilerów ("X, który zginie w 2gim sezonie..."). Tym bardziej, że nie było to w ogóle konieczne! Albo, na litość boską, przynajmniej jakieś ostrzeżenie. Niektórzy tu obecni są dopiero na etapie godziny 6 rano...
"A tak na przyszłość, uprzejmie proszę nie zamieszczać w komentarzach bezczelnych spoilerów ("X, który zginie w 2gim sezonie..."). Tym bardziej, że nie było to w ogóle konieczne! Albo, na litość boską, przynajmniej jakieś ostrzeżenie. Niektórzy tu obecni są dopiero na etapie godziny 6 rano "
Przepraszam, w którym momencie byłam bezczelna? mam prawo komentować ponieważ to jest forum i nie życzę sobie takich komentarzy, a jak cos się nie podoba czytajac komentarze innych to moze załóż swoje forum i na nim ustal zasady.
>>Przepraszam, w którym momencie byłam bezczelna?
Napisałem wyraźnie, w którym momencie.
>>mam prawo komentować ponieważ to jest forum
Nigdzie nie twierdzę, że nie masz prawa komentować.
>>moze załóż swoje forum i na nim ustal zasady.
Ogólnie przyjętym, niepisanym ZWYCZAJEM (ZASADĄ) jest, że OSTRZEGAMY PRZED SPOILERAMI zawartymi w postach! Tym bardziej, że to forum stricte dotyczące danego obrazu. Tylko tyle, pozdrawiam i dziękuję za uwagę.
PS Wszyscy wiemy, lecz życzliwie przypomnę:
Spoiler - jest niepożądaną informacją o szczegółach zakończenia utworu literackiego, teatralnego, telewizyjnego lub filmowego.
Spoiler może wyjawiać szczegóły dotyczące rozwiązania kluczowego dla danego utworu napięcia dramatycznego czy pomysłu na którym oparty jest utwór i odbierać widzowi przyjemność z jego oglądania (czytania). Ma to szczególnie znaczenie w przypadku utworów kryminalnych czy thrillerów, gdy przedstawiona zostaje informacja o mordercy lub tożsamości czarnego charakteru, choć ma zastosowanie również w przypadku produkcji innych gatunków.
(za: http://pl.wikipedia.org/wiki/Spoiler_%28media%29)
Chciałbym sprostować: odnosiłem się do spoilera zawartego w poście natalalaleczki007. Sądziłem, że to jasne i nie zwróciłem uwagi, że to Ty mi odpisałaś. Tym bardziej niepotrzebnie się burzysz. Pozdrawiam.