PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=874985}

4400

2021 - 2022
3,2 110  ocen
3,2 10 1 110
4400
powrót do forum serialu 4400

Skad to sie bierze? Ok jesli jestes rasista i obejrzales/aś zwiastun i widzisz w nim 70 czy 80 % czarnoskórych aktorów i aktorek to po kiego grzyba oglasz dalej, zeby dac najnizsza ocene? W porownaniu do tego serialu 90% polskich telenowel zasluguje na nizsza ocene od tej produkcji. Nie jest to ekranizacja jakiejs mega kultowej ksiazki z nagroda pulizera czy nebula czy cholera wie czego. Skad w naszym spoleczenstwie w sumie zgaduje raczej mlodych ludzi tyle pieprzonej przekory aby cos innym obrzydzic, umniejszyc znaczenie, skrytykowac, zhejtowac??? Qrva, rozumiem ze moze nie w Polsce ale w bardzo wielu krajach na swiecie spoleczenstwo jest zroznicowane, sa inne rasy, wyznania, preferencje seksualne. Mamy XXI wiek a ja czasem sie czuje jakby w Polsce panowal wciaz nie wiem XVIII czy XIX. Szczerze, wole obejrzec kolejny odcinek tego moze niejwyzszych lotow serialu niz kolejna patologie w postaci Rolnik szuka zony czy inne Chlopaki do wziecia.

ocenił(a) serial na 1
sobanek

Moja odpowiedź: Sprzeciwiam się rasizmowi.

Wyjaśnienie dla takich jak Ty, czyli rasistów:

Gdy film/serial jest normalny. Nie dowalają się do koloru skóry na każdym kroku, nie przesadzają z ilością osób o innych kolorach skóry, jeśli nie jest to podyktowane fabularnie, historycznie, czy geograficznie i nie ładują kiepskich czarnych aktorów, tylko po to, aby byli to nawet nie zauważam, że są osoby innego koloru skóry, bo mam to gdzieś zwyczajnie. Oglądam przyjemną produkcję i nie ma żadnego znaczenia kogo widzę na ekranie.

Natomiast, tacy jak Ty - rasiści właśnie, muszą na każdym kroku podkreślać inność. I to normalnych ludzi denerwuje.

I właśnie po to, to się robi. Aby rasizm rósł w siłę. I nie tylko. Bo to samo dotyczy m.in. homoseksualistów. A dzięki temu, aby robiła się olbrzymia kasa. A tacy naiwniacy jak Ty, łapią się jak rybki na haczyk.

ocenił(a) serial na 6
NightAnasazi

Ty umiesz czytac ze zrozumieniem? Gdzie ja napisalem, ze mam problem z innym kolorem skory? Jakbys odwrocil o 180 stopni moj post i wtedy sie do niego odniosl...

sobanek

Nie zrozumiałeś kompletnie komentarza NightAnasazi. Rasistów samych w sobie, zgodnei z definicją tego określenia czyli osób które mają uprzedzenia do innych przez inny kolor skóry, w społeczeństwie prawie nie ma. Ale gdy widzisz, że powstaje jakaś produkcja i kosztem fabuły, spójnego budowania akcji i wszystkiego co powinien zawierać dobry serial pojawia się przede wszystkim różnorodność rasowa, wątki LGBT i kreowanie wizerunku złego, białego, uprzywilejowanego mężczyzny to chyba coś jest nie tak. W obecnych czasach wychodzi pełno takich seriali, które nie prezentują sobie nic oprócz ideologii, społeczeństwo dzieli się wtedy na dwie grupy:

1. Ludzie tacy jak Twój przedmówca - NightAnasazi, który widzi że serial jest po prostu słaby i otwarcie o tym mówi
2. Ludzie mający się za bardzo "postępowych" - tacy jak Ty właśnie. Dostaną serial pełen różnorodności rasowych i nieklejących się wątków LGBT, a w pakiecie dostają też idealną wymówkę do hejtu na innych "JAK TO NIE PODOBA CI SIĘ SERIAL?! NA PEWNO JESTEŚ RASISTĄ! NA PEWNO JESTEŚ HOMOFOBEM!" - Patrz, twórcy Pierścieni Władzy Amazona ;)

Prawdziwymi rasistami w obecnych czasach są ludzie, którzy rasizm widzą wszędzie, a każdą krytykę i uwagi w stosunku do filmów czy innych dzieł kultury podciągają pod rasizm. No bo przecież nikt nie może mieć innego zdania i po prostu nie lubić filmu z uwagi na źle budowaną akcję, słaby scenariusz czy grę aktorską - na pewno wszyscy, którzy oceniają film na 1, robią to dlatego, bo nienawidzą innych raz. Zastanów się trochę progresowy kolego

ocenił(a) serial na 6
Patryk_Ruzik

jestes wolniej myślącym, czy tylko chcesz za takiego uchodzić? odniosłem się do wypowiedzi osób które zaczynają swoje wątki w stylu "i znów pchają tych czarnych" albo coś w podobie, szkoda mi czasu na pisanie z kims kto tego nie rozumie. Dla przykładu podam Ci Last of Us, serial miał bardzo wysoką notę do 3 odcinka, w tymże był przedstawiony wątek miłości dwóch osob tej samej płci i ocena poleciała na mordę. Seriale czy filmy z oaobami o innym kolorze skóry albo innej orintacji jeślisą słabe zasługują na krytykę ale nie poprzez zaczęcie krytyki znowu te elgiebete albo czarni albo coś równie idiotycznego. Jesli tobie trzeba takie rzeczy tlumaczyc to masz cos ostro z glowa nie w porzadku. EOT

Patryk_Ruzik

A-MEN
Owacje na stojąco

ocenił(a) serial na 7
NightAnasazi

Rasiści nazywają innych rasistami odcinek 2137

NightAnasazi

Dokłądnie, lepiej bym tego nie ujął.