Parafrazując Tony'ego: związek mają ze sobą tylko jeśli jest się dyslektykiem.
Poza literkami w skrótach i stacją, która je produkuje, nie ma żadnego związku między nimi.
NCSI z CSI nie ma nic wspolnego, moze poza nagminnym pokazywaniem sekcji zwlok. NCSI wyewoluowalo z innego serialu, mianowicie JAG - to sie chyba w Polsce nazywa Biuro Sledcze.
N C I S. Tak trudno zapamiętać kolejność literek?
O jednym jeszcze zapomniałam: to ten sam gatunek serialu w obu przypadkach.
przepraszam, pokrecily mi sie skroty, ale to przez nalorzenie sie dwoch jezykow, ja ogladam ten serial w wersji dubbingowanej hiszpanskej i mowia odwrotnie, jedyny prawidlowy napis pokazuje sie na samym poczatku w tytule. czy CSI to ten sam gatunek serialu? zblizony, ale dzialajacy w zupelnie innych warunkach prawnych (amerykanskie prawo jest tak pokrecone, za adwokaci rece z twoich kieszeni przekladaja do swoich przy temperaturze - 70 st Celsjusza.) w takim razie do tego gatunku moznaby tez zaliczyc Bones.bo juz w austiackim Rexie jak nawet sa sceny z prosektorium to nieboszczycy bywaja starannie przykryci, a doktorek ma jak zwykle nienaganna muszke.
Chodzi mi generalnie o to, że tak wszystkie CSI, jak NCIS zajmują się rozwiązywaniem zagadek kryminalnych, co czyni je serialami kryminalnymi, bez względu na to, jak treściowo się różnią.
na tej zasadzie to mamy duzo wiecej seriali kryminalnych, nalezaloby sie zastanowic tylko jak je poklasyfilowac, czy na zasadzie miejsca gdzie sie dzieje akcja, czy glownego bohatera itp, itp. niedlugo wejdzie drugi sezon Dextera, gdzie to bys umiescila? na Life jakos ostatnio udalo mi sie smacznie zasnac, wiec chyba sobie odpuszcze. nawet jakby sie chcialo nic wiecej nie robic to i tak wszystkiego obejrzec sie nie da. a czasem fajnie sie oglada w starym kinie rozne rewolwery i meloniki, swaty itp. tez kryminalki :)
Podobna nazwa i tylko tyle.
N.C.I.S. (Naval Criminal Investigative Service) - to biuro śledcze U.S. Navy. Prowadzą dochodzenia związane z przestępstwami Marynarce Wojennej i żołnierzami korpusu Marines.
C.S.I. (Crime Scene Investigation) - to kryminolodzy współpracujący z policją. Badają oni miejsce zbrodni, przeprowadzają analizy materiałów dowodowych, zeznają w sądach jako eksperci z niektórych dziedzin. Nie prowadzą jednak śledztwa, nie przesłuchują podejrzanych ani nie "biegają z bronią po ulicach". Dodano te motywy by uatrakcyjnić serial i dodać odcinkom dynamiki.
Założenia obu seriali są bardzo podobne. Każdy odcinek opowiada o jednym lub kilku śledztwach. Poznajemy także prywatne życie głównych bohaterów i relacje między nimi. Pod względem gatunku możne je uznać za kryminał z elementami akcji i dramatu.