Wychodzi na to że NCIS pójdzie śladem innej stacji amerykańskiej która aby polepszyć oglądalność zmieniła system odcinków który zwykle wyglądał mniej więcej tak :
kilka odcinków, 2 tygodnie przerwy, kolejne kilka odcinków,m 2 tygodnie przerwy. Święta 3 tygodnie itd. Teraz najwidoczniej będzie wyglądało to tak :
10-12 odcinków co tydzień, 2 miesiące pauzy i od lutego reszta też co tydzień (prawdopodobnie)
Zastanawiam simę co lepsze.... Niby nowe, no ale przerwa zimowa , długa strasznie niezbyt mi się uśmiecha ;-)
Mi to by odpowiadało :D wolę oglądać 10 odcinków pod rząd i mieć ciągłość a nie tak jak teraz czasami wychodzi, że leci odcinek, potem dwa tygodnie przerwy, znowu jeden odcinek, znowu przerwa... Jest to czasami denerwujące, a tak wiem czego oczekiwać :D
Niby fajnie brzmi 10-12 odcinków pod rząd bez żadnej przerwy, ale czy rzeczywiście będzie to miało wpływ na oglądalność? Przecież widzowie mogą odejść równie dobrze podczas tej 2 miesięcznej przerwy, tym bardziej jak inne stacje w między czasie będą nadal emitować swoje seriale. Zawsze mi się wydawało, że właśnie takie dłuższe przerwy powodują spadek oglądalności, bo niektórzy przerzucają swoje zainteresowanie na inne programy :)
Ja słyszałem że więcej tracą jednak przez 2-3 tygodniowe przerwy. Po dłuższej przerwie może i straci ale trochę w 1 odcinku po przerwie...
Tym bardziej że pierwsze odcinki sezonu mają zwykle niezłą oglądalność, najgorszą właśnie te w środku po przerwie 2-3 tygodniowej, przynajmniej tak było w 10 sezonie ;-)
No w 10 sezonie po przerwie świątecznej mieliśmy najlepsze odcinki w historii serialu pod względem oglądalności :) No zobaczymy jak to będzie, ale nie wydaje mi się żeby jakaś wyraźna różnica była w tym ;)
Wielka pewnie nie, może minimalna.... ale oczywiście wszystko wyjdzie w praniu :-) Na razie nie ma niestety porównania, ale za rok, w zasadzie 8 miesięcy będziemy mądrzejsi :D
Przypomniało mi się, że w przeszłości serial miał jedną dłuższą przerwę w trakcie sezonu. Poszperałam i rzeczywiście w 5 sezonie (wiem, wiem porównywanie do 5 sezonu może być niemiarodajne, ale zawsze to jakieś porównanie :P) mieliśmy przerwę od stycznia do kwietnia. Szczerze mówiąc to nie pamiętam co było przyczyną, bo zaplanowane to pewnie nie było. A oglądalność po tej przerwie nie powalała w porównaniu z tym co było w pierwszej części sezonu. Oczywiście wiem, że nie można poważnie tego porównywać, ale może amerykańska widownia NCIS ma takie tendencje :P No i pamiętajmy, że ten sezon będzie wyjątkowo ciekawy, bo nie wiadomo jak widzowie zareagują na "nowy porządek" serialu. Widownia może być trochę wrażliwa, że tak powiem :P
Z tego co wiem co był wtedy strajk scenarzystów stąd taka przerwa długa ;-) Oczywiście może się to powtórzyć, ale nie wiem czy porównywałbym oglądalność bo takowa dopiero od 7 serii jest największa. No i 4 miesiące to na prawdę długa przerwa... tu byłyby myślę że z 2... no ale zobaczy się oczywiście :-)
Dlatego napisałam, żeby raczej nie brać na poważnie tych porównań ;) Poza tym nie chodziło mi o to, że oglądalności spadnie do bardzo niskiego poziomu ale ,że taka tendencja spadkowa może być ;)