Pytanie do oglądających: Czy z tego serialu można się dowiedzieć czegoś sensownego nt mafii, czy jest to w stylu bbc, discovery, czyli dużo wybuchów, gwałtów, itp ?
Jestem po dwóch odcinkach i mam bardzo pozytywne wrażenia. W tych dwóch odcinkach było sporo materiałów autentycznych, nagranych przez samych bohaterów, wywiady z policjantami, którzy prowadzili śledztwa i wersje samych przestępców. Filmy mają dużą wartość dokumentalną. Trochę śmieszy mnie typowe dla TVN podkręcanie emocji, ale nie jest tu jeszcze rażące. Zabawne jest też zetknięcie wyobrażeń dziennikarzy na temat mafii a la Coppola z tymi prostymi, przaśnymi chłopakami, których w Polsce nazywano mafiozami. Bardzo ciekawy serial. A już dla językoznawcy, po prostu orgia zmysłów:) Chłopaki bardzo barwnym wyrażali się językiem:)
bierz się, bierz! Według mnie warto obejrzeć co najmniej z kilku powodów. Po pierwsze jest to serial dokumentalny więc z założenia pokazują jak było naprawdę w polskim półświatku lat 90'. Po drugie komentarze dziennikarzy są przeplatane z komentarzami od osób, o których de facto jest ten serial - wypowiada się Masa (obecnie najlepiej pilnowany świadek koronny w Polsce) dając nam szkic działania całej tej machiny, a także obecnie osadzeni w więzieniach ważni gangsterzy tychże grup. Sporo jest publikowanych materiałów (czy operacyjnych policji, czy prywatnych z życia gangsterów).
Ja lubię tematykę świata przestępczego, dlatego serial pochłonął mnie bez reszty - jeśli też lubisz to myślę, że odnajdziesz się w Alfabecie. Ponadto trzeba przyznać, że całkiem dobrze zrealizowany jak na polskie możliwości.
Ps: ocena społeczności też jest wysoka ;)