PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=675642}
8,1 74 tys. ocen
8,1 10 1 73527
7,7 23 krytyków
American Horror Story: Asylum
powrót do forum serialu American Horror Story: Asylum

Niestety zakończone również rozczarowaniem. pierwszego sezonu nie byłam w stanie oglądać,
to polecono mi drugi, mówiąc że jest znacznie lepszy. Niestety nie dla mnie. Jestem ogromną
fanką horrorów ale ta estetyka zupełnie do mnie nie trafia. Czuję się jedynie bombardowana
"strasznymi" obrazami, których jest tak dużo że stają się po prostu drażniące. Horror powinien
opierać się przede wszystkim na psychologicznym przerażeniu odbiorcy, zagraniu na jego
emocjach, wierzeniach, zasadach moralnych, w taki sposób by ten faktycznie poczuł się nieswojo
i zaczął się zastanawiać co by było gdyby mnie to spotkało.... A w American Horror Story tego nie
czuję. Historie są tak nieprawdopodobne że w żaden sposób nie trafia do mnie ich "straszność".
Ok, może dla młodszego i mniej wymagającego widza - tak. Mimo wszystko ja oczekuję czegoś
bardziej wyrafinowanego.

ocenił(a) serial na 9
gnurfia

a mnie właśnie tak wiele wątków strasznie zajarało, z kosmitami na czele ;) niestety autorzy nie podołali aż takiemu wyzwaniu i końcówka serialu jest słaba, ale ogólnie klimat, bohaterowie i wątki bardzo dobre i ciekawe i mimo wszystko polecam ;)

ocenił(a) serial na 10
extranick

Zgadzam się z większością Twojej wypowiedzi, lecz mnie akurat się końcówka podobała, gdyż można by rzec, że jest w moim stylu ;)

ocenił(a) serial na 9
gnurfia

Gatunek grozy ma szerokie pole manewru, ty ograniczasz go do swojego szablonu. Także jest fanem horrorów, ale nigdy się na żadnym nie "bałem". American Horror Story Asylum to jedne z lepszych rzeczy które widziałem, ale może dlatego, że lubię psychiatryki. Przede wszystkim trzeba mieć wyobraźnię. Ja np na typowym horrorze o duchach czy opętaniach, to mogę się co najwyżej pośmiać... z resztą 60 % horrorów jest dla mnie bardziej komediami. Nie wiem czy "mniej wymagający" to odpowiednie określenie, raczej "wymagający czegoś innego". To naprawdę dobra produkcja, nawet jeżeli Ci nie pasuje.

gnurfia

Ja za to 1 sezon obejrzałam z wielkim zapałem, podszedł mi klimat serialu i ogólnie fajnie się oglądało. Z kolei 2 sezon jest dla mnie nie do "przejścia". Skończyłam na 5 odcinku, bo to co się tam dzieje jest dla mnie zbyt odrażające (nie, nie przerażające tylko odrażające, obrzydliwe), a ja na horrorze chcę się bać, a nie wymiotować. Także... zastanawiam się, czy robić podejście do trzeciego.