PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=675642}
8,1 73 tys. ocen
8,1 10 1 73356
7,5 21 krytyków
American Horror Story: Asylum
powrót do forum serialu American Horror Story: Asylum

Sezon drugi jest o klasę wyżej niż pierwszy, który ocierał się o soap operę, ale powtarza jego błędy
- po znakomitym początku mamy końcową obniżkę formy. Szkoda, że finał przeniesiono poza mury
szpitala, można to było rozegrać lepiej. Mimo tego to obok Miasteczka Twin Peaks to najbardziej
klimatyczny serial, jaki dane mi było oglądać. Czasem niebezpiecznie zwraca się w stronę farsy,
ale przez większą część jest naprawdę psychodeliczny (moje ulubione momenty to te, w których
zostaje wykorzystana wynaturzona symbolika chrześcijańska). Tak dobry serial zasłużył na
recenzję:
http://chodznafilm.blogspot.com/2013/02/american-horror-story-asylum-ile.html#mo re

ocenił(a) serial na 7
beatlesowka19

Muszę przyznać Ci 100% rację. Mimo, iż jestem dopiero po 1 odcinku, klimacik, aż uderza. Połączenie motywów z Wyspy Skazańców, mroczne wnętrza, oraz bardzo sugestywna postać siostry oddziałowej, robią niesamowite wrażenie. Ciekaw jestem, co będzie dalej. Na myśl przychodzi mi klimat rodem z przygodowej gry z lat 90-tych pt. Sanitarium. Mimo, iż recenzje są dość surowe, daje mocne 9/10, przynajmniej za 1 odcinek serii.

ocenił(a) serial na 8
Peter_the_Dreamer

Gdyby oceniane było tylko pierwszych kilka odcinków, to tez spokojnie dałabym 9/10, ale niestety scenarzystom jakby zabrakło czasu na należyte pokończenie niektórych wątków. Serial pozostawia niedosyt, ale i tak jest bardzo dobrą produkcją. Szkoda tylko, że opening i trailery przebijają to, co się faktycznie w nim dzieje - AHS Asylum składa obietnicę czegoś genialnego, z czego się później wywiązuje tylko częściowo.

ocenił(a) serial na 7
beatlesowka19

Jednak biorąc pod uwagę same budowanie klimatu, serial i tak przyciąga. W myśl przysłowia: "Z braku laku, lepszy kit", i tak jest ok. Z recenzji jaką czytałem w miesięczniku film (wydanie styczeń 2013), wynika, że kolaż wątków, jest specjalnie spreparowany przez reżyserów i scenarzystów. Dlatego oglądając, będę zwracał na to uwagę, jako in plus. Zawsze to coś nowego i oryginalnego. Może zbyt mocno czerpią z innych produkcji filmowych i multimedialnych, ale tu też chodzi o specyfikę postaci, grę aktorów, scenografię i przede wszystkim rozrywkę- bo to jest moim zdaniem esencja serialów w ogóle.

ocenił(a) serial na 4
Peter_the_Dreamer

Temu serialowi baaaardzo daleko do Sanitarium. Sezon pierwszy był znacznie lepszy, trzymał się przynajmniej jakiejś konkretnej konwencji, a tutaj? Porwania przez kosmitów, opętanie przez szatana, zły doktor - nazista tworzący jakieś pseudo zombiaki?!? Zabrakło tylko Wielkiej Stopy, czupakabry i motywu podróży w czasie na jednorożcach i wskszeszania mumii złych faraonów =D

ocenił(a) serial na 7
krawco

To prawda, ale motyw z płaczącym krwią posągiem, jest żywcem ściągnięty, z Sanitarium. Ten serial to przepływ przez wszystkie lęki i motywy grozy w społeczeństwie amerykańskim, mieszanie wątków natomiast to zabieg reżyserski.

ocenił(a) serial na 4
Peter_the_Dreamer

Płaczący krwią posąg to motyw wzięty z real'u, gdyby reżyser inspirował się grą to serial byłby o niebo lepszy.

"Ten serial to przepływ przez wszystkie lęki i motywy grozy w społeczeństwie amerykańskim, mieszanie wątków natomiast to zabieg reżyserski."
Czy mógłbyś to inaczej sformułować, bo nie ogarniam ? Oo

ocenił(a) serial na 7
krawco

Sięgnij proszę do pamięci. Dużo amerykańskich thrillerów, oraz horrorów opierało się na pewnej rutynie tajemnicy. tu też tak jest tajemniczy doktor- nazista eksperymentujący na ludziach (Wyspa skazańców), porwania przez UFO, i całą reszta to wdzięczne, ale zgodzę się z tobą trochę odrealnione i przesadzone motywy, a moim zdaniem plątanie wątków jest celowe.
Od razu posąg mi się z grą skojarzył, gdyż uznaję ją za jedną z lepszych przygodowych gier wszech czasów. Kojarzysz może jak Chłopak-Krwawa Twarz wchodzi na salę chorych, kamera robi krótkie ujęcie na faceta walącego z grzywki w metalową kratę....----to też przypomina motyw z Sanitarium----diagnosis crazy, jakby to nazwał Max