No i znowu przyszła pora na słaby odcinek. Miałem jednak trzy sezony na przywyknięcie do wahań między geniuszem, a nudą.
W tym odcinku otrzymaliśmy kilka odpowiedzi, mniej lub bardziej zaskakujących. Po pierwsze poznaliśmy tożsamość męża Cordelii, wiemy, że jest łowcą wiedźm na usługach Marie (tego się nie spodziewałem), co jednak średnio mnie przekonuje. Ciekawe czemu tak długo zajęło mu pozbywanie się czarownic, miał przecież tyle okazji. Marie stwierdziła, że miłość uczyniła go słabym, nie wiadomo jednak na ile możemy wierzyć w siłę jego uczucia. Po drugie, znamy już dokładniej nowe wcielenie młodej Moiry. Kaylee, wiedźma-piromantka, tego też się nie spodziewałem. Raczej nie ma co liczyć na więcej odcinków z jej udziałem, bo to by było ostrym przegięciem, gdyby Misty do niej dotarła i wskrzesiła. ;] Po trzecie została nakreślona sylwetka nowego przeciwnika, Axemana, który pewnie według zamysłu miał być typem szarmanckiego, eleganckiego mordercy z wyrafinowanym gustem. Efekt jak dla mnie mierny, ale to już indywidualna kwestia.
A co do całości odcinka. Za mało Fiony, stanowczo. Zaczynam się obawiać o przyszłość AHS, jeśli Jessica odejdzie. bo zwyczajnie bez niej wieje nudą, nadaje ona temu serialowi niepowtarzalnego klimatu. Zobaczymy do czego ucieknie się Fiona, by zachować życie i dobry wygląd. Delia otrzymała nowy dar, który zapewne posłuży jako narzędzie do ujawnienia prawdziwej tożsamości jej męża, a także prawdy o morderstwie Madison, która coś szybko wyzdrowiała po gniciu na strychu przez tyle czasu. No i powrócił nasz młody Frankenstein, który jak dla mnie bardziej przypomina niezrównoważoną, autystyczną małpę, nieudany motyw i to bardzo. Zoe znów wróciła do swojej nudnej formy, reszta wiedźm też mnie nie porwała (łącznie z Misty i Marie, które jak dotąd były bezbłędne).
Ten odcinek pozostawia jak dla mnie wiele do życzenia. Jeden wielki niedosyt.
Po 4 sez Jess rezygnuje wiec to moze byc ostatni dla Ahs chyba ze sprobuja ti bedzie jeszcze wieksza porazka skoro nie bedzie Pani Lange
http://www.filmweb.pl/serial/American+Horror+Story%3A+Sabat-2013-682018/discussi on/3x06+The+Axeman+Cometh,2321485
Nie udawaj.