Jak można było pominąć Rzeszów... Przecież to tam wszystko się zaczęło! Julian Krzywka był przecież dyrektorem estrady Rzeszowskiej a nie Wrocławskiej. Przecież to powinno być istotne, bo gdyby nie on, to nie usłyszelibyśmy o Annie German! Film tylko po części odzwierciedla losy głównej bohaterki... Jest słabej jakości ;/
Przecież nie można było w 10-cio odcinkowym serialu zmieścić wszystkich geograficzno-historycznych szczegółów i szczególików ! Idąc Twoim tokiem można zapytać, dlaczego nie pokazali wyjazdu German np do Paryskiej Olimpii - za przeproszeniem,co tam taki Rzeszów przy Olimpii:)Nie można umieścić wszystkiego w tak krótkim serialu.Poza tym trzeba zdecydowanie powiedzieć - to NIE jest film biograficzny !Oparty na biografii,ale nie biograficzny.Dlatego pośród znaczących faktów znajduje się wiele scen czysto fabularnych,wymyślonych na potrzeby filmu tak,aby oddać charakter postaci piosenkarki i wzbudzić w widzach określone uczucia i emocje pt.."Anna German białym aniołem była " !!!
P.S. A znaczenie P. Krzywki dla losów German jest w filmie akurat wyraziście pokazane:)
Czy słaby, hmmm.....To nie jest film o wysokich aspiracjach artystycznych,może dla jednych zbyt ckliwy ,dla innych plastikowy. W/g mnie,powołując się na słowa naszego wielkiego pisarza jest to film nakręcony ku pokrzepieniu ludzkich serc
Już się poprawiam,bo przeczytałam,że Rosjanie nie pominęli,oni pomylili (!) Rzeszów z Wrocławiem, a to już niedopuszczalne ! (nie rozumiem,jak można było:((To niestety, tylko potwierdza,że dla nich dane faktograficzne nie były istotne.
Przykre,bo przy całym szacunku ,że zrobili film o German nie powinni sobie pozwolić na takie błędy. W/g mnie teraz Polacy powinni sami nakręcić taki film - myślę że byłby zupełnie inny
Zdecydowanie zgadzam się z Tobą. Być może Rosjanie chcieli troszkę zaoszczędzić i wziąć pod uwagę tylko Wrocław. Podkarpacie czuje się przez to trochę niedocenione.
Nie wierzę, żeby cokolwiek pomylili gdyż przy filmie pracowała cała masa Polaków, włącznie z reżyserem.
http://www.nowiny24.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20130406/RZESZOW/130409756
Jeden z forumowiczów załączył link j/w - też się bardzo zdziwiłam ,a jednak....:((
Jeśli takich błędów jest więcej,to Rosjanie dali plamę