PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=873628}

Arcane

2021 - 2024
8,6 52 tys. ocen
8,6 10 1 52356
7,8 27 krytyków
Arcane
powrót do forum serialu Arcane

Arcydzieło

ocenił(a) serial na 10

Nie jestem fanką animowanych seriali, czy filmów, ale Arcane powala na kolana.
Piękna wielowątkowa fabuła, pięknie ukazane relacje, piękna animacja, piękne postacie. Ten serial to prawdziwe arcydzieło - emocjonalny rollercoaster. Jako ludzie pragniemy dobra dla siebie i swoich bliskich, po prostu każdy wybiera inną drogę. I serial ten pokazuje jak te drogi się ścierają. Postacie z Arcane są jak my w prawdziwym życiu - nikt tu nie jest dobry, ani zły, każdy popełnia błędy. Oczywiście na wyróżnienie tutaj zasługuje fenomenalna postać Jinx.

Muszę w tym miejscu docenić też wszystkie szczegóły, które pokazują jak bardzo dopracowany jest każdy odcinek. Soundtrack również obłędny

Mimo, że oddałabym wszystko, żeby zobaczyć więcej sezonów, to rozumiem, że autorzy mieli konkretną wizję i szanuję ich za to, że nie zrobili tzw. "skoku na kasę" i nie rozwlekli tej historii na milion odcinków.

Chciałabym wyróżnić jeszcze jeden ciekawy wątek - przedstawienie kobiet jako bardzo silnych i niezależnych. Myślę, że potrzebowaliśmy właśnie takiej reprezentacji, która nie zdarza się często (a na pewno nie w takim stężeniu).

Podsumowując - ten serial to arcydzieło. Nigdy nie widziałam czegoś tak dobrego, tak poruszającego, tak pięknego. I nie zapowiada się, by kiedykolwiek jakiś serial, czy film to przebił.