O ile 1 odc napawał jakimś optymizmem ale takie 6/10 to kolejne 2 juz bym dał 5.5/10 ale teraz jestem w trakcie 4 odcinka i to juz wrecz ciężko się ogladq,zero jakiś emocji w ogole nie angazuje,co rusz jakiś teledysk,ech az odechciało mi się w ogole kontynuować.
Nie oglądałem 2 sezonu, więc nie powinienem się wypowiadać, na dodatek ja się sugeruje zasadą że nie powinno się sugerować opiniami innych a wyrobić własną, ale patrząc na to że odcinki 1 sezonu mają ponad 1 tys głosów a 2 sezon ma jakieś 400 - 500 to bym się tym nie sugerował jakoś tak zbytnio. Zresztą wysokie oceny odcinków tego serialu mnie nie dziwią, zobacz sobie np na IMDb co się tam dzieje z ocenami.
Ale dużo osób jest rozczarowana jednak tym 2 sezonem a tu średnia ocen jakas wystrzelona na 8.5,szok!
bo to dobry serial to i oceny są wysokie i na serio nie wiem kto jest rozczarowany tym sezonem jak na razie mi sie bardziej podoba od pierwszego a patrzac na oceny na imdb to tez nie ma żadnego rozczarowania
Co do IMDb to ciekawi mnie czemu nie ma ocen odcinków 4 - 6 pamiętaj że każdy ma prawo do własnej opinii, dla jednego może być gorsze dla innego lepsze. Ja się nie sugeruje ocenami tylko własną opinią. A może kolega Aronn miał na myśli jakichś znajomych z rzeczywistości którzy byli rozczarowani tym sezonem? Bo ja też nic złego o nim nie czytałem.
Wystarczy przeczytać kilka założonych tematów,że ludzie są rozczarowani tym sezonem.Dla.mnie na siłę zrobiony,przerost formy.
W sumie racja, teraz tak patrzę i faktycznie coś tam pisali. Mnie już 1 sezon trochę rozczarował (takie naciągane 7/10) to aż się boję po 2 sięgać. No ale może dam szansę kiedyś
Dla.mnie 1 sez byl kompletny,fabula rozwijała się stopniowo i z kazdym kolejnym odcinkiem coraz bardziej angazowala i stawka rosła.az do finału.
Szanuję twoją opinię, ja serial oglądałem 2 lata temu i mało pamiętam, musiałbym odświeżyć 1 i nadrobić 2 jak już wyjdzie, ale za dużo mam na głowie obecnie. No cóż to tyle z mojej strony, ja już spać się po małemu zabieram, miłego wieczoru życzę :-)
Z pierwszym sezonem było podobnie. Są osoby ktorym moze sie nie podobać 2 sezon ale z czasem bedzie i tak doceniony tak samo jak pierwszy. mnie kupili tym 2 sezonem jak dla mnie najlepszy serial animowany oceniajac 1 sezon i 6 odcinków 2 sezonu. Jak wyjdą wszystkie odcinki bedzie mozna mowic czy ten sezon im się udał czy nie, nie jestem graczem lola a bardziej hejterem a serial oglądało się po prostu przyjemnie
Rozczarowani?! xD to że kilku osobom się nie podoba to jest to zdecydowana mniejszość, do tego dochodzi mnóstwo pozytywnych tematów, luknij sobie może lepiej na średnią odcinków. 9.6 dla odcinka 5 i je*ane 9.8 (największa średnia dla odcinka w całym serialu) dla odcinka 6 na umdb. Ogólnie oceny mają większe noty niż te w sezonie pierwszym i ty dajesz argument że "ludzie są rozczarowani"? Więc dodaj przynajmniej że zdecydowana mniejszość, bo większość jest tam usatysfakcjonowana, żeby nie powiedzieć że wręcz zachwycona. Powtarzam 9.8 średnia dla odcinka.
Obejrzałem na razie 4 odcinki i oceny powyżej 8 to jakiś żart,poziom 6 to max nie ma startu do pierwszego sezonu.
dobrze ze należysz do mniejszości co tak uważa. większość w tym ja jest zachwycona a to ze wy nie rozumiecie i nie nadążacie za fabułą to wasz problem. moim zdaniem i nie tylko moim ten sezon jest lepszy od 1 sezonu. fabuła , animacja , muzyka jest na bardzo wysokim poziomie. ja na serio myślałem ze może te narzekania są słuszne jak jeszcze nie obejrzałem tych 2 aktów. tempo jest dobre, teledyskowość jest ale jak się pojawia wcale nie przeszkadza myślałem ze jest jej więcej i cały serial to teledysk bez dialogów bo tak mówili narzekacze a się miło zaskoczyłem jakie to było dobre teraz wiem żeby nie czytać opinii przed oglądaniem.
Tylko że to jest twoja opinia, nie będę dawał serialowi oceny 6 a już na pewno nie 5 albo 4 jeśli podoba mi się wręcz niesamowicie, jeśli mam z niego ogromną satysfakcję, bawię się na nim świetnie, przeżywam duże emocje, animacja jest dla mnie genialna, obsada głosowa rewelacyjna a postacie świetnie napisane, to dlaczego mam dawać 6? Mam kłamać z moją osobistą oceną i odczuciami bo temu a temu się nie podoba a według niego jego opinia jest jedyną prawdziwą i racjonalną? Nie podoba ci się? Spoko, całkowicie rozumiem, ja za to mam całkowicie inne odczucia i dla mnie poziom jest cały czas bardzo wysoki i jest to rewelacyjna animacja. Sześć to mógłbym dać, gdybym miał odczucia podobne do twoich ale nie mam, bo mi się ogląda ten sezon rewelacyjnie i patrząc po średnich odcinków, na takim imdb jeszcze bardziej gdzie odcinek 6 ma średnia 9.6 (największą z całego serialu) to nie jestem w tej opinii jedyny.
Taa akurat obejrzałem 5 ty,ale cudo,wilk ktory jest wk... na.maksa galopuje.na Vi i nagle łagodny jak baranek bo ona się poddaje,ehm.Siostry tez tak szybko się pogodziły za pstryknieciem palcami,bajka niezła się z tego robi,no taka dla.malolatow wychowanych na tiktoku i co 5 ty odcinek taki genialny że średnia 9/10(sic!)to po prostu jakas kpina!Co tu jest takiego genialnego,niesamowitego?Jak na razie.po tych pięciu marnych odcinkach co najwyżej na 5/10,i ani grama wiecej,nawet nie plasuje się to na ocenę dobrą 7/10.Poziom scenariuszowy jak na razie na poziomie ostatniej :"Akolity" :D
Musisz zacząć patrzeć na to że nie każdy ma obejrzane X produkcji i posiada głębszą perspektywe czy miejętności dostrzegania błędów w czymś co im się podoba bo po prostu często nie chcą ich widzieć i widzisz typowe komentarze "a ja się bawiłem świetnie" "mi się podoba 10/10"
pomijając zachowanie typu: moja racja = jedyne słuszna racja
po drugie człowieku oczekujesz konkretności i obiektywizmu od ligo legendowych fanboyow których smród bańki arcyświetności pierwszego sezonu czuć na kilometr
Których głównym odniesiem dobrego budowania narracji i dialogów jest ich ukochany LoL
Exactly, you cannot give other ratings (6, 5 or 4) because we do not allow you to do so and if you rated differently - the money that we transfer to you would disappear.
Nieee, nie mogę dać 6, 5 albo 4 bo po prostu nie było by to zgodne z moimi odczuciami, 5 albo 4, dałbym jeśli serial lub sezon mi się nie podobał, lub był dla mnie przeciętny, za to 2 sezon choć mniej intensywny od 1 wciąż uważam za naprawdę świetnie zrobiony na tle innych animacji obecnych, nie potrzebuje też transferu żadnych pieniędzy za oglądanie seriali, bo wiedzie mi się dobrze a też nie jestem żadną szychą ani krytykiem żeby moje oceny miały jakiekolwiek znaczenie, są to moje zwykłe odczucia i mój gust, słaby trollu :D
Mam tego dosyć - przyznaje się że jestem chory psychicznie i dwubiegunowy - nie wiem czy powinienem cokolwiek pisać skoro jestem trollem no i proszę z kolejnego mutlikonta wyskakuje i podszywam się za twórców serialu.
Jeśli serial Ci się podoba to w porządku rozumiem a jak mi się nie podoba to moje zdanie.
Czyli co, jeden serial mi się nie podobał i mam do końca życia znęcać się nad fanami bo to lubią?
Trudno - nie lubię to niech o tym zapomnę i niech oglądam coś co we mnie trafia a nie ciągle o jednej rzeczy myślę i atakuje innych bo im się to podoba.
Imo ci powiem że zachwytów nad wieloma rzeczami nie podzielam nie wiem dlaczego z tym mam największy problem.
To tyle z mojej strony
*"i je*ane 9.8 (największa średnia dla odcinka w całym serialu) dla odcinka 6 na umdb. Powtarzam 9.8 średnia dla odcinka." | "patrząc po średnich odcinków, na takim imdb jeszcze bardziej gdzie odcinek 6 ma średnia 9.6 (największą z całego serialu) to nie jestem w tej opinii jedyny." | Raz piszesz że odcinek ma 9,8 a potem 9,6 - taka poprawka tylko :-). Może jeszcze dasz radę zedytować bo czasami się dało - chociaż jak post napisany miesiąc temu to trochę wątpię.
A przyznaję się do błędu, nie dopatrzyłem musiał mi się w jednym momencie 6 odcinek pomylić z 7, 7 ma 9.6, 6 ma 9.8
imdb jest opózniony jak chodzi o oceny odcinków ale jak chodzi o oceny seriali to można dawać oceny przed ukazaniem się serialu jak jakiś serial jeszcze nie wyszedł
Absolutna kupecza ten sezon2. Co tu się odJaniePawla w ogóle to ja nawet nie... Od czego zacząć? xD Ten pierwszy sezon to dobry był, ale drugi totalny odlot w kosmos.
Czy to nie jest tak, że twórcy mieli pewne plany jak ma przebiegać fabuła serialu, rozciągnięte na kilka sezonów, jednak producenci stwierdzili, że to za droga produkcja i na sezonie nr 2 ma się zakończyć? Bo inaczej nie jestem w stanie wytłumaczyć tego jak teledyskowy-rwany-skondensowany-dziwny?? scenariuszowo jest drugi sezon. Duże przeskoki czasowe, których widz nie czuje, są tak źle zaprezentowane. Postacie pojawiają się i potem giną. ... w ciągu dwóch odcinków. I jak ja mam się zaangażować w ich relacje itp. Nic mnie np. ten smarkacz od Jinx nie obchodzi, bo go nie poznałem za bardzo. Do trzeciego odcinka fabuła to w skrócie polowanie na Jinx i nagle bęc .. kolejne odcinki dotyczą bestii-ojca bohaterek, o Jinx wszyscy zapomnieli, już się nie musi ukrywać :D Victor w drugim chyba odcinku kogoś leczy i nie ma go w kolejnym odcinku .. bęc nagle mamy enklawę ala eden pełną jego wyznawców i tą laskę u jego boku, która pojawiła się bez żadnej sceny ot tak jest i już. Jinx i Vi walczą z wilkołakiem, bęc kolejna ich scena idą do Victora. Nawet nie ma sceny, gdzie dowiadują się o nim itp. Po prostu tutaj jest ściskanie i wycinanie czego się da .. to nie jest fabuła, to jest długi zwiastun, gdzie każde 2-3 odcinki powinny być w zamierzeniu jednym całym sezonem.
no coz ze twórcy nie traktują osoby oglądającej jako debila to jedna z wielu zalet tego sezonu i serialu. dla mnie tempo jest właśnie normalne. w pierwszym sezonie było za wolne bo wprowadzało do tego świata wiec po co 2 sezon miał robić to samo jak my wiemy juz wszystko z pierwszego sezonu i wiemy jak to się zakończyło po takim zakończeniu czego oczekiwaliście. ja wszystko rozumiem z serialu może oglądajcie ze zrozumieniem. jak dla mnie wszystko wygląda tak jak powinno wyglądać. wy chyba wolicie być prowadzeni za rączkę żeby wszystko było proste i podane na tacy.
taak, już widzę takie tempo w Breaking Bad, Better Call Saul, Grze o Tron, Rodzinie Soprano i innych świetnych serialach. Tempo gdzie na przestrzeni trzech 40 min odcinków mamy 20 bohaterów, mija kilka miesięcy, skaczemy między wątkami jak poe.bani, a bohaterowie średnio mnie interesują, bo ich w ogóle nie znam. To tak jakby w Grze o Tron w 3 odcinku zginął Eddard Stark, w 4 Daenerys przybyła do Westeros, a w 5 Inni przeszli przez mur :D no wspaniale. .. najlepsze produkcje angażują emocjonalnie, a do tego potrzebna jest podbudowa. Tutaj mamy zajebisty audiowizualnie-serial z ciekawym światem i to wszystko, reszt jest powierzchowna jak cholera. Przynajmniej dla mnie ps. rozumiem, że scenarzyści mają ograniczony czas i idą skrótami nie pokazując pewnych scen, tak jak napisałeś "wierząc w inteligencję widza". Jednak nagromadzenie tych skrótów jest zbyt wielkie, prowadzi to do wrażenia, że skaczemy z miejsca na miejsce i brakuje scen sklejających fabularnie niektóre sekwencje.
i sie te odcinki dłuzą i wiekszosc czasu przesiaduje na telefonie. i ogolnie arcane to inny styl opowiadania histori i porownywanie animacji z serialami z aktorami nie ma sensu
ja to inaczej widze bo czytalem opinie co do pierwszych odcinkow ze za szybkie tempo i nie mogą sie połapac a ja normalnie wszystko rozumiem i nie brakowalo mi niczego. i nie rozumiem do konca ognia krytyki
ja też to rozumiem, nigdzie nie napisałem, że nie kumam co się dzieje. Ale jest to nieangażujące i dziwnie/dziurawo ukazane, co mi psuje trochę radość z oglądania. Tak więc nie dałbym temu 10/10 nawet jeśli walki/muzyka/animacja jest miodzo. Ale każdy ma swoje gusta, wiadomo, plus grupa docelowa tego serialu raczej lubi takie szybkie tempo i brak głębi/podbudowy, za to dużo łubudu.
Tak z ciekawości, oglądałeś ten 6. odcinek? Jeśli tak, to jakie masz wrażenia? Zauważyłem, że wspomniałeś o 5. odcinku, który też nie przypadł Ci szczególnie do gustu, więc jestem ciekawy, co sądzisz o tym 6., skoro ponoć jest aż tak świetny. A jeśli nie rozumiesz wysokich ocen odcinków, to się tym nie przejmuj. Sam nie raz, oglądając swoje ulubione seriale, sprawdzam oceny odcinków i czasami nie umiem pojąć czemu są tak dobre wdg większości.
6 ty obejrzałem,ten sam poziom w ogóle robi się z tego taka infantylna bajeczka podlana patosem.
Drugi sezon nie jest równy. Warstwa audio-wizualna to absolutny światowy top. Jednak mam kilka zarzutów jeśli chodzi o dramaturgię, scenariusz oraz logikę. Twórcy gubią się w wątkach „politycznych” oraz w dość życzeniowy sposób podchodzą do psychologii postaci.
Jeśliś ciekaw opinii kogoś, kto dostrzega dużo błędów, ale potrafi również pochwalić, to co zrobiono dobrze, to łap linka:
https://youtu.be/LPHmod2YD8g
Drugi sezon na tę chwilę wypada słabiej niż pierwszy, ale nadal uważam ten serial za bardzo dobry. Nie ma odcinka, w którym czułabym potrzebę przesunięcia parunastu sekund do przodu, bo jeśli fabuła trochę zwalnia, to wizualnie jest to coś pięknego. Kiedy piszę, że sezon drugi wypada słabiej, to myślę w skali ocen 7.5-8, gdzie sezon pierwszy był u mnie solidną 9. 5.5-6 to dla mnie tytuł, który można sobie obejrzeć, bez większego wow, po prostu dla zabicia czasu i odmóżdżenia, dla Arcane moim zdaniem taka ocena to szyderstwom, ale gusta, wiadomo. Nie piszę teraz o tobie, tak tylko przy okazji, najwięcej negatywnych głosów i opinii widzę od ludzi, którzy są spłakani, bo feministki i lesbijki. Nie wiem, jak ja mam takich ludzi traktować poważnie, gdzie uważam, że Arcane to świetny przykład tego, jak pisać silne kobiece postacie, postacie ogółem i osoby LGBT. Wiem, że oceny nigdy nie są wyznacznikiem i po obu stronach zawsze jest masa skrajności, ale fakty są takie, że jeśli tytuł ma 8-9 od Filmwebu po IMDb to musi być dobry, nawet jeśli ocena jest trochę zawyżona. W drugą stronę działa to dokładnie tak samo. Chociaż horrorów bym nie brała pod uwagę, im się zawsze obrywa, ale to tak na marginesie. Rozumiem, że ci drugi sezon nie bardzo leży, ale naprawdę jesteś w mniejszości i to też nie oznacza niczego złego.
Jeśli chodzi o mnie to mam zamiar odświeżyć 1 sezon i dopiero 2 obejrzeć więc nie ma prawa się wypowiadać. Zresztą nawet jakbym obejrzał to pewnie było mi ciężko powiedzieć który był lepszy, kiedyś umiałem lepiej oceniać niż teraz. Co prawda racja dużo czytam opinii że ludzie się spłakali o LGBT (co prawda serial został stworzony tak żeby zaznajomić osoby które nie mają do czynienia z Lolem no ale w tym przypadku uważam że jednak warto byłoby go znać żeby się nie czepiać o takie szczegóły). Ale ogólnie poczytaj sobie komentarze Aronna wątpię żeby on zaniżał ocenę z tego powodu, gość zwraca dużą uwagę na błędy w scenariuszu itp. A takie opinie są chyba bardziej wiarygodne od tamtych.
Dlatego dodałam, że nie piszę konkretnie o nim, wrzuciłam wzmiankę o takich ludziach przy okazji, bo to z ich strony widzę najwięcej płaczu. Opinie typu Aronna są bardziej konstruktywne, bo jak już napisałeś, zwraca uwagę na błędy w scenariuszu. Problem z Arcane jest taki, że na przygotowanie pierwszego sezonu mieli lata, na drugi o wiele, wiele mniej. Przez to czuję, że ten drugi sezon nie jest tak solidny, jak pierwszy, ale jak już napisałam wcześniej, to jest spadek do oceny 7.5-8. Za chwilę premiera trzech ostatnich odcinków, zobaczymy, jak to pociągną do końca.
Jeszcze nie obejrzałem ale nie licze,że.diametralnie zmienię zdanie o tym sezonie.
Ogólnie niedawno 1 sezon sobie odswiezylem, teraz 2 oglądam i jestem na 2 odcinku. Warto było dać drugą szansę, 2 sezon po tym co widzę nie zapowiada się tak źle, zobaczymy co powiem dalej. Widzę ze skończyłeś 2 sezon skoro z 7 na 6 dałeś. Generalnie serial jest spoko, chociaż daleko mi do ogólnych zachwytów, nie wiem jakbym ocenił bo nie umiem oceniać tak jak kiedyś. Nie jestem jakimś wielkim fanem i raczej nie zostanę, ale generalnie szanuję twoją opinię, jak dobrze zobaczyć przynajmniej jedną osobę w internecie która nie ma aż takiej obsesji na tego punkcie
Poczytaj tematy,duzo osób krytykuje ten sezon.Ja akurat obejrzałem 7- i jest to odcinek totalnie niepotrzebny,zapychacz taki,sam zobaczysz,alternatywna rzeczywistość,która nic nie wnosi do całości.
Skończyłem oglądać 2 tygodnie temu cały drugi sezon i 2 ostatnie odcinki nic nie zmieniły. O ile 1 sezon jeszcze mi się spodobał, to zgadzam się że 2 gorszy.
Faktycznie, widzę za równo sporo negatywnych jak i pozytywnych opinii na temat tego sezonu, sporo moich znajomych zawyżają jak i zaniżają oceny, jednak - kiedy by powstał jakiś serial z sezonem który by każdemu dogodził? Jestem po seansie 7 odcinka, z jednej strony był spoko, z drugiej te Multiwersum jeden wielki bałagan zrobiło, też w sumie nie wiem po co to dodali, nic nie wnosi. Generalnie się zgadzam, 1 sezon jednak lepszy był, wątpię żeby ostatnie 2 odcinki coś zmieniły, moi 2 znajomi, którzy są wielkimi fanami, są tymi odcinkami zawiedzeni
W ogóle ostatnio rozmawiałem ze znajomą - graczem i mega fanką 1 sezonu i napisała mi że nie dała rady dokończyć 2 sezonu patrząc na to jak 1 jej się podobał a w jakim kierunku ten poszedł. Nie chce nikogo obrażać, wiele w swoim zyciu widziałem i jeszcze obejrzę, ale społeczność tego serialu jest dla mnie niepojęta - niby takie opinie zbiera 2 sezon np za granicą, a jednak nie tylko nam podszedł do końca. Mimo wszystko cieszę się że obejrzałem, ciekawe jak tamte spin-offy wypadną które mieli w planach.