Arcane: Sezon 2 Arcane sezon 2, odcinek 9
odcinek Arcane (2021-2024)

Arcane | Brud pod paznokciami

The Dirt Under Your Nails 50m
8,3 1,4 tys. ocen
8,3 10 1 1376
Arcane
powrót do forum s2e9

najgorsze finały to takie które mają w sobie mnóstwo napięcia, zostawiają po sobie wiele pytań bez odpowiedzi i są ku___ krótkie dlatego też w efekcie tempo wydarzeń było definitywnie za szybkie.
poniekąd cieszę że nie jestem graczem, nie znam tego uniwersum, bo inaczej moja reakcja była by zgoła inna. dzięki temu że nie jestem fanem serii o wiele łatwiej jest mi się zdystansować od wydarzeń z jakim zostawił nad finał i zaakceptować to że losy pewnych bohaterów nie skończyły się tak jakbym chciała.

są trzy rzeczy które boleśnie mnie rozczarowały.

1) finałowy odcinek trwał 50 min. wtf??? dajecie nam finał finałowego sezonu i jest dłuższy tylko o 10 min od pozostałych?? powinni dać nam co najmniej finał trwający 1h30. co najmniej!

2) od samego początku było wiadomo że to zakończy się wojną totalną byłam przygotowana na to że będą ofiary. przewidziałam to że ruda zdradzi Cait , ale też że zginie ;) ale kogo ona obchodzi. to co mnie rozczarowało to śmierć Ambessy. ubóstwiam ją. totalny badass, miałam nadzieję że jeżeli będą potencjalne spin offy skupiające się na wydarzeniach "po", to będzie bohaterką jednego z nich.

3) brak na sam koniec tuż przed napisami zapowiedzi typu „to już oficjalne! będzie spin off XYZ!”. gdzie mój spin off?? mają 24h na odpowiedź xD

jestem też rozczarowana tym jak potoczyły się losy dwójki bohaterów których wątek mnie interesował a dosłownie wszyscy inni łącznie z twórcami serialu mają ewidentnie głęboko w dupie, jednak cieszę że przynajmniej Cait i Vi otrzymały swoje szczęśliwe zakończenie.

uważam że scenariusz jest przyzwoicie napisany, ze wszystkich trzech finałowych odcinków najbardziej podobał mi się 2x07 "Pretend Like It's The First Time". czekałam na to jak Ekko będzie miał większą rolę w finale tak jak wiele osób wcześniej zapowiadało.

twórcy Arcane powinni otrzymać wszystkie najbardziej prestiżowe nagrody dla produkcji animacyjnych bo pod względem wizualnym absolutnie zachwyca. ta scena w której Jayce i Viktor spotykają się w wymiarze podczas finałowej konfrontacji i ich umysły zostały przeniesione do alternatywnej rzeczywistości jest zachwycająca. piękna surrealistyczna, zbliżona do sztuki abstrakcyjnej kreska zapiera dech w piersiach.