PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=644652}

Arrow

2012 - 2020
7,3 64 tys. ocen
7,3 10 1 63902
6,0 13 krytyków
Arrow
powrót do forum serialu Arrow

Arrow a Batman

ocenił(a) serial na 8

hej wszystkim! bardzo mnie intrygują zbieżnośći pomiędzy arrowem a batmanem,
może ktoś z was wie czy gdzieś w sieci jest takie porównanie obu tych postaci pod
wzgledem fabuły, a moze arrow po prostu sie wzoruje na batmanie, jakby ktoś miał
jakieś przydatne linki albo informacje to niech śmiało pisze!

ocenił(a) serial na 5
michasjachas

Zbieżność jest nie unikniona bo twórcy postaci Green Arrow wzorowali się na Batmanie. Podobieństw jest setki i wypisanie ich wszystkich jest trudne ale postaram się wypisać najważniejsze:
- Oboje są bogaci
- GA tak samo jak Batman stracił rodziców w młodym wieku
- Oliver podobnie jak Batman uwielbia towarzystwo kobiet
- Oliver również wykorzystuje zasoby swojej firmy do tworzenia gadżetów
- Obydwaj posiadają pojazdy (Arrowcar Batmobil) oraz swoje kryjówki (Arrowcave-Batcave)
- Posiadają swoich pomocników GA: Red Arrowa, Connor Hawke/Green Arrow II | Batman Robin, Nightwing
- Ich pomocnicy są ich adoptowanymi synami
-Mają swoje antybohaterki/pomocniczki Batman-Catwoman Green Arrow-Shado
- Ich pomocnicki kochają się w nich
- Mroczny Rycerz zarówno jak Arrow jest ekspertem w walce wręcz ale Batek jest lepszy
- Nie zabijają swoich wrogów choć Strzale parę razy to się zdarzyło
Podobieństw jest od groma ale nie chce mi się wypisywać całości, jedyną istotną różnicą jest charakter Batman jest ponury i mroczny natomiast Green Arrow jest wyluzowany i często rzuca ciętymi ripostami.

ocenił(a) serial na 8
MrInsane

a właśnie ja jestem miłośnikiem Batmana i trochę mnie to wkurza że aż tyle podobieństw jest w tych dwóch produkcjach. Zresztą w obu przypadkach fabuła jest strasznie podobna, tu i tu występuje lek który zmienia ludzi, tu i tu jest liga zabójców, i proszę poprawcie mnie jeżeli się mylę, ale czy tu i tu występuje Ras al Ghul?

ocenił(a) serial na 7
michasjachas

Bo to jest to samo uniwersum DC comics ; ). Dlatego sa postacie, które się krzyżują w różnych produkcjach (np Ras al Ghul)

ocenił(a) serial na 4
ryych

Ras wystąpi w 9 odcinku. Są już nawet pierwsze zdjęcia z odcinka:
http://www.batcave.com.pl/2014/12/arrow-pierwsze-zdjecia-ze-starcia-ras-al-ghula -z-oliverem/#more-12042

Jedno ze zdjęć też mi pachnie Batmanem Nolana. Niby mnóstwo jest tych podobieństw do Batmana Nolana, ale jakoś nie przeszkadza mi to. Serial naprawdę fajnie się ogląda. :)

ocenił(a) serial na 10
Heines

To samo miałem pisać.To zdjęcie,gdzie obaj stoją bez koszulek,to wypisz wymaluj Batman Begins.

ocenił(a) serial na 9
mario_1981

W batman begins Ras i Bruce byli ubrani kompletnie. Nie było sceny, w której byliby bez koszulek.

Co do zbierznosci, to występuje ona już w komiksach, każdy argument MrInsane jest w komiksach, więc to nie jest tak, że Arrow zżyna z Batmanów Nolana, tylko Arrow wzoruje się na historii przekazanej w komiksach, która mogła wzorować się na historii komiksowego Batmana. Tyle.

Arrow jest mroczniejszą wersją GA, nic więcej. To początkowo miał być serial o Batmanie, ale nie dostano do niego praw, dlatego zrobili mroczniejszego łucznika.

Batman to jedna z najinteligentniejszych jednostek w DC, jeden z najskuteczniejszych detektywów, który nie zabija. Arrow czasem zabija [komiksowy], nie jest tak inteligentny i musi nadrabiać innymi umiejętnościami, tak, jak tutaj np. torturowaniem wrogów. Różnic jest masa.

Co do wrogów, to przypominam, że Arrow spotkał tylko 3 oficjalnych wrogów Batmana. Firefly, Ras al Ghul i Deadshoot. Niektórzy insynuowali, że Arrow podkrada wrogów Batmana na potęgę, a jak widać po 2 sezonach i 8 odcinkach trzeciego mamy dopiero 3 postaci. Deathstroke jest rywalem Teen Titans i do nich jest przypisany, Batman to epizod, głównie w grach.

ocenił(a) serial na 9
mario_1981

Dodatkowo zmienia się rodzaj walki, bo w BB Ras uczył Bruce'a, a tutaj będą walczyli na śmierć i życie.

ocenił(a) serial na 10
Lordnar

Chodziło mi bardziej o ogólny pogląd tej sceny,która poza tymi szczegółami,jest podobna.Wtedy walczyli na zamarzniętym jeziorze,bodajże, a tutaj też mamy dookoła śnieg.No i fakt,że wtedy to był trening,zapomniałem.

ocenił(a) serial na 9
mario_1981

Nie wiem, jak to rozplanują w Arrow, ale Nanda Parbat [siedziba LoA] zawsze powinien być śnieg, bo mieści się gdzieś wysoko w górach Tybetu [fikcyjne miasto, ale tak lokowane w komiksach]. Może być tak, że miasto jest ulokowane obok, lub na 9 szczycie, co do wysokości w Himalajach, czyli Nanga Parbat. W obu wypadkach śnieg jest po prostu nieunikniony, choć w Arrow mieliśmy ujęcia z pustynnej świątyni, stąd ciężko określić jak to rozwiążą.

Moim zdaniem scena nie jest jakoś specjalnie podobna, za to bardzo podobna jest wspinaczka widziana na jednym z ujęć :)

ocenił(a) serial na 5
MrInsane

Jak na mój gust to aktualny Arrowcar wygląda tak: http://cdn-static.zdnet.com/i/story/70/00/019846/nsa-fear-of-a-black-van.jpg

:D

ZuberP2M

Hahahhaa, dobreee xD