hej wszystkim! bardzo mnie intrygują zbieżnośći pomiędzy arrowem a batmanem,
może ktoś z was wie czy gdzieś w sieci jest takie porównanie obu tych postaci pod
wzgledem fabuły, a moze arrow po prostu sie wzoruje na batmanie, jakby ktoś miał
jakieś przydatne linki albo informacje to niech śmiało pisze!
Zbieżność jest nie unikniona bo twórcy postaci Green Arrow wzorowali się na Batmanie. Podobieństw jest setki i wypisanie ich wszystkich jest trudne ale postaram się wypisać najważniejsze:
- Oboje są bogaci
- GA tak samo jak Batman stracił rodziców w młodym wieku
- Oliver podobnie jak Batman uwielbia towarzystwo kobiet
- Oliver również wykorzystuje zasoby swojej firmy do tworzenia gadżetów
- Obydwaj posiadają pojazdy (Arrowcar Batmobil) oraz swoje kryjówki (Arrowcave-Batcave)
- Posiadają swoich pomocników GA: Red Arrowa, Connor Hawke/Green Arrow II | Batman Robin, Nightwing
- Ich pomocnicy są ich adoptowanymi synami
-Mają swoje antybohaterki/pomocniczki Batman-Catwoman Green Arrow-Shado
- Ich pomocnicki kochają się w nich
- Mroczny Rycerz zarówno jak Arrow jest ekspertem w walce wręcz ale Batek jest lepszy
- Nie zabijają swoich wrogów choć Strzale parę razy to się zdarzyło
Podobieństw jest od groma ale nie chce mi się wypisywać całości, jedyną istotną różnicą jest charakter Batman jest ponury i mroczny natomiast Green Arrow jest wyluzowany i często rzuca ciętymi ripostami.
a właśnie ja jestem miłośnikiem Batmana i trochę mnie to wkurza że aż tyle podobieństw jest w tych dwóch produkcjach. Zresztą w obu przypadkach fabuła jest strasznie podobna, tu i tu występuje lek który zmienia ludzi, tu i tu jest liga zabójców, i proszę poprawcie mnie jeżeli się mylę, ale czy tu i tu występuje Ras al Ghul?
Bo to jest to samo uniwersum DC comics ; ). Dlatego sa postacie, które się krzyżują w różnych produkcjach (np Ras al Ghul)
Ras wystąpi w 9 odcinku. Są już nawet pierwsze zdjęcia z odcinka:
http://www.batcave.com.pl/2014/12/arrow-pierwsze-zdjecia-ze-starcia-ras-al-ghula -z-oliverem/#more-12042
Jedno ze zdjęć też mi pachnie Batmanem Nolana. Niby mnóstwo jest tych podobieństw do Batmana Nolana, ale jakoś nie przeszkadza mi to. Serial naprawdę fajnie się ogląda. :)
To samo miałem pisać.To zdjęcie,gdzie obaj stoją bez koszulek,to wypisz wymaluj Batman Begins.
W batman begins Ras i Bruce byli ubrani kompletnie. Nie było sceny, w której byliby bez koszulek.
Co do zbierznosci, to występuje ona już w komiksach, każdy argument MrInsane jest w komiksach, więc to nie jest tak, że Arrow zżyna z Batmanów Nolana, tylko Arrow wzoruje się na historii przekazanej w komiksach, która mogła wzorować się na historii komiksowego Batmana. Tyle.
Arrow jest mroczniejszą wersją GA, nic więcej. To początkowo miał być serial o Batmanie, ale nie dostano do niego praw, dlatego zrobili mroczniejszego łucznika.
Batman to jedna z najinteligentniejszych jednostek w DC, jeden z najskuteczniejszych detektywów, który nie zabija. Arrow czasem zabija [komiksowy], nie jest tak inteligentny i musi nadrabiać innymi umiejętnościami, tak, jak tutaj np. torturowaniem wrogów. Różnic jest masa.
Co do wrogów, to przypominam, że Arrow spotkał tylko 3 oficjalnych wrogów Batmana. Firefly, Ras al Ghul i Deadshoot. Niektórzy insynuowali, że Arrow podkrada wrogów Batmana na potęgę, a jak widać po 2 sezonach i 8 odcinkach trzeciego mamy dopiero 3 postaci. Deathstroke jest rywalem Teen Titans i do nich jest przypisany, Batman to epizod, głównie w grach.
Dodatkowo zmienia się rodzaj walki, bo w BB Ras uczył Bruce'a, a tutaj będą walczyli na śmierć i życie.
Chodziło mi bardziej o ogólny pogląd tej sceny,która poza tymi szczegółami,jest podobna.Wtedy walczyli na zamarzniętym jeziorze,bodajże, a tutaj też mamy dookoła śnieg.No i fakt,że wtedy to był trening,zapomniałem.
Nie wiem, jak to rozplanują w Arrow, ale Nanda Parbat [siedziba LoA] zawsze powinien być śnieg, bo mieści się gdzieś wysoko w górach Tybetu [fikcyjne miasto, ale tak lokowane w komiksach]. Może być tak, że miasto jest ulokowane obok, lub na 9 szczycie, co do wysokości w Himalajach, czyli Nanga Parbat. W obu wypadkach śnieg jest po prostu nieunikniony, choć w Arrow mieliśmy ujęcia z pustynnej świątyni, stąd ciężko określić jak to rozwiążą.
Moim zdaniem scena nie jest jakoś specjalnie podobna, za to bardzo podobna jest wspinaczka widziana na jednym z ujęć :)
Jak na mój gust to aktualny Arrowcar wygląda tak: http://cdn-static.zdnet.com/i/story/70/00/019846/nsa-fear-of-a-black-van.jpg
:D