PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=644652}

Arrow

2012 - 2020
7,3 64 tys. ocen
7,3 10 1 63889
6,0 13 krytyków
Arrow
powrót do forum serialu Arrow

Serial zaskoczył. I to pozytywnie - w niemal każdym możliwym względzie. Podchodziłem do niego
niechętnie, bo po prostu nie miałem co oglądać. Nie śledziłem go od początku, a odcinki zacząłem
oglądać gdzieś od grudnia. Od tamtego czasu podniosłem ocenę z 7, aż do 9 i pozytyw stale rośnie. A
dlaczego?

Pierwszy SEZON: Arrow - ot taki mściciel, typowy dla DC. Tu polata, kogoś załatwi. Neutralnie odbierałem
tę postać w Starling City. Najbardziej natomiast wciągały flashback'i z wyspy. Prawdziwy majstersztyk
budowania napięcia. Dla kogoś kto nie zna historii z komiksów (takich jak ja) to był mocny zastrzyk emocji.
W miarę poznawania genezy Arrow'a, ten świat wciągał coraz bardziej. Hrabia Vertigo czy Malcolm -
świetne i psychologiczne wręcz role, które tak naprawdę sprawiały że wątek nie był już tak banalny i
sprawiał wrażenie poukładanego i spójnego. Dla głównego aktora - odemnie uszanowanko. Dużo
ćwiczeń i przygotowań do roli (z drabiną salomona na czele), całkiem przyzwoita gra aktorska. Bałem się,
jednak w tym wszystkim, że po czasie walki będą nudne, a po zamknięciu 1 sezonu pojawią się jakieś
dziwne, nudne wątki. Ale niesłusznie, bo...:

Drugi SEZON: Od początku - nowi bohaterowie, inny klimat (bardziej mroczny), nadali też nowy charakter
serialowi. Nie wyszło z tego coś na wzór hmm... "buffy - łowca wampirów"?, gdzie każdy sezon to
powielanie schematów i wieczna nuda, że aż chce się rzygać. Tu dostaliśmy skład bohaterów z którymi
można było się już spokojnie utożsamiać i kibicować. Mniej akcji, ale za to więcej wciągających relacji
między postaciami i ich wewnętrzne rozterki (ze Slade'em na czele). CW pokazuje nam tu nową jakość
tego gatunku seriali - że oprócz komiksowych banałów i nawalanki można stworzyć fantastyczne role, po
których będziesz żałować, że postać zginęła lub odeszła.

Jako że sezon drugi jeszcze się nie zakończył wstrzymam się z dalszym podsumowaniem. Serial na
dobrej drodze do 10 (świetnie wpasowuje się w klimaty akcji jaką lubię, ale to nie ideał). Wiele wskazuje
na naprawdę mocny finał. Tak świetnych wątków nie da się spierd0lić do końca sezonu (no chyba, że
wezmą przykład z TWD).

Jeszcze raz - uszanowanko dla tego serialu, niech dalej się rozwija!