PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=644652}

Arrow

2012 - 2020
7,3 64 tys. ocen
7,3 10 1 63887
6,0 13 krytyków
Arrow
powrót do forum serialu Arrow

Wiem że nie jestem na bieżąco ale od dłuższego czasu chciałem się zabrać za ten serial :) tylko mam pytanie czy warto? Bo czytając na forum niby są komentarze że zły i wgl... ale większość dotyczy poszczególnych odcinków lub sezonów a ja pytam o całość :). jaka jest wasza opinia?

tomkad1994

Warto Ale musisz być świadomy że swój Peak czyli moment w którym serial jest najlepszy i trzyma Cię wręcz za gardło następuje na końcu Drugiego Sezonu. Sezony III i IV są bardzo słabe . Piąty z powrotem wraca do formy i tak kolejne dwa można już spoko oglądać ale formy z drugiego sezonu nigdy juz serial nie odzyskuje, Ostatni sezon to jest zaś totalna jazda bez trzymanki po różnych wymiarach jest to jeden wielki prequel do tego ostatniego Crossoveru i w sumie jeśli nie oglądasz innych seriali z Arrowverse to nie wiele zrozumiesz :P Ogólnie warto to to zobaczyć ale jednak powinno się to oglądać jako Arrowverse a nie że oglądasz tylko przygody Arrowa bo te seriale się przeplatają jednak ;) Przynajmniej Arrow , Flasha I Legends of Tomorrow powinieneś oglądać żeby mieć pełen pogląd na uniwersum i kumał o co chodzi. Inaczej to jest tak jak byś w MCU oglądał np tylko filmy z Kapitanem Ameryką i omijał wszystkie inne - dokładnie takie przełożenie więc sam osądź

mordarg

Dzięki ;) no to będzie trzeba obejrzeć wszystko :) w sumie fajnie że to tak jak w mcu, ja tam lubię takie mixy filmowe;)

tomkad1994

To fajnie że się na to decydujesz bo to Uniwersum jest naprawdę warte sprawdzenia. Tym bardziej że dalej trwa, Tutaj masz ogólne wiki całego Uniwersum oraz wszystkiego co z nim powiązane: https://arrow.fandom.com/wiki/Arrowverse_Wiki

I teraz powiem Ci jak to wyglądało z mojego punktu widzenia dgyż nie oglądałem wszystkiego ponieważ co najmniej dwie z tych wszystkich pozycji są słabe a wręcz nie oglądalne.

1. Przede wszystkim Oglądasz Arrow i Flasha bo to dwa najwazniejsze seriale. Najlepiej po 3 sezonach arrow kiedy pojawi sie Flash ( w arrow normalnie zadebituje , więc tego nie przeoczysz xD ) zaczynasz oglądać jego serial najlepiej na przemian , żeby było na bieżąco czyli np 1 sezon Flasha a potem 4ty Arrow.

2. Potem taka sama styuacja będzie z serialem Legends of Tomorrow tylko ten swój początek będzie miał we Flashu. Serial ten początkowo z poważnym tonem przekształci się po 3cim sezonie w coś w rodzaju Komedii w Arrowverse i ogólnej beki z całego tego uniwersum i czego się tylko da w pełnej samoświadomości ( Dla mnie aktualnie jest to najlepsze co istnieje w tym uniwersum ) xD Poza tym będą tu trafiać postaci które wypełnią już swoją rolę w Arrow albo Flashu. Będą tu dostawać drugie, niekiedy ciekawsze życie ; )

3. Polecam też zobaczenie 1 sezonu serialu Constatine gdyż jest on zajebisty i jak najbardziej kanoniczny lecz został skasowany po pierwszym sezonie. ALE - postac Constatine że tak powiem przetrwała i bedzie się potem pojawiać gościnnie tu i tam aż w końcu w 3cim czy w 4tym sezonie dołączy do "Legends of Tomorrow" jako jedna z głównych postaci, dlatego warto znać przeszłość tego bohatera ;)

4. Sprawa Supergirl i Batwoman - Ja nie oglądam tych seriali bo początkowo uznałem że starczy tego z zamysłem że zobaczę se to kiedyś jak bedzie posucha, Ale sam zobacz jak okropne oceny zbierają te seriale. Oczywiscie musiał obejrzeć te odcinki tych seriali które będą częscią słynnych Crossoverów Arrow ( czyli wielkich eventów ala AVENGERS z MCU ) na szczęscie jest to tak zrobione że nie oglądając tego nie wiele tracisz. Ale jak znajdzie się tutaj jakiś fan i obrońca tych seriali to bardzo prosze o wypowiedź , moze i ja zostanę przekonany.

5. Black Lightning - To kolejny serial który na maxa polecam zobaczyć. Dzieje się on w innej rzeczywistości więc początkowo z cała resztą nie ma nic wspólnego. Serial ten nie jest proceduralny tylko ma zajebistą ciągłą fabułę. No i motyw że Bohater jest dyrektorem szkoły z kryminalną przeszłością jest zajebisty sam w sobie. Jeśli widziałes LUKE'a Cage'a to BL jest do niego bardzo podobny nawet pod względem klimatu. Co Ciekawe w 3cim sezonie serial ten zostaje wciągnięty w Arrowverse. w 2020 ma miejsce wielki Crossover który dzieje się w wielu różnych wymiarach. Na koniec tego Eventu rzeczywistości łączą się i tak Supergirl oraz Black Lightning którzy do tej pory byli w innych rzeczywistościach trafiają do tej oryginalnej na której istaniał Arrow. Więc wszyscy są 2gether czy to się komus podoba czy nie .

To by było na tyle jesli chodzi o rady jak mi coś sie przypomni to dopiszę ;)

tomkad1994

Także pełnej rozpiski na odcinki Jak to oglądać Ci nie dam Ale ogólnie musisz zobaczyć:
1. Arrow.
2. The Flash
3. Constatine
4. Legends of Tomorrow
5. Black Lightning

i oglądaj datami tak jak było wypuszczane. Są chyba 3 albo 4 Crossovery to tez musisz miec ogarnięte żeby zawsze obejrzeć je po kolei wraz z tymi częsciami które dzieją się na łamach Batwoman i Supergirl. Przykładowo Jakiś Crossover ma 4 odcinki i jest to jedna wielka historia z Tu be COntinued z cliffhangerami itd a w rzeczywistości są to odcinki np. Arrow 5x12 , The Flash 3x 12, Supergirl S02x11 i Legends of tomorrow S01x08 gdzie na ten moment akutalna fabuła seriali zostaje że tak powiem "spauzowana" i leci crossover czyli nasze Arrowversowe AVENGERS ;) . Trochę skomplikowane nie ?? Ale spoko wszystkie te rozpiski znajdziesz na necie bez trudu.

mordarg

Aha no i Arrow - 8 sezonów , Flash - 6 sezonów, Constantine -1 sezon, Legendy - 5 sezonów , Black L. - 3 sezony więc przygotuj się na 23 SEZONY oglądania xD a jak jeszcze se dodasz do tego Supermanke i Batwomanke to odpowiednio więcej ; ) Myślę że dałem wystarczająco dużo wskazówek jak wniknąć w ten świat. Uważam że naprawdę warto więc niech pozostanie to też jako poradnik dla potomnych którzy mają podobny dylemat do CIebie ...

mordarg

Powiem krótko: "o ku*wa" xD toś chyba wyczerpał temat do końca xD nic tylko jutro siąść i przepisać sobie plan oglądania :D czytając to co napisałeś w połowie się pogubiłem hahaha ale coz powiedzieć, w mcu jest to samo:) nie zobaczyć jednego to już jesteś zgubiony :D z swojej strony powiem tylko że kiedyś chciałem obejrzeć batwoman ale po odcinku zrezygnowałem, główna postać jako lesbijka + serial jakoś strasznie feministyczny gdzie faceci grają przydupasow mi nie poszedł od razu xD ale może się przekonam

tomkad1994

No ja się nie przekonałem ale jak mówię spoko można byc fanem Arrowerse i nie miec zielonego pojęcia o czym jest supergirl i batwoman . A tak poniosło mnie . Pomyślałem że tyle osób nie słusznie po tym uniwersum jedzie i skoro już jest ktoś kto by chciał wsiąść do tego pociągu to mu ułatwię sprawę ;P

mordarg

No właśnie też to zauważyłem że jest dużo hejtu, stąd moje pytanie czy warto się w niego zagłębić i napewno sprobuje. ;) Z doświadczenia wiem że w 90% nie warto kierować się ocenami bo każdy ma swój gust.

tomkad1994

Prawda jest taka że jak by na prawdę to było dno i 100 m mułu to nigdy by sie do takich rozmiarów nie rozrosło.

mordarg

Dokładnie bracie :).

mordarg

Pomimo tego, że temat ma już 3 miesiące, ale podzielam stwierdzenie przedmówcy tomkad1994 - Powiem krótko: "o ku*wa" – Pięknie to rozpisałeś.
Skopiowałam sobie to, co napisałeś, bo będzie mi bardzo przydatne przy oglądaniu Arrowverse. Wielkie dzięki :-)
Dzisiaj zaczęłam oglądać Arrow.
Nawet zaglądając na Wikipedię do działu Arrowverse oficjalne crossovery widać jak jedno z drugim się łączy.

To fajnie słyszec ze moje wypociony się jeszcze komuś przydały. I choć nie jestem fanem jakimś na maxa arrowverse to jednak oglądam to już 8 czy 9 lat wiec ta wiedza weszła samoistnie.

mordarg

Wow! Weteran z Ciebie.
Do serialu Arrow podchodzę drugi raz. Za pierwszym razem dotrwałam do drugiego sezonu. Teraz mam zamiar dotrwać do 8 sezonu.

Spoko ;) Naprawdę warto ale też miej na uwadze że Arrow swój Peak , czyli moment kiedy serial jest najlepszy i potem już nigdy do takiej formy nie wraca w finale drugiego sezonu. Potem juz jest różnie - 3ci i 4ty( przedewszystkim ) obniżają loty znacząco ale już np 5ty jest kozacki z kozackim przeciwnikiem no ale taki to już urok takich wielkich projektów jakby ktoś chciał obejrzeć absolutnie wszystko to czeka go ponad 30ści sezonów wiec wiadomo że nie każdy jeden będzie perełką ;) Seria ma swoje wzloty i upadki i mówię tu o wszystkich serialach. Bo od 3ciego sezonu arrow to wszystko zaczyna się rozrastać niczym drzewo ;)

mordarg

Praktycznie większość seriali tak ma. Najpierw osiąga szczyt a później zalicza spadek. Miałam tak w przypadku oglądania m.in. takich seriali jak CSI: Kryminalne zagadki Las Vegas, Kości czy Zagubieni. Po którymś sezonie przerwałam oglądanie. Zainteresowanie oglądaniem spadło. Tak bywa przy takich produkcjach – kują żelazo póki gorące.
Wielkie dzięki za kolejne wskazówki do Arrow :-) Oglądając to Green Arrow przypomina mi trochę Garretta z gry reboota Thief (2014r). Zwłaszcza jego łuk z kilkoma rodzajami strzał.